hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki lehet cselezni az alanyi adómentes határt?

  • adozona.hu

Lehet-e duplán kihasználni a 6 millió forintos alanyi adómentességi határt, ha valaki adószámos magánszemélyként és egyéni vállalkozóként is tevékenykedik, különböző területen? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László, az ATA Solution Kft. adószakértő jogásza válaszolt.

"Egy magánszemély tételes átalányadózást választott a fizetővendéglátó tevékenységére, melyet a NAV törzsadatok szerint (is) magánszemélyként folytat, alanyi adómentes körben. Van egy egyéni vállalkozása is, marketing-tanácsadási területen. Erre is alanyi adómentességet választott. Az lenne a kérdésem, hogy a két tevékenységnél összességében kell nézni a 6 millió forintos bevételi határt, vagy tevékenységenként külön-külön elérheti azt, mivel az egyik tevékenységet magánszemélyként, a másikat egyéni vállalkozóként folytatja Ha egybe kell számolni, akkor hogyan lehet ezt levezetni az áfatörvényből?" – kérdezte olvasónk.

A kérdés eldöntéséhez azt kell tisztázni, hogy a magánszemély áfa szempontjából "adóalanynak" minősül-e. Szakértőnk úgy véli, hogy csak úgy választhatta az alanyi mentességet (mindkét tevékenységére), hogy áfaalany (a fizetővendéglátó tevékenység egyébként gazdasági tevékenységnek minősül, a marketing-tanácsadás úgyszintén).

A magánszemély adóalanyiságát így nem lehet megbontani, és össze kell számítani a két tevékenységből származó bevételt az alanyi adómentességi korlátozás esetében. számításánál. Más lenne a helyzet, ha a magánszemély különálló jogalanynak tekintendő vállalkozáson keresztül (gazdasági társaság alapítása után) nyújtaná a marketing-szolgáltatást, mert akkor két adóalanyisággal rendelkező adóalanyról beszélhetnénk.

A fenti értelmezést csak közvetve lehet az áfatörvényből levezetni. A 187. paragrafus (1) bekezdése adóalanyról beszél, az 5. paragrafus (1) bekezdésének értelmezése alapján pedig szakértőnk szerint egy magánszemély adóalanyisága szerintem nem “kettőződhet meg".

Az az adóalany, aki (amely) gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön, jogosult az e fejezetben meghatározottak szerint alanyi adómentességet választani.

Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. Az érintett személy vagy szervezet jog- és cselekvőképességére személyes joga az irányadó. Ha azonban személyes joga alapján nem lenne jog- és cselekvőképes, de a magyar jog alapján igen, akkor jog- és cselekvőképességét a magyar jog alapján kell elbírálni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close