hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szállásadás: így adózhat a legegyszerűbben

  • Surányi Imréné
1

A szezonális szállásadásból származó jövedelem után legegyszerűbben a tételes átalányadózás választásával teljesíthető az adókötelezettség. Ismertetjük ennek feltételeit.

Tételes átalányadóval is teljesíthető az adókötelezettség, ha a nem egyéni vállalkozóként folytatott egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység (fizetővendéglátás, falusi szállásadás) megfelel a szja törvényben előírt feltételeknek. Ezek a következők:

–        A szálláshely a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerint egyéb szálláshelynek minősüljön. Ez azt jelenti, hogy csak olyan saját tulajdonú vagy haszonélvezetű önálló épületben vagy annak lehatárolt részében történhet a szállásadás, amely eredetileg nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesült, vagyis például lakásban, apartmanban, vagy olyan lakóházban, hétvégi házban, amely nem szálloda, panzió, kemping, üdülőház, vagy közösségi szálláshely.
–        A magánszemély a fizetővendéglátó tevékenységét csak egy saját tulajdonú vagy haszonélvezetű – az előzőek szerint egyéb szálláshelynek minősülő – helyen folytathatja.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen feltételei vannak még a tételes átalányadózásnak és mit kell tenni, ha évközben változnak a körülmények!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Császár Judit

Lehet, hogy ez egyszerü, csak tiszta ráfizetés. A vendégek áramot, vizet, gázt használnak, nem ismeri el ez a módszer a költségeket. És akkor még az adó több lesz, mint a bevétel, a mai viszonyok mellett.
Lehet, hogy időigényesebb, de még mindig a tételes költségelszámolás ami a leggazdaságosabb. Legalábbis az adózónak.
Hiszen miért is csinálná ezt a tevékenységet, ha az adó több, mint a haszon?
Ez csak a NAV-nak jó.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átvételi elismervény

Nagy Norbert

adószakértő

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close