hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fizetővendéglátás, szállásadás adója, elszámolható költségei

  • Surányi Imréné

Lakás, szoba kiadása adóköteles tevékenység, nem érdemes erről megfeledkezni. Elég egy törökátok szomszéd, hogy megjelenjenek az adóellenőrök. Cikkünkben a turistaszezon haszonélvezőit emlékeztetjük tudnivalóikra.

Az alkalmi vendégeknek, utazóknak történő üzletszerű szállásadás engedélyköteles tevékenység. Nem tartozik e körbe a nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű ingatlan tartós tartózkodás céljából történő használatba adása lakásbérlet, házbérlet, albérlet vagy ágybérlet keretében.

Az ingatlan nem általános lakhatási célú, hanem turisztikai, idegenforgalmi célú hasznosítása – függetlenül annak időtartamától és a szolgáltatások jegyzéke szerinti besorolásától – az általános forgalmi adóról szóló törvény alkalmazásában kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül. Ez azt jelenti, hogy az egyéb szálláshely szolgáltatási tevékenység is áfa-köteles, vagyis a fizetővendéglátást, falusi szállásadást magánszemélyként üzletszerű folytatóknak az adóhivatalnál adószámot kell kérniük, azzal, hogy évi 6 millió forintig alanyi mentesség választható.

A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény szerint a nem egyéni vállalkozóként végzett egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységből származó bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelem adózási szabályait kell alkalmazni.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: milyen adózást választhat a szállásadó és hogyan számolhatja el költségeit!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close