36 találat a(z) fizetővendéglátás cimkére

Fizetővendéglátás: el lehet-e számolni gépkocsiátalányt? Cikk

A szálláshely és a szálláskiadó lakhelye közötti távolságra elszámolható-e az 500 kilométeres gépkocsiátalány? Illetve a szálláshelyen az áram és a közüzemek négyzetméter-arányosan elszámolhatók-e? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértő válaszolt.

Fizetővendéglátás esetén elszámolható költségek Kérdés

A szálláshely és a szálláskiadó lakhelye közötti távolságra elszámolható-e az 500 kilométeres gépkocsiátalány? Illetve a szálláshelyen az áram és a közüzemek négyzetméter-arányosan elszámolhatók-e?

Mit csinál most Zimmer Feri? Kisokos fizetővendéglátóknak Cikk

A nyári turistaszezon végén számvetést végeznek a szálláshelykiadók. A bevétel összesítése után nem dőlhetnek hátra, mivel az állam is le akarja fölözni a maga hasznát. Az alábbiakban összefoglaltuk, mit kell tudniuk a szálláshely-szolgáltatóknak a tevékenység adózásáról.

Szállásadás: így adózhat a legegyszerűbben Cikk

A szezonális szállásadásból származó jövedelem után legegyszerűbben a tételes átalányadózás választásával teljesíthető az adókötelezettség. Ismertetjük ennek feltételeit.

Fizetővendéglátás, szállásadás adója, elszámolható költségei Cikk

Lakás, szoba kiadása adóköteles tevékenység, nem érdemes erről megfeledkezni. Elég egy törökátok szomszéd, hogy megjelenjenek az adóellenőrök. Cikkünkben a turistaszezon haszonélvezőit emlékeztetjük tudnivalóikra.

Adózás fizetővendéglátás után Kérdés

Egy francia ingatlan pjt (franciáúl S.C.I.) azért létesült, hogy vegyen egy lakást Magyarországon. A 16 tag között van francia, spanyol, olasz, belga és magyar állampolgár is. A magyar állampolgárok belföldi illetőségüek. A tagok a hozzájárulásuk arányában használják a lakást. Ha a lakást egyik tag sem használja bérbe akarják adni turistáknak. Mi a legegyszerűbb és leggazdaságossabb módja ennek? Ha jól értelmezem a jogszabályokat, építményadót kell fizetni, de nem világos, hogy ÁFÁt kell-e? (alanyi adómentesség ÁFA Tv. XIII 187.(1) szerint? A lakás gazdasági célú letelepedésnek számít-e? Fontos lenne, hogy ÁFA mentes legyen a szolgáltatás. Van-e mód arra, hogy az egyik tag mint magánszemély a többiek nevében regisztráljon mint fizetővendéglátó és akár a magánszemélyek átalányadozása keretében adozzon? Mivel a pjt nem gazdasági társaság, milyen adót kell fizetni a haszon után? A tagoknak kell-e/lehet-e külön-külön adózniuk? Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közösségen belüli bérmunka

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Régi Art. 24/A § adószám-felfüggesztés jogszabályi törlése

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

SZÉP-kártya elfogadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close