hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Viszlát, eho: ingatlan-bérbeadóknak kedvez az új adócsomag

  • Lepsényi Mária adószakértő

Változnak az ingatlanok, ingóságok hasznosítására vonatkozó egyes rendelkezések a legújabb adótörvénycsomagban.

Költségelszámolás több tulajdonos esetén

A gyakorlatban nehézséget okozott tulajdonostársak közössége esetén a költségszámlák megosztása abban az esetben, amikor például a bútorvásárlásról vagy a felújításról, karbantartásról kiállított számlák csak az egyik tulajdonostárs nevére szóltak, vagy amikor a szolgáltató csak egy névre küldte meg a rezsiszámlákat.

A benyújtott adótervezet szerint a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 4. paragrafusának (6) bekezdése a törvény kihirdetését követő naptól úgy változik, hogy tulajdonostársak közössége esetén a közös tulajdonból származó bevétellel szemben bármely tulajdonostárs nevére kiállított bizonylat alapján elszámolható a felmerült költség.

A törvénymódosítás a következőképpen szól:

„Ha e törvény másként nem rendelkezik, közös tulajdon esetén – a tulajdonosok eltérő rendelkezése, vagy tulajdonjogi korlátozások hiányában – az ingó vagyontárgy, az ingatlan átruházásából, bérbeadásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, végleges átengedéséből, megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból, az értékpapír elidegenítéséből származó jövedelem után a magánszemélyt a tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség, azzal, hogy a tulajdonostársak közössége esetén az említett tevékenységekből származó bevétellel szemben – e törvény szerint elismert – költség bármelyik tulajdonos nevére szóló bizonylat alapján elszámolható”.

Ezt erősíti meg az szja-törvény 3. számú mellékletének felvezető szövege is, mely várhatóan a törvény kihirdetésének napját követően lép hatályba, mely szerint „közös tulajdonban álló ingatlan, ingó vagyontárgy bérbeadása esetén a költségek igazolására bármely tulajdonostárs nevére kiállított bizonylat figyelembe vehető”.

Mindez azt jelenti, hogy a 2017. évben fizetendő adóelőleg összegének megállapításánál és a 2017. évi jövedelem számításakor már az előzőekben említett rendelkezések szerint járhat el adózó.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy változnak az ingatlan-bérbeadás utáni ehofizetésre, valamint a fizetővendéglátásra vonatkozó adószabályok.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Az adócsomag további javaslatairól itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány magánszemély részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close