hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40 kedvezményes nyugdíja: ezek a jogosultsági feltételek 2024-ben

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt saját jogú nyugellátás megállapítására csak a nőknek van lehetőségük. A hétköznapi nevén csak „nők 40” nyugdíjaként emlegetett saját jogú öregségi nyugellátás jogosultságának azonban szigorú jogszabályi feltételei vannak. Cikkünkben összefoglaltuk a kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

A nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíj megállapítására 2024. évben is kizárólag a nők esetében van lehetőség. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 2011. január 1-jétől hatályos 18. § (2a) bekezdése nyújt lehetőséget a nők részére a kedvezményes nyugdíj igénybevételére. A köznyelvben csak „nők 40” nyugdíjaként ismert saját jogú öregségi nyugellátásra való általános jogosultsági feltétel a negyven évi jogosultsági idő megszerzése.

Olvassa el az Adózóna „Nőknek mikor éri meg nyugdíjba vonulni?”, „Szolgálati idő részmunkaidő esetén”, illetve „Ausztriában nyugdíjas Magyarországon is nyugdíjasnak minősül?" című írását!

A kedvezményes nyugdíjazással kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a vonatkozó jogszabály következetesen jogosultsági időt említ, mely fogalmat nem szabad összetéveszteni a Tny. szerinti szolgálati idő fogalmával. Jogosultsági időként ugyanis csak olyan időszakot lehet elismerni, amely időszak a Tny. szerint szolgálati időnek számít, ugyanakkor függetlenül azon ténytől, hogy az adott időszak az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősül, nem minden esetben lehet jogosultsági időként elismerni a kedvezményes nyugdíjazás tekintetében. (Például a munkanélküli ellátásban eltöltött időszak az általános szabályok szerint ugyan szolgálati időnek számít, azonban a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként nem vehető figyelembe, vagy az ápolási díj időtartama is kizárólag abban az esetben minősül jogosultsági időnek a kedvezményes nyugdíjazás tekintetében, amennyiben annak jogcíme a gyermek ápolása volt, közeli hozzátartozó – férj, szülő, testvér – miatt megállapított ápolási díj időtartama nem minősül jogosultsági időnek)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen időszakokat lehet jogosultsági időként figyelembe venni, illetve mi az a két eset, amikor a keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idő kevesebb lehet 32 évnél!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink