Egyéni vállalkozók ipája 2023-ban: határidők, kötelezettségek – példákkal

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A kisadózók tételes adójának (kata) jelentős évközi átalakítása a tavalyi évben, valamint a 2023. január 1-jétől bevezetésre kerülő új sávos adóalap-megállapítás új helyzet elé állítja a kisvállalkozókat, különösen az egyéni vállalkozókat. Írásunkban bemutatjuk a különböző helyzetbe került kisvállalkozások teendőit és lehetőségeit a 2023-as évben.

Az első csoportba azon kataalany egyéni vállalkozások tartoznak, akik 2022. augusztus 31-éig kataalanyok voltak, és megszüntették tevékenységüket.

Ha ők 2022-re az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítását – azaz a tételes adóalap-megállapítást – választották, akkor főszabály szerint nincs teendőjük. Adójukat az önkormányzat már kiszámolta a tavalyi évben, és meg is kellett azt fizetniük.

Ha azonban az adott önkormányzat területén a 2022. évi arányos adóalapra tekintettel jogosultak adómentességre, akkor ennek érvényesítése érdekében bevallást kell tenniük. Kérdés: ennek a bevallásnak mi a határideje?

Rendelje meg a téma kapcsán az Adózóna "Egyéni vállalkozók adózása és számvitele" című kiadványát kiadói kedvezménnyel itt!

A helyi adókról szóló 1990 évi C. törvény (Htv.) 2022. augusztus 31-én még hatályban lévő 39/B § (6) bekezdése szerint a kisadózó vállalkozás a naptári év egészére a naptári évet követő év január 15-éig köteles bevallást benyújtani, ha adóalap- vagy adómentességet kíván érvényesíteni.

Igaz, az adózás rendjét szabályozó 2017. évi CL. törvény (Art.) 52. § (2) bekezdése azt mondja ki, hogy egyéni vállalkozói tevékenység megszűnése esetén az éves elszámolású adókról soron kívül, a megszűnést követő 30 napon belül kell bevallást tenni. Ugyanakkor, ha abból a jogelvből indulunk ki, mely szerint a speciális szabály erősebb, mint az általános, akkor azt mondhatjuk, hogy a tevékenységét 2022. augusztus 31-én megszüntető, tételes adóalap-megállapítást alkalmazó egyéni vállalkozók 2023. január 15-éig jogosultak bevallást benyújtani és az adóalap-mentességgel élni. A határidő nem jogvesztő, így a január 15-ét követően beérkezett bevallásban is érvényesíthető a mentesség.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen előírások irányadók azon egyéni vállalkozókra, akik 2022. augusztus 31-éig a régi kata szerint állapították meg adóalapjukat, majd szeptember 1-jétől új katásként ismételten a tételes adóalap-megállapítást választották, illetve azokra, akik 2022. augusztus 31-ig „régi” katások voltak, és tételes adóalap-megállapítást választottak, majd szeptember 1-jétől átalányadózók vagy normál vállalkozói személyi jövedelemadózók lettek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs