hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ilyenkor kaphat egészségügyi ellátásnál úti költségtérítést

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Az egészégbiztosítás keretében utazási költségtérítésre is jogosultak lehetünk. Erre a költségtérítésre nemcsak az egészségügyi ellátást igénybe vevő beteg, hanem adott esetben annak kísérője is igényt tarthat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen esetekben, és milyen mértékben kérhető az egészségügyi szolgáltatóhoz utazással összefüggő költség megtérítése.

Az egészségügyi szolgáltatóhoz történő utazást adott esetekben támogatja az egészségbiztosító. Ennek a támogatásnak az alábbi három típusa különíthető el:

♦         utazási utalvány;
♦         gépkocsival történő utazás;
♦         utazási költségtérítési utalvány.

A fenti utazási támogatások kapcsán figyelemmel kell lenni arra, hogy azok az alábbi esetekben járhatnak:

♦      A támogatás igénybe vehető, ha a beutalt biztosított járóbeteg-szakellátást vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást, gyógyászati (gyógyfürdő) ellátást, illetve a rehabilitációt távolsági járattal tudja csak igénybe venni. Azaz a helyközi járatokon – például a BKK gépjárművein Budapesten történő – utazáshoz nem jár a támogatás.
♦     További feltételek, hogy
   ♦      a biztosítottat orvosszakértői vizsgálatra utalták be, illetve rendelték be; vagy
   ♦      a biztosított beutalása olyan egészségügyi szolgáltatóhoz történik, amely a biztosított területi ellátására kötelezett, illetve amely a területi ellátására kötelezett egészségügyi szolgáltatónál a biztosított lakóhelyéhez (tartózkodási helyéhez) közelebb esik, és az oda történő beutalásba a biztosított is beleegyezett; vagy
   ♦      a megfelelő feltételekkel rendelkező, bármely más – a biztosított lakóhelyéhez (tartózkodási helyéhez) legközelebb eső – egészségügyi szolgáltatóhoz történő beutalás esetén is járhat a támogatás, ha az egészségügyi szolgáltató által nyújtott ellátásra, a fenti pontban megjelölt egészségügyi szolgáltatók szakmai indokok alapján nem alkalmasak.

Megjegyzés: Az édesanyának is jár a fentiek szerint az utazási támogatás, ha a kórházban lévő koraszülött gyermekének szoptatása miatt kénytelen a kórházba utazni.

Továbbá utazási támogatás jár a gyógyászati segédeszközt igénybevevőnek, illetve a szűrővizsgálatra utazáshoz az alábbi esetekben:

♦         gyógyászati gyógyászati segédeszköz próbájával például: ortopéd cipő próbája, illetve kiszolgáltatásával kapcsolatban utazási támogatás akkor jár, ha jogosult a gyógyászati segédeszközt a tartózkodási helyéhez legközelebb eső – az egészségbiztosítóval szerződött – forgalmazónál szerzi be;
♦         betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló szervezett szűrővizsgálat esetén is jár az utazási támogatás, de csak akkor, ha a szűrővizsgálatot behívás – azaz nem saját döntés – alapján veszi igénybe a biztosított.

Megjegyzés: Az utazási költségtérítés mértéke megegyezik a legolcsóbb díjtételű menetjegy árával. A hely- és pótjegyek árához, nem jár utazási költségtérítés. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút magyar vonalán, továbbá a BKV HÉV-vonalain Budapest közigazgatási határain kívül történő utazás esetén jár az utazási támogatás.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen esetekben kaphat utazási költségtérítést a beteg kísérője, továbbá milyen formában kapható a költségtérítés!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close