18 találat a(z) felmondási tilalom cimkére

Változások a felmondás szabályaiban: január 1-jétől ezekre fokozottan figyeljen! Cikk

A 2023. január 1. napjával hatályba lépő munka törvénykönyve módosítása a felmondás szabályain is több ponton változtat. Ezen fontos változásokat csoportosítva mutatjuk be az alábbiakban.

Felmondott a munkavállaló, közben kiderült, hogy babát vár Cikk

Egyik munkavállalónk rendes felmondással felmondott. 2022.04.28-ával lejár a felmondási ideje, tehát ekkor szűnik meg a munkaviszonya – írta olvasónk. Így folytatta: közben kiderült, hogy munkavállalónk terhes, és ezt a felmondási idő alatt közölte a munkáltatóval. Ilyen esetben is megszűnik a munkaviszony a felmondási idő letelte után)? Ha hoz a felmondási idő alatt orvosi igazolást, aminek az ideje átnyúlik a felmondási idő utánra, akkor is megszűnik a felmondási idő lejártakor a munkaviszony? A kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Gyed alatt egyszerűsített munkavállalás másik munkáltatónál Kérdés

Nők kedvezményes nyugdíja: van-e munkajogi védelem? Kúriai határozat Cikk

A munka törvénykönyvéről szóló törvény több területen védelemben részesíti azon munkavállalókat, akiknek a munkaviszonya az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltését megelőző 5 éven belül kerül megszüntetésre. Felmerül a kérdés, hogy ez a védelem vonatkozik-e azon hölgyekre, akik a 40 éves jogszerző időtartam betöltését követően, de az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően mennek nyugdíjba. A kérdést az alábbiakban vizsgáljuk a bírósági gyakorlat tükrében.

Felmondás védett korú munkavállalónak: mikor lehetséges? Gyakran ismételt kérdések és válaszok Cikk

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez közel álló munkavállalók egyre inkább kiszorulnak a munkaerőpiacról. A munka törvénykönyve hatályos rendelkezései azt kívánnák biztosítani, hogy a jogviszony lehetőleg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig fennmaradjon, ehhez azonban gyakran az alábbi garanciális rendelkezések sem elegendőek. Jelen cikk témája az állásfelajánlási kötelezettség a Kúria joggyakorlata tükrében, illetve néhány gyakrabban felmerülő kérdésre is választ adtunk.

Lombikprogram: milyen jogai vannak a reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállalóknak? Cikk

A várandós nők munkajogi helyzetével többé-kevésbé tisztában vagyunk, ugyanakkor egyre inkább emelkedik a reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállalók száma, így különösen fontos, hogy a munkajogi szabályok kellő védelmet biztosítsanak a gyermekvállalás előtt állók részére. Felmondási tilalom, munkaidő-kedvezmény: jogszabályi háttér és a bírói gyakorlat tükrében.

Felmondás gyed, gyes alatt: mikor lehetséges? Cikk

A végelszámolás nem egyszerű feladat, súlyos döntéseket kell meghozni, amelyek között az egyik legnehezebb a dolgozók munkaviszonyának megszüntetése. Bonyolítja a feladatot, ha a munkavállalók között gyesen, gyeden levő kismamák is vannak. Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkaviszony megszüntetése a munkáltató felmondásával Kérdés

5. hónapos terhes kismama munkahelyének megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazotti jogviszonyban lévő, gyermeket váró anyuka azt a tájékoztatást kapta a munkaadótól, hogy a ruhaüzletet, amiben dolgozik, eladja, befejezi a tevékenységét. Ebben az esetben hogy alakul a kismama sorsa? Fel lehet neki mondani? 5. hónapban van, biztos hogy nem alkalmazzák más munkahelyen. Táppénz..., de szüksége van a jövedelemre, mivel egyedül fogja nevelni a gyermekét. Köszönettel : F. Á.

Gyeden, gyesen lévő ismételt fizetés nélküli szabadsága Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kétgyermekes anya dolgozónk megszakította a gyermekei gondozása céljából igénybevett fizetés nélküli szabadságát és 2019. 02. 17-én saját kérésére részmunkaidőben visszatért a munkába. Gyermekeinek születési dátuma, a 3 éves kor betöltése és a jelenleg kapott ellátásai az alábbiak. született 3. életévét betölti jelenlegi ellátás 2018. 09. 22. 2021. 09. 22. gyed 2017. 01. 08. 2020. 01. 08. gyes Dolgozónk most jelezte azt a szándékát, hogy 3 hónapra ismét fizetés nélküli szabadságra kíván menni. Tudom, hogy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 128. §-a alapján a munkavállaló a gyermeke harmadik életévének betöltéséig jogosult fizetés nélküli szabadságra. Ismert számunkra az is, hogy amíg a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetési szabadság tartamát tölti, felmondási tilalom [Mt. 65. § (3) bek. c) pont] vonatkozik rá (a rendkívüli felmondás kivételével). A kérdéseim a fentiekkel kapcsolatban az alábbiak. 1. Kötelezhető-e a munkáltató arra, hogy ismételten hozzájáruljon a fizetés nélküli szabadsághoz? Ha nem, akkor mire hivatkozhatunk? 2. Amennyiben igen, jogosult-lesz arra a dolgozónk, hogy a fizetés nélküli szabadság ideje alatt elmenjen táppénzre? 3. Tekintettel a gyermekei fenti születési dátumára mikor (mely naptól) mondhatunk fel neki? Köszönettel, Molnár Anikó

Felmondási tilalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyed, gyes mellett foglakoztatott munkavállóra vonatkozik-e a felmondási tilalom anya vagy apa esetében? Köszönettel.

Tévedések, melyeket felmondásnál el kell kerülni Cikk

A munkaviszony megszüntetése a munkajog egyik legfontosabb területe, így nélkülözhetetlen, hogy helyesen ismerjük és alkalmazzuk a szabályokat. S habár a jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályai az utóbbi években veszítettek a szigorukból, továbbra is jelentős bírságokat fizethetünk, ha nem körültekintően járunk el.

Amikor a felmondást nem kell indokolni Cikk

A társasággal munkaviszonyban álló ügyvezető, illetve a vezérigazgató önállóságánál, szakértelménél és felelősségénél fogva sajátos helyet foglal el a munkáltató szervezetén belül, ez a szabályozásban is tükröződik. Náluk a felmondást nem kell indokolni, nincs jelentősége a védett kornak, nem kell nyilvántartani a munkaidejüket, gondatlan károkozás esetén is kötelesek a teljes kárt megtéríteni, valamint nem terjed ki rájuk a kollektív szerződés hatálya.

Felmondási tilalom Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyik dolgozónk 2013. márciusban szült, és 2014. márciustól gyed mellett dolgozik. A tervezett csoportos létszámleépítés az ő munkakörét is érintené. A kérdésem az, hogy jelenleg vonatkozik-e rá a felmondási tilalom? Fizetés nélküli szabadságot a gyermek 2 éves koráig kért a munkáltatótól. Válaszukat előre is köszönöm.

Elbocsátás táppénz alatt Kérdés

Május óta dolgozó munkavállalónkat kirúghatjuk-e táppénz, illetve betegszabadság alatt?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs