hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozók ipája 2023-ban: határidők, kötelezettségek – példákkal

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A kisadózók tételes adójának (kata) jelentős évközi átalakítása a tavalyi évben, valamint a 2023. január 1-jétől bevezetésre kerülő új sávos adóalap-megállapítás új helyzet elé állítja a kisvállalkozókat, különösen az egyéni vállalkozókat. Írásunkban bemutatjuk a különböző helyzetbe került kisvállalkozások teendőit és lehetőségeit a 2023-as évben.

Az első csoportba azon kataalany egyéni vállalkozások tartoznak, akik 2022. augusztus 31-éig kataalanyok voltak, és megszüntették tevékenységüket.

Ha ők 2022-re az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítását – azaz a tételes adóalap-megállapítást – választották, akkor főszabály szerint nincs teendőjük. Adójukat az önkormányzat már kiszámolta a tavalyi évben, és meg is kellett azt fizetniük.

Ha azonban az adott önkormányzat területén a 2022. évi arányos adóalapra tekintettel jogosultak adómentességre, akkor ennek érvényesítése érdekében bevallást kell tenniük. Kérdés: ennek a bevallásnak mi a határideje?

Rendelje meg a téma kapcsán az Adózóna "Egyéni vállalkozók adózása és számvitele" című kiadványát kiadói kedvezménnyel itt!

A helyi adókról szóló 1990 évi C. törvény (Htv.) 2022. augusztus 31-én még hatályban lévő 39/B § (6) bekezdése szerint a kisadózó vállalkozás a naptári év egészére a naptári évet követő év január 15-éig köteles bevallást benyújtani, ha adóalap- vagy adómentességet kíván érvényesíteni.

Igaz, az adózás rendjét szabályozó 2017. évi CL. törvény (Art.) 52. § (2) bekezdése azt mondja ki, hogy egyéni vállalkozói tevékenység megszűnése esetén az éves elszámolású adókról soron kívül, a megszűnést követő 30 napon belül kell bevallást tenni. Ugyanakkor, ha abból a jogelvből indulunk ki, mely szerint a speciális szabály erősebb, mint az általános, akkor azt mondhatjuk, hogy a tevékenységét 2022. augusztus 31-én megszüntető, tételes adóalap-megállapítást alkalmazó egyéni vállalkozók 2023. január 15-éig jogosultak bevallást benyújtani és az adóalap-mentességgel élni. A határidő nem jogvesztő, így a január 15-ét követően beérkezett bevallásban is érvényesíthető a mentesség.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen előírások irányadók azon egyéni vállalkozókra, akik 2022. augusztus 31-éig a régi kata szerint állapították meg adóalapjukat, majd szeptember 1-jétől új katásként ismételten a tételes adóalap-megállapítást választották, illetve azokra, akik 2022. augusztus 31-ig „régi” katások voltak, és tételes adóalap-megállapítást választottak, majd szeptember 1-jétől átalányadózók vagy normál vállalkozói személyi jövedelemadózók lettek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink