10 találat a(z) fizetővendéglátó cimkére

Magán szálláshely-szolgáltatás/Fizetővendéglátói tevékenység Kérdés

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó Kérdés

Tételes átalányadó Kérdés

Szálláshely-szolgáltatás, fizetővendéglátó tevékenység adózási kérdései Cikk

Cikkünkben a szálláshely-szolgáltatás, fizetővendéglátó tevékenység adózási kérdéseit járjuk körbe.

Fizetővendéglátó tevékenységet folytatók átalányadója Kérdés

Fizetővendéglátó tevékenység átalányadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéb szálláshely-szolgáltatás tevékenységet (Övjt. 552006) folytató magánszemély 2020-ban is tételes átalányadózás szerint adózna. Az engedélyek és magánszemélyként az adószám is erre a tevékenységre került kiváltásra, és az elmúlt években is ugyanígy adózott. Jelenleg az szja-törvényben a fizetővendéglátós átalányadózás feltételénél csak a magánszálláshely-szolgáltatási tevékenység szerepel. Tudomásunk szerint a módosítás 2019-ben történt. Folytathatjuk egyáltalán az átalányadózást idén is erre a tevékenységre? Jogosultak vagyunk rá? Amennyiben erre a tevékenységre nem választhatnánk, akkor módosíthatjuk még az engedélyeket és a tevékenységet a magánszálláshely-szolgáltatási tevékenységre? Válaszukat előre is köszönöm!

Fizetővendéglátó tevékenység magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozónak, aki a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozik, van-e lehetősége szálláshely-szolgáltatás tevékenység felvételére tételes átalányadó választásával, mint magánszemély? Ergo van-e mód arra, hogy a kozmetikus egyéni vállalkozói főtevékenység mellett, ahol 50 ezer forint havi tételes adót fizet, év közben, magánszemélyként felvegye a 19T101E jelű nyomtatványon az 552001 ÖVTJ-kódú tevékenységet tételes átalányadó választásával egyidejűleg? Szíves válaszát előre köszönöm!

Óraadók, bérbeadók: közeleg az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

Számos magánszemélynek a tárgynegyedévet követő hónap 12-éig adóelőleget kell fizetnie. Közéjük tartoznak azok, akik az egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenység keretén kívüli önálló tevékenységet folytatnak (például óraadók, bérbeadók, tervezők), és jellemzően nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmük, vagy a kifizető bármely oknál fogva nem tudja, vagy nem köteles levonni az előleget. Adóelőleget kell fizetniük azoknak a magánszemélyeknek is, akik nem önálló tevékenységére tekintettel nem magyarországi kifizetőtől kapják jövedelmüket. Adóelőleget az összevonandó jövedelem után kell fizetni.

Viszlát, eho: ingatlan-bérbeadóknak kedvez az új adócsomag Cikk

Változnak az ingatlanok, ingóságok hasznosítására vonatkozó egyes rendelkezések a legújabb adótörvénycsomagban.

Fizetővendéglátó tételes adója Kérdés

Magánszemély 2015 szeptemberében fizetővendéglátó engedélyt kapott, a NAV-hoz bejelentette a tevékenységet, és arra tételes átalányadót választott. Egy kiadó szobája van. Ezzel kapcsolatos kérdéseink: – 2015-ben a szobánkénti teljes évi 32 000 forint szja-t + 6400 forint ehót meg kell-e fizetnie, ha nem, akkor mennyit? – Ha a teljes évit kell megfizetnie, akkor a bevallásban melyik negyedévre milyen összeget kell bevallani?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EMVA Alapból finanszírozott támogatás számviteli nyilvántartása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1