hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erre figyeljen, amikor az idegenforgalmi adóval számol!

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Az idegenforgalmi adó sajátos helyet foglal el a helyi adók között, hiszen ezt az adót nem az a személy fizeti meg az önkormányzati adóhatóság felé, akit az ténylegesen terhel. Az összeget ugyan a szolgáltatást igénybe vevő, így végső soron a fogyasztó fizeti, de az adó beszedése és elszámolása a szállást szolgáltató feladata.

Az idegenforgalmi adóval kapcsolatban is elmondható – ahogy több más helyi adóval összefüggésben is –, hogy az adott önkormányzat szabadon dönthet annak bevezetéséről helyi önkormányzati rendelet megalkotásával.

Az idegenforgalmi adó azt a magánszemélyt terheli, aki nem állandó lakosként egy adott önkormányzat területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Helyi adókról további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. § 30. pontja értelmében vendégéjszakának számít a vendégként eltöltött – éjszakát is magában foglaló vagy így elszámolt – legfeljebb 24 óra.

A fenti fogalom alapján tehát a kizárólag nappali tartózkodás nem minősülhet vendégéjszakának, így egy adott önkormányzat területén történő kizárólag nappali tartózkodás nem eredményezhet adófizetési kötelezettséget.

A helyi adókról szóló törvény természetesen számos mentességi feltételt is biztosít a magánszemélyek meghatározott csoportjai számára. A törvény által meghatározott mentességek mellett az önkormányzatnak joga van további mentességi esetköröket is biztosítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a helyi adókról szóló törvény milyen adómentességeket biztosít, az idegenforgalmi adó alapjának megállapítására milyen lehetőségeket ad a jogszabály, illetve mennyi az adó mértéke!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs