48 találat a(z) felelősség cimkére

Új adóeljárási szabályok: jövőre még inkább felelősségre vonhatók a vezető tisztségviselők Cikk

Egyre gyakrabban merül fel a vezető tisztségviselők felelősségre vonása a NAV által megállapított adótartozásokért. A Kúria elemzése szerint a NAV az átlagosnál nagyobb sikerrel tud végrehajtást kérni a vezető tisztségviselőkkel szemben, de a vezető tisztségviselőket kinevező gazdasági társaságok is felelősségre vonhatják a vezetőt, ha nem kellő gondossággal járt el a NAV ellenőrzés során. A jövőre hatályba lépő jogszabályok is tovább nehezítik a vezető tisztségviselők dolgát – hangsúlyozza a témáról írt összefoglalójában dr. Harcos Mihály ügyvéd (Deloitte Legal).

Kis magyar gyakorlat: ilyen veszélyekkel jár a tevékenység kiszervezése Cikk

Elterjedt gyakorlat – különösen pályázatok vagy rendezvények esetén –, hogy egy-egy feladat megvalósítását nem maga a pályázaton nyertes fél oldja meg, hanem egy másik céget bíz meg vele. Az egyes résztevékenységek kivitelezését általában megbízottak és alvállalkozók szövevényes hálózata végzi. Ez a felek, különösen a kiszervező fél számára rengeteg veszéllyel jár, ezeket gyűjtöttük csokorba, megoldási javaslatokkal.

Mikor felel teljes vagyonával a beltag a bt. tartozásaiért? Cikk

Sokan kérdezik, hogy mikor hajtható be a beltagon a betéti társaság NAV-os vagy egyéb tartozása. A társaság tartozásaiért elsősorban a társaság felel a vagyonával. Ha a társaságnak nincs elegendő vagyona, akkor a polgári jog szabályai szerint mögöttes felelősséggel rendelkező beltag köteles a saját vagyonából kifizetni a társaság adósságát.

Vigyázat! A megrendelő is felelős lehet a munkabaleset kapcsán Cikk

A munkavédelmi hatóság adataiból kitűnik, hogy növekszik mind a halálos, mind a súlyos munkabalesetek száma. Ennek egyik oka, hogy a munkáltatók egy része mindaddig nem fektet kellő hangsúlyt a megelőzésre (illetve a szabálykövetésre), amíg személyesen nem találkozik a jogsértés következményeivel.

Vám- és áfatartozásért való felelősségi ügyben határozott a Kúria Cikk

Kibújhat a felelősség alól a vámügynökség, arra hivatkozva, hogy munkavállalója tévedett? Vám- és áfatartozásra vonatkozó peres ügyben a Kúria döntött.

Megszűnő cégek nyomában: harmaduk kényszertörléssel tűnik el Cikk

Idén, az első négy hónapban a cégbíróságok 4378 vállalkozás nevét húzták ki kényszertörléssel a céglistáról, 32 százalékkal kevesebbet, mint 2016 első négy hónapjában (6429). A 2012 augusztusában bevezetett jogintézmény hozzájárult a gazdálkodási fegyelem javításához – tájékoztat a feketelista.hu portál, amelyen a 14 közhiteles állami nyilvántartásnak csak az egyike a kényszertörölt cégek köre.

Minden, amit a szabadság kiadásáról tudni kell Cikk

A munkavállalót minden évben húsz nap alapszabadság, valamint különböző jogcímeken (gyermekek száma, életkor, fiatal munkavállalói státusz, fogyatékosság stb.) pótszabadság illeti meg. A szabadság a munkavállaló regenerálódását szolgálja, így azt fő szabály szerint az esedékesség évében ki is kell adni. Előállhat azonban olyan eset, amikor a szabadság kiadása az esedékesség évében nem lehetséges. Olyan eset is adódhat ugyanakkor, amikor lehetséges lett volna kiadni a szabadságot, de arra mégsem került sor.

Könyvelői felelősség Kérdés

Alkalmazott felelőssége Kérdés

Felelősség az adótartozásért – lehet menekülési útvonal Cikk

Írásunkban a betéti társaságok beltagjainak, illetve a közkereseti társaságok tagjainak a cégük adótartozásáért fennálló felelősségét vizsgáljuk. Az adóhatóság igen könnyen be tudja hajtani az adótartozást a tagokon, de ha résen vagyunk, lehet még „menekülési út”, amelyet a bíróság biztosít.

Bt.-beltag anyagi felelőssége Kérdés

Ki és hogyan felel a törölt adószámú cég adósságaiért? Cikk

A cég adószámát hamarosan törlik, mert nem tudja megfizetni az adótartozását. Az ügyvezető a saját vagyonával felel a tartozásokért – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Munkabérből való levonás hozzájárulásának esetei Kérdés

A Kúria fontos döntései munkavédelmi ügyekben Cikk

A Kúria az elmúlt hónapokban több olyan döntést is hozott, amelyek a munkáltató munkahelyi balesetért való felelősségét, illetve a kimentési lehetőségek határait vizsgálják. Ezen döntésekből mutatjuk be a legfontosabbakat.

Kismamának felmondás Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Transzferár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Magánszemély autótulajdonos, de az üzembe tartó a cég

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close