134 találat a(z) ingatlanvásárlás cimkére

Ingatlanra vonatkozó áfaszabályok Kérdés

Vidéki cég budapesti lakást vásárolt helyi képviselet kialakítása céljából áfát nem tartalmazó áron. Az elkövetkezőkben az ingatlan felújítására majd üzemeltetésére kerül sor, illetve hosszabb távon nem zárható ki az ingatlan értékesítése. Hogyan kell/lehet figyelembe venni a felhasznált szolgáltatások áfáját a cég költségelszámolásában és az ingatlan eladása során? Változik-e a helyzet, ha az ingatlant lakásból irodává minősítik át?

Illeték Kérdés

Ha 100 forintért veszek két lakóingatlant és egy telket, kifizetem a 4 forint illetéket, és a tulajdonjog bejegyzésétől számított 1 éven belül eladom az ingatlant 110 forintért, akkor a 4 forintot visszaigényelhetem?

Bontási költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély építési telket vásárol, amelyen egy lakóház áll. A magánszemély tulajdonában álló cég lebontaná a rossz állapotú ingatlant, a helyén egy kizárólag céges hasznosítású új ingatlant terveztet. Kb. 3-4 év múlva a telken magán lakóház is épül majd. Az építési engedélyt a két épületre egy eljárásban szeretné intézni. A kérdéseim: – A bontási költségek elismert költségnek minősülnek? – Esetleges céges pályázati források igénybevételénél nem lesz zavaró, akadályozó tényező az építési engedélyben szereplő, igaz csak később megépítendő lakóingatlan? – Milyen egyéb adózási/számviteli kérdések merülnek fel ebben az esetben? Köszönettel: zotyka

Társasági adóalap Kérdés

Tisztelt Cím! Dobozgyártó kft. 2013-ban vásárolt egy nem új ingatlant. A számlán az egyik sorban az szerepel, hogy üzlet, iroda és raktár felépítmény 402,96 nm. Mivel egy tételben szerepel a számlán ez a felépítmény és fizikailag is egy építmény – közös fallal egy fal választja el az irodát és a raktárt –, figyelembe vehető-e a raktárépület felújítására annak összegében a társasági adó 7. § (1) zs pont szerinti adóalap-csökkentő kedvezmény? A raktár alapanyag(hullámkarton) tárolására szolgál, valamint egy kis részében, kb. 20 nm-en irattárolás történik. Köszönettel.

Ingatlanvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi történik, ha valaki egy új lakásingatlan vásárlásakor nem a saját, hanem a szülője nevén lévő bankszámláról egyenlíti ki az ingatlan vételárát? Köszönöm a válaszát.

Bankgarancia Kérdés

Kedves Márti, kiegészítem az előző kérdésemet, amit kérdeztél. Egy kft. ingatlant vásárolt 2012. évben, melyet aktivált. Az ingatlanvásárlással egyidejűleg bankgaranciát vállalt, valamint az ingatlant korábbi számlahitel miatt jelzálogjog terhelte, melynek kötelezettje 3 cég volt. Ennek kiváltására 3 adós tartozását „Engedményezési és pozíció-átruházási megállapodás” alapján kifizette, valamint különböző költségeket is átvállalt, például elmaradt építményadó stb. A vételárat a fenti kiadások figyelembe vételével állapították meg. Az egyik kötelezett cég ellen felszámolási eljárás indult, mely befejeződött, és a felszámoló megküldte a behajthatatlanságra vonatkozó nyilatkozatát. Kérdésem: elegendő-e felszámoló behajthatatlanságára vonatkozó nyilatkozata a számviteli leírásra, adóalap növelés nélkül? Továbbá/vagy: alkalmazhatja-e azt az eljárást a kft., hogy nem rendkívüli ráfordításként vezeti ki a meg nem térített követeléseket, hanem az ingatlanvétellel kapcsolatos ráfordításokként, melyeket a behajthatatlanságnak a tudomásukra jutásakor az ráaktiválnák az ingatlanra, mint a megszerzéssel kapcsolatos ráfordításokat? Ez a megoldás reálisan mutatná az ingatlannal kapcsolatos felmerült kiadásokat. Várom szíves válaszukat. Köszönettel Gönczi Mné Gabriella

Ajándékozott ingatlan eladása utáni szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2011-ben egyenesági ajándékozási szerződéssel került nevemre az ingatlan, illetékmentesen. Az ajándékozási szerződésben az ingatlan árát 18 millió forint értékben határoztuk meg. Az a kérdésem, hogy pontosan mekkora szja-t kell fizetnem, ha idén (2014-ben) eladom az ingatlant 14 millió forintért? (Még ugyanebben az évben vennék egy másik ingatlant nagyobb értékben, ha ez befolyásolná a számítást).

Bankgarancia Kérdés

Egy kft. ingatlant vásárolt 2012. évben, melyet aktivált. Az ingatlanvásárlással egyidejűleg bankgaranciát is vállalt 3 cég nevében, valamint különböző költségeket is átvállalt, például elmaradt építményadó stb. Az egyik cég ellen felszámolási eljárás indult, mely befejeződött, és a felszámoló megküldte a behajthatatlanságra vonatkozó nyilatkozatát. Kérdésem: elegendő-e a felszámoló behajthatatlanságra vonatkozó nyilatkozata a számviteli leírásra, adóalap-növelés nélkül? Vagy alkalmazhatjuk-e azt az eljárást, hogy nem rendkívüli ráfordításként vezetjük ki a megállapított összeget, hanem mint az ingatlanvétellel kapcsolatos ráfordítást, mely a tudomásunkra jutáskor aktiválódik az ingatlanon? Várom szíves válaszukat. Köszönettel: GG

Bankgarancia Kérdés

Egy kft. ingatlant vásárolt 2012. évben, melyet aktivált. Az ingatlanvásárlással egyidejűleg bankgaranciát is vállalt 3 cég nevében, valamint különböző költségeket is átvállalt, például elmaradt építményadó stb. Az egyik cég ellen felszámolási eljárás indult, mely befejeződött, és a felszámoló megküldte a behajthatatlanságra vonatkozó nyilatkozatát. Kérdésem: elegendő-e felszámoló behajthatatlanságára vonatkozó nyilatkozata a számviteli leírásra, adóalap-növelés nélkül? Vagy alkalmazhatjuk-e azt az eljárást, hogy nem rendkívüli ráfordításként vezetjük ki a megállapított összeget, hanem mint az ingatlanvétellel kapcsolatos ráfordítást, mely a tudomásunkra jutáskor aktiválásra kerül az ingatlanra? Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Gönczi Miklósné

Ingatlanvásárlás támogatással Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft. 2012-ben 17 millió forint (FAD nettó számla) értékben vásárolt egy üzlethelyiséget. EU-s pályázat útján 10 százalék önerővel 45 százalék támogatással (csekély összegű, de minimis támogatás) és 45 százalék kedvezményes (csekély összegű) hitel felvételével. Az ingatlan megvásárlása: a kft. kifizetett 2012-ben 1 millió 700 ezer forintot (10 %) és megelőlegezett 7 millió 650 ezer forintot (45 %). Az előfinanszírozott támogatást a támogató a következő évben, 2013-ban utalta át a kft. részére ( 7 650 eft, 45 %). Hogyan kel elszámolni a támogatást? Köszönöm a segítséget.

Egyéni vállalkozó épületvásárlása Kérdés

Egyéni vállalkozó ingatlant vásárolt 2013 júliusában, ám a teljes összeget csak 2014-ben fogja kifizetni. Azóta felújította, 2014-ben beköltözött. Kérdésem: mikor kezdheti el az értékcsökkenést elszámolni, a vételár teljes kifizetésekor, vagy a birtokbavételkor? Köszönöm a válaszát.

Kamatkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik ügyfelem ingatlant vásárolt támogatásból és hitelből. A közvetítő szervezet, amely a hitelt rendelkezésére bocsátotta, nem pénzintézet, hanem vállalkozási központ. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben igénybe veheti-e a kamatkedvezményt? Megtisztelő válaszukat köszönöm!

Továbbértékesített célra vásárolt ingatlan áfája Kérdés

Áfakörben lévő egyéni vállalkozó magánszemélyektől építési területet szeretne vásárolni továbbértékesítési céllal. Kérdésem, ha a területet értékesítik, akkor az áfa felszámítása és rendezése az általános szabályok szerint zajlik, vagy van lehetőség úgynevezett "árrés" utáni elszámolásra?

Ingatlanvásárlás: újabb kérdőív vagyonosodási vizsgálatoknál Cikk

Újabb húszpontos kérdőívet állított össze az APEH, amikor külföldi állampolgárt idézett be vagyonosodási vizsgálatra. Az ellenőrzésre azért került sor, mert az adóhivatalnak szemet szúrt, hogy a kanadai hölgy néhány éve ingatlant vásárolt Magyarországon. Az APEH nem vizsgálhatná a külföldi állampolgárok vagyongyarapodását, kizárólag a magyarországi ingatlan szerzésének körülményeit - állítja az Adózóna szakértője.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs