310 találat a(z) igazolás cimkére

Adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató vele munkaviszonyban álló alkalmazottnak adómentes munkáltatói támogatást adna. Egyszeri 3 millió 300 ezer forintot. Mindenben megfelel az adómentes juttatás követelményeinek, de a 15/2014 NGM-rendelet 2. § (4) bekezdése alapján igazolás kell. Erről nem tudott tájékoztatást adni a cég számláját vezető bank. Ki tudja ezt az igazolást kiállítani? Ez a támogatás mind a munkáltató, mind a munkavállaló részére adómentes? Válaszukat előre is köszönöm!

Apát érintő kedvezmény reprodukciós eljárás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk érdeklődni, hogy apát érintő reprodukciós eljárás során, milyen munkaidő kedvezményben kell részesítenünk munkavállalónkat, milyen igazolást kell leadnia, fizetett vagy fizetetlen szabadság jár-e neki, hány alkalommal kérhet ilyet? Válaszát előre is köszönöm!

Társaságiadó-felajánlás Kérdés

T. Cím! Egy 2017-ben alakult gazdasági társaság a 2017-es évre vonatkozóan élni szeretne a Tao törvény 24/A § szerinti adófelajánlás lehetőségével. A 2017-es alakulás miatt, a társaságiadó-előleg és feltöltés hiányában a társaság év közben nem tud rendelkezni, így csak az év végi társasági adóbevallásban élhet az adófelajánlással. Kérdéseim: 1. Ha a társaság a 2018-ban benyújtandó, 2017. évről elszámolandó társaságiadó-bevallásban szeretni élni az adófelajánlás lehetőségével, akkor a kedvezményezett célhoz kapcsolódóan kiállított igazolás kelte lehet 2018-as vagy az igazolást már 2017-ben be kell szereznie? 2. A társasági adó jóváírása miatt elszámolandó egyéb bevételt a 2017. vagy a 2018. adóévben kell elszámolni? 3. Amennyiben a társaság a 12,5 százalékos kiegészítő sportfejlesztési támogatásnál szponzori szerződést kíván kötni, akkor a jogosultnál ez nem minősül alapcél szerinti tevékenységnek, ezért az ügyletről számlát kell kiállítania a támogató felé. A támogató csak a szponzori díjat esetlegesen terhelő áfát utalja át a jogosultnak, mert szponzori díj nettó értékét a NAV teljesíti a társasági adó terhére. Milyen módon kell elszámolni (kivezetni) a támogatónál a szponzori szerződés miatt keletkező nettó kötelezettséget? A számviteli levelek - egyértelmű előírás hiányában - a 6967. kérdésre adott válaszában azt javasolja, hogy a jogosult engedje el a követelés nettó értékét. Helyes ez a megoldás? Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel Kőrösi Tamás

Könyvelés Kérdés

T. Szakértő! Vendéglátó Kft. az EURÓ M.O. Kft.-n keresztül pizzát szállít ki. Az EU Kft.-től online rendeli a vevő az árut, amit bankkártyával fizet ki az EU Kft. bankszámlájára, a Vendéglátó Kft. pedig kiszállítja. A kiszállító kft.-nek be kell-e ütni a pénztárgépbe az összeget? Véleményem szerint nem, mivel sem készpénzes, sem bankkártyás fizetés nem érkezik a kasszába. Az EU Kft. havonta összesítve küld egy számlát az összegről, levonva a költséget és utalja a vendéglátó kft. számlájára. Hogyan kell ezt könyvelni? A Vendéglátó Kft. futár, hogyan tudja igazolni, hogy a megrendelt pizza ki van fizetve, ha a NAV ellenőr esetleg megállítja? Válaszát köszönöm.

Szochokedvezmény apuka után feltett kérdésem kiegészítése Kérdés

Szochokedvezmény apuka után feltett kérésemre adott választ nem értem, ezért kiegészítem: Kedves dr.Radics Zsuzsa! Köszönöm válaszát de sajnos pont a számomra lényeges dolog nem világos, tehát a kormányzati igazolás az anya nevére szól, ezzel az igazolással az apa vagy apa jogán is igénybeveheti-e a kedvezményt az apa munkáltatója vagy sem? ma, 17:45

Közalkalmazotti évek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: munkavállaló közalkalmazotti bérének besorolásánál, a nyugdíjintézet által kiadott igazoláson konkrétan közalkalmazotti jogviszonyként nyilvántartott éveket lehet figyelembe venni? Tehát ha 20 éves munkaviszonya alatt csak 9 éve van közalkalmazotti jogviszonynak feltüntetve a besorolásnál a 9 évet kell figyelembe venni attól függetlenül, hogy a munkavállaló szerint ő mind a 20 évet közalkalmazottként dolgozta le? Válaszát köszönöm

Közösségi rendelet és Svájc Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapján olvasható (2017. évi 10. sz. Információs füzet, eho tv. 5. § (3)bekezdés): „9. sz. kérdés: Magyar állampolgárként egész évben Ausztriában dolgozom, rendelkezem osztrák A1-es igazolással, mivel ott vagyok biztosított, eközben magyarországi lakásomat bérbe adom. Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnem a bérbeadásból származó jövedelmem után? Válasz: A közösségi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személynek az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással kell igazolnia.” Kérdésem hasonló: Magyar állampolgárként Svájcban dolgozom, ott vagyok biztosított, eközben magyarországi lakásomat bérbe adom. Kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnem a bérbeadásból származó jövedelmem után? Az szja törvény és az eho törvény értelmében Svájc a közösségi rendelet hatálya alá tartozik? (Ha igen, hol, mely rendeletben található ennek megfogalmazása?) Svájc esetében mely igazolás lesz „az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolás”? Van erre konkrét, kötelező formanyomtatvány? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel M.Erzsébet

Sokan nem ismerik ezt a spórolási lehetőséget Cikk

Akár évi 282 ezer forint közterhet is megtakaríthat az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számítása szerint a munkáltatók mintegy 60 ezer érintett után nem érvényesítik az adókedvezményt, amelynek igénybevétele rendkívül egyszerű, mindössze egy igazolás kell hozzá.

Igazolás a dolgozó nyilvántartásba vételéről Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Tbj. 46. § (1) bekezdése alapján a dolgozó nyilvántartásba vételéről igazolást kell kiadni a munkavállalónak. Megfelelő az a gyakorlat, hogy ha erről nem külön igazolást adunk ki, hanem beleírjuk a munkaszerződésbe, hogy "jelen szerződés aláírása a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 46. § (1) szakasza szerinti igazolásnak is minősül? Köszönöm segítségét.

Export harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság szeretne Új-Zélandra magyar árukat kivitetni harmadik országbeli kiskereskedelem formájában. Bútorokról, lakásberendezési, egyéb építőipari anyagokról van szó, éves szinten 2-3 millió forint értékben. Most még az is felmerült, hogy élelmiszereket, természetesen tartós élelmiszereket, magyar ízeket is (pirosarany, gulyáskrém, paprika, befőttek, konzervek) szállítana, Kérdésem az lenne, hogy be kell-e jelenteni az exportálás tényét és az áruféleségeket valahova? Engedély kell-e az élelmiszerkivitelhez, vagy az adott országból a befogadásra? A számlát mikor kell kiállítani, amikor elhagyja az országot az áru, vagy amikor beérkezik? A kiállított számla áfamentes exportértékesítés, a beszerzés utáni áfa levonható akkor, amikor a beszerzés megtörtént, ha jól tudom, Az áru körülbelül 60 nap alatt ér ki hajóval. Milyen okmányok kellenek igazolásként a NAV-nak, hogy az ügylet elszámolása megfeleljen a jelenlegi jogszabályoknak? Kiviteli engedély esetleg?

Jogsértően reklámozták, hogy fiatalít és ránctalanít a termékük Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a HOLLANDIMPEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint az AMERICAN LEISURE INTERNATIONAL Kft., mert mindkét vállalkozás fiatalító és ránctalanító hatással reklámozta a „Collatan” és a „Twist” szoláriumcsöveket, de nem tudták igazolni ilyen tartalmú állításaikat.

Termékértékesítés EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk terméket értékesít EU tagállamba (RO, PL). A terméket maga a vevő szállítja el a magyarországi telephelyünkről. A termékértékesítést nettó értéken számlázzuk ki. A kérdés az, hogyan kell igazolni, hogy a termék ténylegesen elhagyta az országot? Vagy elegendő a CMR, szállítólevél és a vevő által aláírt azon nyilatkozat, hogy a terméket továbbértékesítés céljából vette? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Fedor Krisztina

Lakáscélú támogatás telek esetén II. Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_8_14_lakascelu_tamogatas_telek_eseten_ygy Kedves Surányi Imréné! Fenti kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Azt szeretném még megkérdezni, hogy amennyiben a telek vásárlására nyújtott hitel lakáscélú hitelnek minősül, úgy a támogatás folyósítását (hiteltörlesztés) követő második év április 15-éig ebben az esetben is be kell mutatni a szükséges igazolásokat, például lakcímkártyákat? Tehát addigra be kell, hogy fejeződjön az építkezés? Köszönettel: Vágner Emília

Hiányos a tb-kiskönyv, hogyan lehet igazolni az előző munkaviszonyokat? Cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha a korábbi munkáltatói ugyan bejelentették a foglalkoztatását, de tb-igazolványt ("kiskönyvet") nem kapott? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Adomány dokumentálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszeri, vissza nem térítendő támogatást juttat egy – közhasznúsággal is rendelkező – egészségügyi alapítványnak. Erről egy egyszerű támogatási szerződést készítettek a felek, amely szerint a pénzösszeg átutalásra került az alapítvány részére. Milyen egyéb dokumentációra lenne még szüksége a támogatás elszámolásához a kft.-nél, és milyen igazolásokat kell beszerezni ezügyben? Hogyan kell igazoltatni a közhasznúsági jogállást?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close