97 találat a(z) jogosultsági idő cimkére

Nagyszülői gyes: alternatíva a nyugdíjjogosultságig? Cikk

Amikor a nyugdíjjogosultsághoz (tehát a nyugdíjkorhatár betöltéséhez vagy a nők kedvezményes nyugellátásához szükséges 40 év jogosultsági idő eléréséhez) viszonylag rövid idő hiányzik, akkor a munkanélkülivé váló személy vagy csődhelyzetbe kerülő vállalkozó számos megoldást sorra vesz: a nyugdíj előtti munkanélküli segélytől, az ápolási díjon át, egészen a nagyszülői gyesig; cikkünkben utóbbi lehetőséget vizsgáljuk meg tüzetesebben.

Nők 40 kedvezményes nyugdíja: ezek a jogosultsági feltételek 2024-ben Cikk

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt saját jogú nyugellátás megállapítására csak a nőknek van lehetőségük. A hétköznapi nevén csak „nők 40” nyugdíjaként emlegetett saját jogú öregségi nyugellátás jogosultságának azonban szigorú jogszabályi feltételei vannak. Cikkünkben összefoglaltuk a kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Nőknek mikor éri meg nyugdíjba vonulni? Cikk

Mennyivel számíthatnak kevesebb nyugdíjra azok a nők, akik élnek a lehetőséggel, hogy 40 év jogosultsági idő után nyugdíjba vonuljanak, ahhoz képest, mint ha várnának az öregségi nyugdíjkorhatárig? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nők 40 kedvezményes nyugdíja – példák különböző élethelyzetekre Cikk

Sokak előtt ismert, hogy a nők részére lehetőség nyílik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően saját jogú nyugellátás megállapítására. A köznyelvben csak „nők 40” nyugdíjaként ismert saját jogú öregségi nyugellátásra való általános jogosultsági feltétel csupán a 40 évi jogosultsági idő megszerzése.

Nyugdíjjogosultsági időszak Kérdés

Nők kedvezményes nyugdíja, tartós beteg gyermek után járó gyes Kérdés

Tévhitek a nők 40 kedvezményes nyugdíja körül Cikk

Már több mint 10 éve, hogy a nők a nyugdíjkorhatárnál jóval korábban nyugdíjba vonulhatnak, amennyiben rendelkeznek 40 év jogosultsági idővel. Jelenleg is számos olyan kérdés merül fel azonban, hogy bár rendelkezem 40 év szolgálati idővel mégis elutasították a kedvezményes nyugdíjazási kérelmemet. Jogos-e az elutasítás?

Így kaphatnak több nyugdíjat a katások Cikk

Számos cikkben foglalkoztunk már azzal a problémával, hogy a kisadózó egyéni vállalkozó rendkívül alacsony társadalombiztosítási ellátási alapja (jelenleg havi 108 000 forint) milyen mértékben rontja a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét. További – a nyugellátás összegét mindenképpen hátrányosan befolyásoló tényező – hogy a minimálbér összegét el nem érő ellátási alapra tekintettel a kisadózó esetében is alkalmazni kell a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. szakasza szerinti arányos szolgálati időre vonatkozó szabályokat.

Nyugdíj nők 40 Kérdés

Nők 40 kedvezményes nyugdíjazása: ezek a feltételek szükségesek Cikk

Köztudott tény, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag a nők részére nyílik lehetőség, amennyiben legalább 40 év jogosultsági időt szereznek. Az előzőekben említett fő jogosultsági feltétel mellett azonban további jogosultsági feltételek teljesítése is szükséges a kedvezményes nyugdíj igénybevételéhez.

Nők 40 éves nyugdíj Kérdés

Kata és a nők 40 kedvezményes nyugdíjjogosultsági ideje Cikk

Katás egyéni vállalkozó és a nők 40 éves kedvezményes nyugdíja kapcsán tett fel kérdéseket olvasónk az Adózóna oldalán, Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Kata és a 40 éves jogosultsági idő Kérdés

Csed több jogviszonyban Kérdés

Nők 40 kedvezményes nyugdíja: mi számít jogosultsági időnek? Cikk

Köztudomású tény, hogy a jelenleg hatályos nyugdíjszabályozás alapján öregségi nyugdíjra legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet jogosultságot szerezni. Ezen általános feltétel alól kizárólag a nők esetében van egy kivétel, amennyiben rendelkeznek legalább 40 év jogosultsági idővel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink