155 találat a(z) helyi adó cimkére

Változnak az ekáer szabályai, több ponton módosul az Art. Cikk

Az adózás rendjének változása főként az anyagi jogszabályokat érinti, ugyanakkor érdemes figyelemmel lenni az ekáerkötelezettségre 2020. január 1-jétől érvényes új előírásokra is.

Telephely iparűzési adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Telephely létesült a Htv. 37. § (3) bekezdése alapján (építőipari vállalkozás). Nem tartom egyértelműnek a Htv. 41. § (5) bekezdését, hogy azt a cég egészére, vagy telephelyenként kell-e értelmezni. A cég 23 éve működik, de a telephelyen 2018-ban kezdtük a munkát. A 2019. évi adóelőlegek vonatkozásában a székhelyen nem kell felbruttósítani, de a telephelyen kell? Várom válaszát, amit előre is köszönök.

Helyi adó elszámolása költségként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan bérbeadása esetén elszámolható-e az ingatlan után fizetett kommunális adó és építményadó? Ha igen, akkor arányosítani kell-e a bérbe adott napokkal, vagy az egész levonható akkor is, ha nem volt a teljes évben bérlő?

Helyi adó sávos számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknak van egy 100%-os tulajdonában álló leányvállalata. Első ízben fordul elő, hogy a leányvállalat árbevétele meghaladja az 500 millió forintot, ezért sávos adószámítás szükséges, és mivel kapcsolt vállalkozás, az anyavállalat adataival összevontan kell a számítást elvégezni. A törvényből számomra nem teljesen világos a helyi adó alapjának kiszámítása a leányvállalatnál. Az anyavállalat árbevétele 2400 millió Ft, elabé 1950 millió Ft, a leányvállalat árbevétele 950 millió Ft, elabé 910 millió Ft. Válaszát előre is köszönöm.

Tao-csoport: tényleg nem kell foglalkozni a transzferárazással? Cikk

A 2019. évi adótörvény változásokkal bevezetésre került a csoportos társaságiadó-alanyiság intézményrendszere. A nyereségek és veszteségek konszolidációja mellett a csoportos társaságiadó-alanyiság egyik legfőbb előnyeként szokták említeni azt, hogy a csoporton belüli ügyletekre vonatkozóan nem kell alkalmazni a társasági adótörvény által előírt transzferár szabályokat (kivéve néhány, az „átmeneti” szabályok szerinti speciális esetet).

Helyi adókat is lehet fizetni a Díjnettel márciustól Cikk

Márciustól már helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül a közművek, telekommunikációs cégek, biztosítók és egyéb szolgáltatók számlái mellett – közölte a Díjnet Zrt.

Helyi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó vagyok. Földterületeket bérlek, a bérleti díj, amit kifizetek a föld tulajdonosának, levonható-e a helyiadó-alapból? Válaszát köszönöm szépen.

Kft. végelszámolása Kérdés

Kft.-t szeretnénk megszüntetni végelszámolással, a jegyzett tőke és az eredménytartalék összegét gyakorlatilag fedezi a pénztárban lévő pénzösszeg. De év végére kb. 500 ezer forint társaságiadó- és helyiadó-túlfizetése lesz. Ha január 1. napjától elindítjuk a végelszámolást, mikor igényelhetjük vissza ezen összegeket?

Döntött a Kúria: ekkor nem terheli települési adó a vállalkozásokat Cikk

Egy vállalkozó vitatta a terhére településiadó-fizetési kötelezettséget előíró adóhatározatok jogszerűségét, arra hivatkozva, hogy nem adóalany. A Kfv.V.35.395/2018/6. számú döntésben a Kúria mondta ki, mikor alanya és mikor nem a települési adónak egy vállalkozás.

Változások a helyi adózásban, új önkormányzati kedvezmények Cikk

Rendeletben adómentességet vagy adókedvezményt állapíthatnának meg a helyi önkormányzatok – a jelenleg is nyújtható kedvezmények mellett – a vállalkozó azon beruházásának értéke vagy annak egy része után, melyet a vállalkozó az adóévben helyezett üzembe. Rendelkezhetnek arról is, hogy ha az adómentességként vagy adókedvezményként igénybe vehető beruházás értéke meghaladja az adóévben a településre megállapított adóalap vagy adó összegét a vállalkozó az igénybe nem vett rész után az adóévet követő adóév(ek)ben vehesse igénybe az adómentességet, adókedvezményt – derül ki a jövő évre tervezett adóváltozásokat összesítő törvénymódosítási csomagból.

Iparűzési adó számítása kapcsolt vállalkozásoknál – változás 2017-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégcsoport évek óta kapcsolt vállalkozásaival együtt állapítja meg az iparűzési adó és innovációs járulék alapját a helyi adókról szóló törvény 39. § (6) bekezdés szerint. 2017. január 1-jei hatállyal azonban bekerült ugyanebbe a paragrafusba a (10) bekezdés, mely szerint "A (6) bekezdésben foglaltakat akkor kell alkalmazni, ha a kapcsolt vállalkozási viszony 2016. október 1-jét követően, szétválással jött létre.". Sajnálatos módon a cégcsoport nem ismerte a változást, a csoport vállalkozásai feltöltési és bevallási kötelezettségüket a 2017. évre a (10) paragrafus ismerete és alkalmazása nélkül teljesítették, ahogy a korábbi években is. Kérdésünk, hogy tilos-e alkalmazni a (6) bekezdést 2017-től (ez a kérdés a (10) bekezdés megfogalmazása miatt merült fel bennünk), vagy annak érdekében hogy jelentős adóváltozásokkal járó módosításokat kelljen végezni a bevallásokon, az új (10) bekezdés miatt elfogadható-e 2017-ben a közös adóalap-megállapítás? Mindenképp szükséges-e a bevallások egyéni adóalap-számításra való módosítása (kapcsolt vállalkozók közös adóalapjának megállapítása nélkül)? Sajnos komoly problémát jelent a változás, jelentősen változnak a cégcsoportot alkotó társaságok adókötelezettségei, és van olyan társaság, ahol így a feltöltési kötelezettségnek sem tettek eleget. Bármilyen tanácsot köszönünk és szívesen fogadunk a tárgyhoz kapcsolódóan. Köszönettel: Molnár Tibor

Önkormányzat által kiszabott késedelmi pótlék, helyi adók elévülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2013. év V. törvény a Polgári törvénykönyvről IV. fejezet 6:22. § (elévülés) (1) bekezdése szerint az elévülés 5 év. Annyiszor hallottam a cég ügyvédjétől, hogy "letelt az 5 év, elévült", hogy elkezdtem vizsgálgatni a régebbi kartonokat – 2016. májusban kezdtem el itt dolgozni –, és kiderült, hogy a 2012. évi, önkormányzat által kiszabott késedelmi pótlék, illetve iparűzési adó, telekadó, ingatlanadó tartozásokat hurcolunk a kötelezettségek között. Ennek 8-as oldala le van könyvelve, de nincs kifizetve. Mivel a NAV tartozások is elévülnek, szerintem az önkormányzatnak fizetendő tartozások is elévülnek, de nagyon szeretném, ha erre szakértői választ kaphatnék. Előre is köszönöm a segítségüket. Anderlik István Gyuláné

Helyi adó, ha nincs telephely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szántóföldi növénytermesztő egyéni vállalkozó vagyok, áfakörbe tartozom. A szomszédos megyében is van földterületünk, amit saját magunk, saját eszközzel és az alkalmazottakkal művelünk meg. Kérdésem az lenne, hogy ha azon a településen nincs székhelyünk, kell-e iparűzési adót fizetni? A válaszokat átböngésztem, de nem volt minden világos, például termőföld esetén 500 forint/aranykorona levonható? Milyen címen? Személyi jellegű ráfordítás mit jelent? Eszközhasználatra hogyan kell levonni? Megtisztelő válaszát köszönöm. Tisztelettel.

Hatéves bérmegállapodásról tárgyalnak a Versenyképességi Tanácsban Cikk

Folytatja munkáját csütörtökön az üzleti szféra, a gazdasági szervezetek, valamint a tudományos élet elismert képviselőit tömörítő Versenyképességi Tanács – közölte Varga Mihály az MTI-vel.

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

A tavaszi adócsomag változásokat hozott a helyi adózásban is, egyebek mellett új fogalmakat vezetett be.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink