8 találat a(z) ipaalap cimkére

Egyéni vállalkozók ipája 2023-ban: határidők, kötelezettségek – példákkal Cikk

A kisadózók tételes adójának (kata) jelentős évközi átalakítása a tavalyi évben, valamint a 2023. január 1-jétől bevezetésre kerülő új sávos adóalap-megállapítás új helyzet elé állítja a kisvállalkozókat, különösen az egyéni vállalkozókat. Írásunkban bemutatjuk a különböző helyzetbe került kisvállalkozások teendőit és lehetőségeit a 2023-as évben.

Iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapításának szabályai 2023. január 1-jétől Cikk

2023. január 1-jétől a helyi adókat szabályozó 1990. évi C. törvény jelentős változást hoz az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítása terén. Egészen 2022. december 31-éig eltérő egyszerűsítési szabályok vonatkoznak az átalányadózókra, a kisadózókra és a 8 millió forint nettó árbevételi értékhatárt el nem érő kisvállalkozókra. 2023. január 1-jétől viszont a kisvállalkozások egységes szabályrendszert alkalmazhatnak az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítására.

Iparűzési adó alapjának csökkentése Kérdés

Háziorvosi bértámogatás és az iparűzési adó kapcsolata Kérdés

Iparűzésiadó-alap-e a NEAK bértámogatás? Kérdés

Iparűzési adó csökkentése, adóalap megosztása – három kérdés, három válasz Cikk

Az Adózóna olvasóinál az iparűzési adó kapcsán felmerült kérdésekre válaszolt Szipszer Tamás adószakértő.

Alvállalkozói szerződés: mire kell ügyelni az iparűzési adó csökkentésénél? Cikk

Milyen feltételeknek kell megfelelniük az érintett szerződéseknek, ha adóalany alvállalkozói teljesítménnyel kívánja csökkenteni az ipaalapját? Szükséges-e a megrendelővel kötött szerződésben külön megjelennie, hogy szolgáltató alvállalkozót vesz vagy vehet igénybe? Kell-e valamilyen külön dokumentáció a teljesített alvállalkozói szerződéseknek (például megrendelőlap, szállító levél), illetve adóalany teljesítményébe való beépülésnek alátámasztására? Szükséges-e adóalany által kiállított számlán szerepelnie valamilyen külön megjegyzésnek, jelzésnek (mint közvetített szolgáltatás esetén) az alvállalkozói teljesítményről? Olvasónk kérdéseire Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Hulladékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás évente egyszer-kétszer a vállalkozásában felhalmozódott hulladékot egy felvásárló felé értékesíti (papír, vas stb.). A kérdésem az, hogy ilyenkor mindenféleképpen neki kellene kiállítania számlát a felvásárló felé? Ez neki (mivel nem rendszeres és nem ez a fő profilja, mert bolti kiskereskedő vagy fémszerkezeteket gyártó cég) egyéb bevétel vagy mindenképp árbevétel és így a helyi iparűzési adó alapja is?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs