270 találat a(z) felszámolás cimkére

Téves utalás kielégítése felszámolás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Még márciusban történt egy téves utalás, melyet a kedvezményezett cég nem utalt vissza, többszöri felszólításra sem. Novemberben a cég felszámolás alá került. A felszámolónak be lett nyújtva az igény a téves utalásra vonatkozóan. Úgy gondolom, hogy a szóban forgó összeg valójában nem képezi a cég pénzeszközeit, nem történt hitelezés. A kérdés: ennek a kielégítése hol helyezkedik el a sorrendben? Lehetséges az előzőek alapján, hogy ez minél előbb kielégítésre kerül, vagy pedig valahol a sor végén helyezkedik el? Válaszát előre is köszönöm!

Felszámolás Kérdés

Igaz-e az, hogy olyan kft. esetében, amelynek a fő tevékenysége általános járóbeteg-ellátás, nem indíthatja meg a NAV adótartozás miatt a felszámolást?

Áfalevonási jog, ha új vagy felszámolás alatti cégtől jön a számla Cikk

Befogadható-e egy frissen alapított cég számlája vagy egy magánszemélyé, ha az nem jelentkezett be adóalanynak? Jelent-e kockázatot felszámolás alatt álló cég számlájának befogadása? Az útmutató mellett uniós bírósági esetről is beszámolunk.

Felszámolói díj könyvelése Kérdés

Felszámolás alatt lévő cég folytatja a tevékenységét. Az eltelt időszak árbevétele alapján a törvényszék a felszámoló szervezet részére felszámolói díjat állapított meg. A díjat kiszámlázta a felszámolás alatt lévő vállalkozás felé. A díj kétharmada a cég vagyonából kerül kiegyenlítésre, egyharmada a hitelezők által befizetett regisztrációs díjból. A kétharmad kiegyenlítésének könyvelése rendben, mivel bankszámáról történik a fizetés. Az egyharmad viszont kiegyenlítetlen tartozásként mutatkozik a felszámoló szervezet felé a cég könyvelésében. K érem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogyan oldható meg ennek a kivezetése. Köszönettel.

Részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. részesedéssel rendelkezik egy másik kft.-ben. Ezt a másik kft.-t felszámolják. Mikor vezethető ki a részesedés értéke? Az összeg módosítja-e a társaságiadó-alapot? Válaszát köszönöm.

Adózási és számviteli teendők, ha év közben kilép a kivából – Példákkal! Cikk

Számviteli feladatokat és adózási következményeket is von maga után, ha a vállalkozás év közben kerül ki a kisvállalati adó (kiva) hatálya alól. Cikkünkben bemutatjuk az adóalanyiság megszűnésének lehetséges okait, valamint számba vesszük az adóbevallási, számviteli teendőket.

Késik a cége a bérfizetéssel? Így juthat hozzá a pénzéhez Cikk

Cikkünkben azzal a gyakran előforduló problémával foglalkozunk, amikor a munkáltató fizetésképtelenné válik és a dolgozói munkabérét sem tudja megfizetni. Van esély arra, hogy a munkavállalók hozzájussanak az őket jogosan megillető követeléseikhez? Mi lesz a munkaviszonyuk sorsa? Milyen költségekkel jár a munkavállaló számára a felszámolási eljárás kezdeményezése?

Vevő követelés felszámolás után Kérdés

Az általunk könyvelt XY Kft. szállító ABC Kft. vevője nem fizette ki a 2011. és 2012. évben leszállított és általa is elismert áruk ellenértékét. Felszámolási eljárást kezdeményeztek vele szemben 2012. évben más vállalkozások. Az XY Kft. nem adta be a hitelezői igényét. Az ABC Kft.-vel szemben kezdeményezett felszámolási eljárás 2013. évben megszűnt a hitelezőkkel kötött megállapodás szerint az ABC Kft. további működésével. Az XY Kft. a felszámolási eljárás megszűnését követően érvényesítheti-e az ABC Kft-vel szembeni 2011. és 2012. évekre vonatkozó vevői követeléseit? Amennyiben nem, mikor kell kivezetnie a cégnek a követelést és ez elismert ráfordításnak tekinthető-e a társasági adótörvény szerint, vagy adóalap növelő tétel lesz?

Egyezségkötés a felszámolás során: lehetőség a cég megmentésére Cikk

Gyakran érdemes egyezséget kötni a hitelezőkkel – még a NAV-val is – felszámolás helyett. Összefoglaltuk, hogy miről szólhat a megállapodás, mik a feltételek és milyen papírmunkát kell elvégezni hozzá.

Soha nem látott csúcson a megszűnő vállalkozások száma Cikk

Több mint ötezer vállalkozás szűnt meg szeptemberben Magyarországon, ennyi törlés még soha nem volt egyetlen hónapban. „Nem lepődtünk meg az adaton, világos volt, hogy augusztusban jelentős ügyhátralék halmozódott fel a cégbíróságon, és az alacsony értéket ősszel ismét magasabbak követik” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten ügyvezetője. A céginformációs szolgáltató a következő hónapokban is sok törlésre számít.

Felszámolás alatti felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég felszámolás alatt áll. Egyik munkavállalójának 2015. 08. 19-ével letelt a gyes. Mivel a cég nem működik, így 08. 10-én postázásra kerültek a felmondási papírok a munkavállalónak, hogy a cég 08. 25-ei kezdő időponttal felmond neki. A dolgozó nem vette át a levelet, 09. 09-én nem kereste jelzéssel jött vissza. Mivel így a felmondás nem lépett életbe, így 09. 10-én ismét postázásra kerültek a papírjai, ahol az új felmondás kezdő időpontjának már 09. 16-a lett megjelölve. Kérdésünk: Mi van olyankor, ha most sem veszi át a levelet, és így az új felmondási dátum sem lép hatályba. Így akár 1 éven át is megteheti, hogy nem veszi át a tértivevényes leveleket a felmondásról? Ebben az esetben mit tehet a munkáltató ? Válaszukat előre is köszönöm.

Felszámolás ideje alatti járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. felszámolás alá került. A cég vezetőjének (társas vállalkozás tagja) tagi jogviszonyának vége a felszámolás kezdő időpontja előtti nap. A kérdésem az lenne, hogy felszámolás ideje alatt kell-e bármilyen járulékot fizetnie? Úgy tudom, hogy már nem terheli semmilyen járulékfizetési kötelezettség, hiszen bért sem vesz fel. Megerősítését kérném. Üdvözlettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Végelszámolná a cégét? Teendők lépésről lépésre Cikk

Mi a menete annak, ha egy nem működő és tartozás nélküli kft. tulajdonosai „bezárnák” a céget? A végelszámolás szabályaira vonatkozó olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

Nem fizet a vevő? Ezt teheti a kényszerhitelező Cikk

Milyen eszközök állnak a kényszerhitelezők rendelkezésére? Hogyan érvényesíthetik követeléseiket? Összefoglaltuk a preventív teendőket, továbbá a csőd, a felszámolási és a végelszámolási eljárás alatt megtehető lépéseket.

Végelszámoló járulékfizetése (folytatás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értem, amit mond, de mi van akkor, ha munkaviszony keretében látja el nulla forintért a feladatot? Ilyen megoldás lehetséges, vagy esetleges megbízási jogviszony keretében? Ezek szerint, ha valaki saját elhatározásból dönt, hogy megszüntetné a céget, mert tudja, hogy már nem tud fizetni, akkor még újabb járulékok zúdulnak a nyakába. Ebben az esetben semmilyen más megoldás nincsen, csak a felszámolás. Ezzel a NAV jól fog járni? Előre is köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vállalkozásból kivont vagyon – monacói illetőségű tag

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs