hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek, mennyi építményadót kell fizetnie? Közeleg a határidő

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A helyi önkormányzatok által beszedhető adók közül az építményadó az egyik legelterjedtebb adónem. Ismertetjük, hogy kinek kell fizetni, mitől függ az adó mértéke, mire ad mentességet a jogszabály, mit jelent az adófelfüggesztés.

A helyi adókat szabályozó 1990. évi C. törvény (Htv.) értelmében Magyarország területén minden helyi önkormányzatnak joga van többek között építményadót bevezetni, s azt beszedni az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények után.

A helyi önkormányzatok ennek megfelelően saját hatáskörben dönthetnek az adó bevezetéséről, melyet külön rendeletben szabályoznak. Ha az önkormányzat nem alkot rendeletet az építményadó bevezetéséről, akkor építményadó beszedésére nincs lehetősége.

A Htv. 11. § (1) bekezdése értelmében az önkormányzatnál bevezetett építményadót minden az önkormányzat illetékességi területén elhelyezkedő építmény után meg kell fizetni, függetlenül attól, hogy az lakás vagy nem lakás célját szolgálja.

Az adó alanya az a személy, aki az adott naptári év első napján az ingatlan tulajdonosa. Több tulajdonos esetén fő szabály szerint a tulajdonostársakat tulajdoni hányadaik arányában terheli az adófizetési kötelezettség.

A tulajdonostársak azonban dönthetnek úgy is, hogy az építményadózásban valamennyi kötelezettséget és jogosultságot egy tulajdonostárs gyakorolja. Ehhez azonban valamennyi tulajdonostársnak írásban meg kell állapodnia és a megállapodást meg kell küldeni az önkormányzati adóhatóságnak.

Társasház esetén valamennyi tulajdonos önállóan tekinthető adóalanynak a saját tulajdonában álló lakás után, míg a közös tulajdonban lévő ingatlanrészek után maga a társasházi közösség tekintendő adóalanynak.

Az adó alanyai azonban nem csak tulajdonosok lehetnek. Ha ugyanis az építményt vagyoni értékű jog (jellemzően haszonélvezeti jog) terheli, akkor e jog jogosítottja tekintendő adóalanynak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, hogy milyen esetekben lehet mentességet kapni az építményadó alól, mitől függ, hogy az adóévben ki kötelezett az adó megfizetésére, továbbá milyen határidőre kell teljesíteni a kötelezettséget!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink