hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Airbnb-s szobakiadás adókilátással

  • adozona.hu
1

Ha egy magánszemély airbnb keretében adja ki saját tulajdonú lakását, jellemzően külföldi turistáknak, választhatja-e e tevékenységére a tételes átalányadózást a személyi jövedelemadóban, vagyis elegendő-e, ha szobánként évi 32 ezer forint adót fizet? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Az airbnb keretében folytatott tevékenységre a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti tételes átalányadó választható  a feltételek meglétre esetén.

Fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az, aki – nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként – a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra. E tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére – az adózás rendjéről szóló törvény 5. számú mellékletében foglalt rendelkezések szerint – az e tevékenységéből származó bevételére tételes átalányadózást választhat. Ennek feltétele, hogy a magánszemély e tevékenységét a tulajdonában, haszonélvezetében lévő egy – nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű – lakásban vagy üdülőben folytassa.

A magánszemély a fizetővendéglátó tevékenység végzése során maximum 90 napra nyújthat szálláshelyet ugyanannak a személynek, vagyis nem kizárólag magánszemély(ek), hanem például a szolgáltatást igénybe vevő magánszemély(ek) munkáltatója számára is.

A tételes átalányadózás tárgyévre történő választását az előző évre vonatkozó éves adóbevalláshoz fűzött – a határidő letelte előtt benyújtott – nyilatkozatban lehet bejelenteni. A tevékenységet kezdő magánszemély pedig a bejelentkezéskor teheti meg a tételes átalányadózásra vonatkozó nyilatkozatot a ’T101 számú nyomtatványon az állami adóhatóság felé.

A tételes átalányadó évi összege szobánként 32 ezer forint, amelyet egyenlő részletekben, a negyedévet követő hónap 12. napjáig – a tevékenység megszüntetése esetén pedig a megszüntetés napját követő 15 napon belül – kell megfizetni. E tevékenység után egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni, ennek mértéke a tételes adó 20 százaléka.

E szolgáltatás nyújtása engedélyköteles, az engedélyt  az illetékes önkormányzat jegyzőjétől kell kérni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
szabo952

Tisztelt Hölgyem!
Én is vizsgáltam már a kérdést egy ügyfelemmel kapcsolatban és ilyen esetben az a problémás, hogy a bérbeadó nem a turistáktól, hanem közvetlenül az Airbnb-től kapja a bevételt. Nem néztem pontosan utána az Airbnb szerződési feltételeinek, illetve nem találtam ezzel kapcsolatban semmilyen véleményt, főleg nem állásfoglalást, hogy hogy is értelmezhető az "ugyanazon személy" - de én kockázatosnak minősítettem és nem javasoltam az átalányadózást.
Várom további tanácsát, véleményét a kiegészítésemmel kapcsolatban.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs