hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Viszlát, eho: ingatlan-bérbeadóknak kedvez az új adócsomag

  • Lepsényi Mária adószakértő

Változnak az ingatlanok, ingóságok hasznosítására vonatkozó egyes rendelkezések a legújabb adótörvénycsomagban.

Költségelszámolás több tulajdonos esetén

A gyakorlatban nehézséget okozott tulajdonostársak közössége esetén a költségszámlák megosztása abban az esetben, amikor például a bútorvásárlásról vagy a felújításról, karbantartásról kiállított számlák csak az egyik tulajdonostárs nevére szóltak, vagy amikor a szolgáltató csak egy névre küldte meg a rezsiszámlákat.

A benyújtott adótervezet szerint a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 4. paragrafusának (6) bekezdése a törvény kihirdetését követő naptól úgy változik, hogy tulajdonostársak közössége esetén a közös tulajdonból származó bevétellel szemben bármely tulajdonostárs nevére kiállított bizonylat alapján elszámolható a felmerült költség.

A törvénymódosítás a következőképpen szól:

„Ha e törvény másként nem rendelkezik, közös tulajdon esetén – a tulajdonosok eltérő rendelkezése, vagy tulajdonjogi korlátozások hiányában – az ingó vagyontárgy, az ingatlan átruházásából, bérbeadásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, végleges átengedéséből, megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból, az értékpapír elidegenítéséből származó jövedelem után a magánszemélyt a tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség, azzal, hogy a tulajdonostársak közössége esetén az említett tevékenységekből származó bevétellel szemben – e törvény szerint elismert – költség bármelyik tulajdonos nevére szóló bizonylat alapján elszámolható”.

Ezt erősíti meg az szja-törvény 3. számú mellékletének felvezető szövege is, mely várhatóan a törvény kihirdetésének napját követően lép hatályba, mely szerint „közös tulajdonban álló ingatlan, ingó vagyontárgy bérbeadása esetén a költségek igazolására bármely tulajdonostárs nevére kiállított bizonylat figyelembe vehető”.

Mindez azt jelenti, hogy a 2017. évben fizetendő adóelőleg összegének megállapításánál és a 2017. évi jövedelem számításakor már az előzőekben említett rendelkezések szerint járhat el adózó.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy változnak az ingatlan-bérbeadás utáni ehofizetésre, valamint a fizetővendéglátásra vonatkozó adószabályok.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Az adócsomag további javaslatairól itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó ingatlanbérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla adatszolgáltatás 2020., alanyi mentes

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Fordított áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X