236 találat a(z) ingatlanértékesítés cimkére

Őstermelő ingatlanértékesítése átminősítést követően Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tételes elszámolást választó, alanyi adómentes, nyugdíjas őstermelő 2012-ben magánszemélyként vásárolt egy termőföldet. A NAV-tól megkapta az igazolást arról, hogy az illetékmentesség feltételeinek eleget tett. A termőföldet a birtokbaadástól folyamatosan (2019-ben is) maga művelte, azon más tevékenységet nem végzett. A föld megművelésére tekintettel évente igényelt és kapott területalapú támogatást, mint őstermelő. 2019 év végén az ingatlan művelési ág átvezetés eredményeként termőföldből művelés alól kivett területté válik az ingatlan, és ezt követően értékesítésre kerül 2019-ben. A vevő egy kft. Kérdésem, hogy fenti ingatlan értékesítéséből származó bevételt az szja-törvénynek az ingatlanértékesítés szabályai (59-64. §) szerint kell elszámolni, amely esetében a bevételből megállapított jövedelem az évek múlására tekintettel csökkenthető, vagy jelen értékesítés kimeríti az ingatlan értékesítése gazdasági tevékenység keretében esetkört, és így a bevételt az őstermelői tevékenységből származó bevétel részeként kell tekinteni? (Az eladó nem választott adókötelessé tételt ingatlanértékesítésre az áfatörvény előírásai szerint.) Amennyiben az őstermelői tevékenység bevételének kell tekinteni az ingatlaneladásból származó bevételt, és így az őstermelői bevétel meghaladná a kistermelőkre vonatkozó értékhatárt, abban az esetben helyesen értelmezem, hogy a kiszámított jövedelem után 15% szja- és 17,5% szochofizetési kötelezettség merül fel? Egyéb adónemben lesz-e fizetési kötelezettsége az eladónak? Válaszukat előre is Köszönöm!

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértó! Egy kft. (általános szabályok szerinti áfaalany) vásárolt egy "kivett beépítetlen területet", magánszemélytől. Még ebben az évben változott az elképzelés a telekkel kapcsolatban, és a kft. eladta azt az egyik tagnak, aki ügyvezető is. Hogyan kell kiszámlázni, áfásan vagy 0 százalék áfával? A kft. nincs bejelentkezve ingatlanértékesítés esetében az áfa hatálya alá.

Ingatlanértékesítés évek közötti áthúzódás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy hogyan, mikor történik a magánszemély személyijövedelmeadó-fizetési kötelezettsége abban az esetben, ha 2019-ben ügyvéd előtt megállapodást köt az eladó a vevővel, hogy 2019-ben a vételár 80%-át (8 millió forintot) fizet ki, majd 2020-ban a vételár maradék 20%-át (2 millió forintot) és a teljes vételár kiegyenlítésekor, tehát 2020-ban fog megtörténni a földhivatali bejegyzés is, illetve ekkor készítik el a végleges adásvételi szerződést is. Ez esetben mikor, milyen összeg után fizeti az eladó az szja-t? Csak 2020-ban a teljes vételár után, mivel akkor történik meg a földhivatali bejegyzés? Válaszát előre is köszönöm!

Vállalkozásban lévő ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki 20 évvel ezelőtt, vállalkozóként épített egy aszaló épületet. Az építőanyagok áfáját és a hozzá kapcsolódó szolgáltatók teljesítései után az áfát visszaigényelte. Ez 20 éve történt. Azóta az épület értékcsökkenésének elszámolása megtörtént. Most értékesíteni szeretné az épületet. Abban biztos vagyok, hogy az épület teljes vételára a vállalkozás egyéb bevétele lesz. Jelenleg is az áfa hatálya alá tartozik az egyéni vállalkozó. Nem választotta az ingatlanértékesítés adókötelessé tételét. A kérdésem az, jól gondolom-e, hogy ebben az esetben az áfát nem kell felszámítani, illetve nem esik a fordított áfa hatálya alá? Válaszát előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (tárgyi áfamentes) vállalkozásában 2007-ben ingatlant vásárolt (lakást) amelyet irodaként használt. Vállalkozásában az értékcsökkenést elszámolta. Az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti. Ebben az esetben az ingatlant a tevékenysége megszüntetése előtt kell értékesíteni és bevételként elszámolni vagy a tevékenység megszűnésével kerül értékesítésre a lakás és ingatlan értékesítéséből származó jövedelemként kell bevallani? ( 53-as SZJA bevallásban.) Az áfát érinti-e az értékesítés? A meglévő tárgyi eszközöket is értékesíteni fogja, ebben az esetben az áfát fel kell számítani és az áfabevallásban bevallani? Kérhetném-e egy példa felvázolásában az értékesítés lépéseit? Köszönöm válaszát!

Ingatlanértékesítés gazdasági tevékenységként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábban megválaszolt kérdésemmel kapcsolatban szeretnék még kérdezni. A kérdést "Új ingatlanok sorozatjellegű értékesítése" címmel tettem fel augusztus hónapban. A kérdés nem csak áfára, hanem szja-ra is vonatkozott. A válasz utolsó bekezdésében azt írta, hogy az szja-nál alkalmazni lehet, hogy 5 évre arányosítunk. A NAV által kiadott 2019. évi tájékoztatóban az szerepel: amennyiben az ingatlanértékesítés önálló tevékenységből származó jövedelemként adózik, mert gazdasági tevékenységnek minősül, akkor nem alkalmazható az 5 éves arányosítás. Kérném segítségét, hogy alkalmazhatom-e az arányosítást 3 év alatt 6 db ingatlan értékesítése esetén! Köszönöm. Hegedűsné

Ingatlanértékesítést cég fizeti ki Kérdés

T. Szakértő! Építőipari vállalkozás (kft.) vagyunk. Társasházat, illetve magánházat építünk, értékesítünk. Az elmúlt hónapokban az alábbi helyzettel szembesültünk: adásvételi szerződést kötöttünk egy magánszeméllyel lakás építésére. Szerződés szerinti díjbekérőt, majd előlegszámlákat állítunk ki a részére (5 százalékos áfatartalommal), de a pénzt nem a magánszemély utalja át nekünk, hanem annak valamilyen vállalkozása (vagy egyéni vállalkozóként utal vagy valamilyen cég, amiben érdekeltsége van). Helyesen számlázunk-e, ha az adásvételi szerződésben lévő magánszemélynek állítjuk ki az 5 százalékos áfás előlegszámlát, nem pedig annak a cégnek, aki utalt nekünk? Ha a cégnek kellene számláznunk, akkor azt milyen áfakulccsal kell tenni, és milyen jogcímen számlázzunk annak a cégnek? Ha ez csak tévedés volt a vevő részéről, akkor ezt hogyan lehet korrigálni? Köszönettel!

Sorozatjellegű ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sokat gondolkoztam, de nem tudok olyan példát mondani, hogy 2 éven belül 4 új ingatlant (vagy akár kettőt) hogyan lehet eladni nem üzletszerűen. Tudna segíteni egy konkrét példával, hogy tulajdonképpen milyen esetekre, kikre vonatkozik ez a szabály? Én nem tudok olyan példát mondani, ahol nem áll be az általános szabályok szerinti adóalanyiság akár már az első új ingatlan értékesítésnél. Köszönettel.

Gazdasági társaság szétválásának adó-, illetékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esettel kapcsolatban szeretnék felvilágosítást kérni: Adott HT Termelő Kft. Tulajdonosai 2 fő magyar magánszemély 50-50%-os arányban. A társaság 2019.04.01. óta kiva adózás alatt működik, előtte a tao alá tartozott. A társaság belföldi ingatlannal rendelkező társaságnak minősül. Az ingatlan értéke a mérlegfőösszeg kb. 82%-át teszi ki. Az ingatlant 2002-ben a társaság építtette, az építés után az áfát visszaigényelte. Jelenleg a társáság az adóhatóságnál bejelentette, hogy a saját tulajdonú ingatlanát mind bérbeadás, mind eladás tekintetében áfakörben végzi. Felmerült az a gondolat a tulajdonosokban, hogy értékesítenék külön a tevékenységet és a cég eszközeit – munkával együtt – és külön az ingatlant. Ebből a szempontból egyszerűbb lenne, ha az ingatlan szét lenne választva a tevékenységtől. A társaság tulajdonosai azon gondolkodnak, hogy szétválás vagy kiválás keretében az ingatlant leválasztanák. Az eredmény a következő lenne: 1. új társaság HT Termelő Kft.: ebben maradna a tevékenység, az alkalmazottak, a munkák, 2. új társaság HT Ingatlan Kft.: ebbe kerülne át az ingatlan (telek plusz ingatlan). Mindkét cégben a mostani cég tulajdonosai maradnának 50-50%-ban. A kérdéseim a következők: 1. Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség a szétválás/kiválás kapcsán? 2. Keletkezik-e illetékfizetési kötelezettség a szétváláshoz/kiváláshoz kapcsolódóan? 3. A magánszemély tulajdonosoknál keletkezik-e bármiféle adó-, illeték-, egyéb közteherfizetési kötelezettség? Válaszukat köszönöm.

Magánszemély – ingatlan sorozatértékesítése Kérdés

Szeretnék segítséget kérni az alábbiak tisztázásában. Egy magánszemély két éven belül négy használt lakást értékesít (két éven túli a használatbavételi engedély), ebben az esetben megvalósul-e a sorozatértékesítés? A másik kérdésem pedig, hogy megvalósul-e a gazdasági tevékenység, és köteles adószámot kiváltani, vagy vállalkozást indítani? Tudom, hogy elég banális kérdés, de a NAV-tól kapott válasz is csak jogszabályhelyeket tartalmazott, viszont konkrét, érthető választ nem adtak. Köszönöm a segítségüket.

Kft. ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tárgyi eszközként nyilvántartott ingatlanát értékesíti magánszemély részére áfamentesen. 1. Kell számlát kiállítani, vagy elegendő az adásvételi szerződés? 2. Van-e jelentési kötelezettség az értékesítéssel kapcsolatban a NAV felé? 3. Van-e bármi adókötelezettség ezeken kívül: haszon után társasági adó megfizetése és az áfamentes értékesítés miatti 240 hónapos figyelési időszak miatti áfa? Köszönettel.

Ingatlanértékesítés áfamegítélése 2020 után Kérdés

Van egy vállalkozó, aki 2019. évben elkezdett egy 8 lakásos társasházat építeni. Az építés folyamán folyamatosan állít ki részszámlát, illetve előleget kér, majd a lakások használatbavételi engedélye után kiállítja a végszámlát, ez viszont már áthúzódik a 2020. évre. Az építési engedély, illetve a bejelentési kötelezettség már 2018. november után történt. A részszámláknál és az előlegnél az 5 százalékos áfát számolta fel, a végszámlát, amikor kiállítja, hogyan kell számolni az áfával? Köszönöm előre is a segítséget.

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Bartha László úr! Az előző kérdésemre (https://adozona.hu/kerdesek/2019_6_2_Alanyi_adomentes_egyeni_vallalkoz_onn) öntől kapott válaszhoz kapcsolódva szeretném még megkérdezni, hogy amennyiben az ingatlanértékesítés nem minősül sorozatértékesítésnek, viszont, amint ön is írja: "az egyéni vállalkozó áfa adóalanyisága nem különül el a magánszemély más gazdasági tevékenységéből eredő adóalanyiságától", és az új ingatlan értékesítésből származó bevétel meghaladja az alanyi adómentesség határát, ezt az ügyletet áfa felszámításával kell-e elszámolnia az egyéni vállalkozónak?

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó új ingatlant értékesít Kérdés

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó értékesít egy új ingatlannak minősülő lakást, a házastársával együtt. A tulajdoni arányok: 50-50%. Az ingatlanértékesítés nem minősül sorozatértékesítésnek az áfatörvény 259. § 18. pontja alapján. Kérdéseim: 1.) Az egyéni vállalkozónak a tulajdonrésze értékesítésekor kell-e áfát felszámítania? 2.) Ha áfásan kell értékesítenie, a vevő részére a számlát a vételár feléről kell kiállítania? 3.) Ha áfásan kell értékesítenie az ingatlant, az értékesítést bele kell számolnia az alanyi adómentes értékhatárba?

Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem bevallása Cikk

A szerzés időpontjától függően kell meghatározni a jövedelmet a számított összegből (a bevétel és a költség különbözete) az ingatlan, az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog 2018. évi átruházása esetén.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close