79 találat a(z) egészségbiztosítás cimkére

Egészségbiztosítás díjának dolgozó általi megfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 októberében cafeteriajuttatásként a kft. a dolgozóira – igen kedvezményes feltételekkel – egészségbiztosítási szerződést kötött. A cafeteriára vonatkozó megnövekedett terhek miatt 2019 októberétől a munkáltató nem tudja fizetni a biztosítási díjat, ugyanakkor a munkavállalók továbbra is fenn szeretnék tartani ezt a biztosítást, mert amennyiben újrakötnék, úgy az sokkal drágább lenne számukra, ráadásul rosszabb feltételekkel. Kérhetik-e a munkavállalók a biztosítás díjának levonását a kifizetendő munkabérükből, így fennmaradhatna a szerződés folytonossága és a munkáltatónak sem jelentene többletköltséget az egészségbiztosítási szerződés fenntartása? Köszönettel várom szíves válaszukat.

Munka családtámogatási és egészségbiztosítási ellátások mellett Cikk

A legtöbb gyermekvállalás esetén járó pénzbeli és családtámogatási ellátás mellett megengedett a munkavégzés, azonban vannak kivételek, illetve különböző korlátozások; cikkünkben sorra vesszük a legfőbb eseteket.

Öregségi nyugdíjas egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérjük szíves állásfoglalását: Egy kft.-ben két ügyvezető van, mind a ketten öregségi nyugdíjasok. Ők az eladók, heti 40 órás munkaszerződéssel rendelkeznek. 2019. 01. 01-jétől csak az szja-t vonják tőlük, kérdésünk, hogy esetükben a havi 7500 Ft egészségbiztosítási járulékot meg kell-e fizetniük? Válaszát előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Kik és mikor kötelesek megtéríteni az egészségbiztosítási ellátás árát? Cikk

Megtérítési eljárás keretében megfizetteti az egészségbiztosítási ellátásokat a kormányhivatal egészségbiztosítási szerve azzal, aki felelős a baleset bekövetkezésért vagy másik személy betegségéért, keresőképtelenségéért, egészségkárosodásáért, haláláért. Erre a visszafizetésre megtérítési eljárás keretében kerül sor. Cikkünkben mind a foglalkoztató, mind a természetes személy megtérítési kötelezettségeit ismertetjük.

Utazás- és egészségbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk közúti fuvarozással foglalkozó vállalkozás. Minden, a vállalkozásnál dolgozó sofőrre belépéskor 1 évre, névre szóló egészség és utazási biztosítást köt a vállalkozás. Területi hatálya Európa. A biztosításnak nincs lejárata és kifizetés csak akkor történik, ha bármiféle olyan esemény történik, ami miatt a sofőr sérül. Ezen felül van olyan eset is, hogy a sofőröknek amiatt kell biztosítást kötnünk, mert harmadik országba mennek és vízumot csak úgy állítanak ki részükre, hogy legalább féléves, érvényes egészségbiztosításuk van. A jelenlegi, 2019-es szabályozás szerint akkor az összes ilyen típusú biztosítás mint magánszemély jövedelme fog adózni? Mi van azokkal a biztosításokkal, amiket vízumkérelem miatt például 2018. novemberben kötöttünk és 2019. novembertől – 2020. novemberig érvényesek? Köszönöm válaszát.

Belföldi illetőségű külföldi állampolgár egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Osztrák állampolgár ügyfelem az állandó lakhelyét Budapestre jelenti be. 100 százalékos tulajdonában van egy magyar kft., ahol tagi jogviszonyban szeretnénk őt bejelenteni. Kérdéseim: 1. A bejelentés időpontjától kezdve lesz magyar egészségbiztosítási jogviszonya. Ebben az esetben ez a biztosítása érvényes az EU-ban? Ha a jelenlegi, külföldön, magán biztosítónál kötött egészségbiztosítását felmondja, az EU-ban jogosult lesz ellátásra? 2. Ausztriában és Németországban is rendelkezik ingatlanokkal, melyeket bérbe ad. A külföldön bérbe adott ingatlanok utáni bevétele után fizethet Magyarországon szja-t? 3. Amennyiben nem jelentjük be a magyar kft.-be tagi jogviszonyba, akkor a külföldi egészségbiztosítása érvényes Magyarországon? Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? A szolgáltatási járulék megfizetésével csak Magyarországon lesz biztosított, vagy az EU-ban is? Üdvözlettel:

Generali Private Car Egészségbiztosítás elszámolásához Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! A kérdésemre adott válaszához kapcsolódóan felmerült újabb kérdés. Adómentes a magánszemélynél a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó, a szerződő kft. által a biztosított magánszemélyre fizetett díj? A 2018. évben és a 2019. évben is? Egyes meghatározott juttatásként 2017-2018. évben, és jövedelemként – az új adószabályok szerint – 2019. évben is? Tisztelettel: Czigányné Tóth Katalin

Generali Private Care egészségbiztosítás elszámolása Kft-nél Kérdés

Kft. Generali Private Care Egészségbiztosítást kötött (a tulajdonos ügyvezető-re). Szerződő a kft, Biztosított az ügyvezető. A díjat költségként elszámolhatja a kft.? Van-e külön egyéb adózási vonzata a magánszemélynél vagy a kft.-nél? A Biztosítási szerződés hatálya 2017. 07. 01., lejárata 2022. 07. 01. Köszönettel: Czigányné Tóth Katalin

Munkáltató által kötött egészségbiztosítás Kérdés

2019. január 1-jétől a cafeteriakereten kívüli egészégbiztosítás, amit a munkáltató kötött a dolgozóira, továbbra is adómentes?

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségüket kérni: Unokámat felvették a Széchenyi István Egyetem közlekedésmérnöki szakára. Tanulmányait TÁVOKTATÁS keretében folytatja szeptember 1-jétől. Kérdéseim: az egészségbiztosítási jogviszonya milyen formában érvényesíthető a felsőfokú tanulmányi időszakára (7 félév)? Magánszemélyként kell-e a 7320 forint/hó díjat fizetni, vagy egyéb módon érvényesíthető? Milyen dokumentumokat (igazolásokat) kell beszerezni és hová kell benyújtani? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Egyre többen vesznek igénybe magánorvosi szolgáltatást külön egészségbiztosítással Cikk

Mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében egyre jobban felértékelődnek az egészségbiztosítások. Míg az előbbiek az egyre súlyosbodó munkaerőhiány mellett hatékony ösztönző eszközként tudnak alkalmazni egy ilyen juttatást, addig a munkavállalók számára a gyorsan dráguló egészségbiztosítási szolgáltatások elérésének gyakran egyetlen módja maradt a céges egészségbiztosítás.

Őstermelő biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági kistermelő (nincs más jogviszonya, mezőgazdasági őstermelőként biztosított, de nem kezdő), amennyiben a megelőző években nem szerzett bevételt mezőgazdasági tevékenységéből, úgy járulékbevallást sem kell beadnia. Ebben az esetben kell fizetnie a havi 7320 Ft-ot? Amennyiben volt bevétele megelőző évben, de az olyan minimális, hogy a 20%-nak a negyedévre eső járuléka nem éri el az 1000 Ft-ot sem, és ezáltal nincs fizetendő járuléka, úgy biztosított vagy fizetnie kell a havi 7320 Ft-ot?

Így biztosíthatja családtagja egészségét saját cafetériakeretéből Cikk

Finanszírozható-e a munkavállaló cafetériakerete terhére családtag biztosítási díja, és ha igen, kinek, milyen feltételekkel lehet nyújtani (adómentes lesz-e)? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Donald Trump elnöki rendeletet írt alá az egészségbiztosítási törvény módosításairól Cikk

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény módosításairól.

23 millió amerikai maradhat egészségbiztosítás nélkül Cikk

Az amerikai Kongresszusi Költségvetési Bizottság (CBO) közzétette számításait Donald Trump egészségbiztosítási terveivel kapcsolatban, s arra jutott, hogy 2026-ig mintegy 23 millió amerikai veszítené el egészségbiztosítását, ha megszavazzák a republikánusok törvénytervezetét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs