40 találat a(z) fizetővendéglátás cimkére

Airbnb-s szobakiadás adókilátással Cikk

Ha egy magánszemély airbnb keretében adja ki saját tulajdonú lakását, jellemzően külföldi turistáknak, választhatja-e e tevékenységére a tételes átalányadózást a személyi jövedelemadóban, vagyis elegendő-e, ha szobánként évi 32 ezer forint adót fizet? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Fizetővendéglátás - áfa Kérdés

T. Szakértő! Három kérdésem lenne. 1.)Több helyen olvastam a következő szófordulatot egyik szakértőjüktől: "a tételes átalányadó magában foglalja az áfát". Ezt melyik jogszabály írja? Nem találom sehol. Úgy tudtam, hogy a tételes átalányadó kifejezetten szja, az áfa ettől függetlenül fizetendő, illetve választható rá alanyi mentesség. Viszont az, hogy az átalányadóban az áfa benne lenne, sehol sem találom. 2.) A másik kérdésem az lenne, hogy ha valakinek több ingatlanja van, az egyiket magánszemélyként adja ki tételes átalányadózással, a többit viszont kata adózó egyéni vállalkozóként szeretné kiadni, akkor az alanyi áfa mentességhez szükséges-e összevonni a magánszemélyként fizetővendéglátásból, illetve egyéni vállalkozó, kata adózóként a szálláshely-szolgáltatásból? Vagy külön-külön értendő a 6 millió forint? 3.) A harmadik kérdésem pedig: hogy akinek több lakása van és mindegyikben végez egyéb szálláshely-szolgáltatást, viszont csak egyikben tételes átalányadós, attól a többiben végezheti-e egyéni vállalkozóként? Az szja tv. 57/A §-a azt írja, hogy magánszemélyként egy lakásban folytathatja. A kérdés, hogy egyéni vállalkozóként ilyenkor magánszemélynek minősül? Folytathatja a KATA-s adózással a többi ingatlanra a szálláshely-szolgáltatást a "fő", fizetővendéglátó, adószámos magánszemélyként végzett tevékenysége mellett? Köszönöm a választ előre is!

Ki lehet cselezni az alanyi adómentes határt? Cikk

Lehet-e duplán kihasználni a 6 millió forintos alanyi adómentességi határt, ha valaki adószámos magánszemélyként és egyéni vállalkozóként is tevékenykedik, különböző területen? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László, az ATA Solution Kft. adószakértő jogásza válaszolt.

Fizetővendéglátó magánszemély és egyéni vállalkozó alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély tételes átalányadózást választott a fizetővendéglátó tevékenységére, melyet a NAV törzsadatok szerint (is) magánszemélyként folytat, alanyi adómentes körben. Van egy egyéni vállalkozása is, marketing-tanácsadási területen. Erre is alanyi adómentességet választott. Az lenne a kérdésem, hogy a két tevékenységnél összességében kell nézni a 6 milliós határt, vagy tevékenységenként külön-külön elérheti azt, mivel az egyiket magánszemélyként, a másikat egyéni vállalkozóként folytatja? Ha egybe kell számolni, akkor hogyan lehet levezetni ezt az áfatörvényből? Köszönöm előre is a segítséget!

Fizetővendéglátás: el lehet-e számolni gépkocsiátalányt? Cikk

A szálláshely és a szálláskiadó lakhelye közötti távolságra elszámolható-e az 500 kilométeres gépkocsiátalány? Illetve a szálláshelyen az áram és a közüzemek négyzetméter-arányosan elszámolhatók-e? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértő válaszolt.

Fizetővendéglátás esetén elszámolható költségek Kérdés

A szálláshely és a szálláskiadó lakhelye közötti távolságra elszámolható-e az 500 kilométeres gépkocsiátalány? Illetve a szálláshelyen az áram és a közüzemek négyzetméter-arányosan elszámolhatók-e?

Mit csinál most Zimmer Feri? Kisokos fizetővendéglátóknak Cikk

A nyári turistaszezon végén számvetést végeznek a szálláshelykiadók. A bevétel összesítése után nem dőlhetnek hátra, mivel az állam is le akarja fölözni a maga hasznát. Az alábbiakban összefoglaltuk, mit kell tudniuk a szálláshely-szolgáltatóknak a tevékenység adózásáról.

Szállásadás: így adózhat a legegyszerűbben Cikk

A szezonális szállásadásból származó jövedelem után legegyszerűbben a tételes átalányadózás választásával teljesíthető az adókötelezettség. Ismertetjük ennek feltételeit.

Fizetővendéglátás, szállásadás adója, elszámolható költségei Cikk

Lakás, szoba kiadása adóköteles tevékenység, nem érdemes erről megfeledkezni. Elég egy törökátok szomszéd, hogy megjelenjenek az adóellenőrök. Cikkünkben a turistaszezon haszonélvezőit emlékeztetjük tudnivalóikra.

Adózás fizetővendéglátás után Kérdés

Egy francia ingatlan pjt (franciáúl S.C.I.) azért létesült, hogy vegyen egy lakást Magyarországon. A 16 tag között van francia, spanyol, olasz, belga és magyar állampolgár is. A magyar állampolgárok belföldi illetőségüek. A tagok a hozzájárulásuk arányában használják a lakást. Ha a lakást egyik tag sem használja bérbe akarják adni turistáknak. Mi a legegyszerűbb és leggazdaságossabb módja ennek? Ha jól értelmezem a jogszabályokat, építményadót kell fizetni, de nem világos, hogy ÁFÁt kell-e? (alanyi adómentesség ÁFA Tv. XIII 187.(1) szerint? A lakás gazdasági célú letelepedésnek számít-e? Fontos lenne, hogy ÁFA mentes legyen a szolgáltatás. Van-e mód arra, hogy az egyik tag mint magánszemély a többiek nevében regisztráljon mint fizetővendéglátó és akár a magánszemélyek átalányadozása keretében adozzon? Mivel a pjt nem gazdasági társaság, milyen adót kell fizetni a haszon után? A tagoknak kell-e/lehet-e külön-külön adózniuk? Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérbeadott, használt ingatlan eladáskori áfaarányosítása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szívességi használat

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs