87 találat a(z) egészségbiztosítás cimkére

Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapításában Kérdés

Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapításában Cikk

A július 1-jén hatályba lépett új tb-törvény egyebek mellett módosította a nem nyugdíjas vállalkozók és a biztosított őstermelők minimális járulékalapját. Ez a változás kihatással van a vállalkozók, őstermelők egészségbiztosítási pénzbeli ellátására, azaz ezáltal változott a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, az örökbefogadói díj megállapítására vonatkozó szabályozás.

Gyermekneveléshez kapcsolódó egészségbiztosítási ellátások optimalizálása Kérdés

Kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó tb helyzete 2020. július 1. után Kérdés

Egészségbiztosítás családtag részére Kérdés

Nem katás bt. beltag üzletvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem katás bt. beltagja üzletvezető is egyben, és nincs más üzletvezető a cégben milyen minimális adó- és járulékfizetésre kötelezett? Az üzletvezetői tevékenységet társas vállalkozóként végzi, személyesen is közreműködött a tevékenységben, de a koronavírus miatt be kellett zárnia. A cég tevékenysége tulajdonképpen szünetel, ő csak a minimális üzletvezetési dolgokat végzi, de az egészségbiztosítását mindenképpen meg szeretné őrizni. Lehetséges-e átjelenteni munkaviszonyba heti 1–2 órára, vagy ehhez mindenképpen társasági szerződést kell módosítani?

Törlesztési haladék, egyes ágazatokban bér- és adóterhek mérséklése – megjelent a kormányrendelet Cikk

Rendeletet hozott a kormány „A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” címen. A 2020. március 19-étől hatályos jogszabály a Magyar Közlöny 2020/47. számában olvasható.

Kft. ügyvezetője közösségi tagállamban foglalkoztatott Kérdés

Kft. ügyvezetőjét EU-tagállamban heti 40 órás munkaviszonyban távmunkában alkalmaznának programozóként. Kérdésem: itthonról dolgozik, hogy történik az adózása és az egészségbiztosítása?

Egészségbiztosítás díjának dolgozó általi megfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 októberében cafeteriajuttatásként a kft. a dolgozóira – igen kedvezményes feltételekkel – egészségbiztosítási szerződést kötött. A cafeteriára vonatkozó megnövekedett terhek miatt 2019 októberétől a munkáltató nem tudja fizetni a biztosítási díjat, ugyanakkor a munkavállalók továbbra is fenn szeretnék tartani ezt a biztosítást, mert amennyiben újrakötnék, úgy az sokkal drágább lenne számukra, ráadásul rosszabb feltételekkel. Kérhetik-e a munkavállalók a biztosítás díjának levonását a kifizetendő munkabérükből, így fennmaradhatna a szerződés folytonossága és a munkáltatónak sem jelentene többletköltséget az egészségbiztosítási szerződés fenntartása? Köszönettel várom szíves válaszukat.

Munka családtámogatási és egészségbiztosítási ellátások mellett Cikk

A legtöbb gyermekvállalás esetén járó pénzbeli és családtámogatási ellátás mellett megengedett a munkavégzés, azonban vannak kivételek, illetve különböző korlátozások; cikkünkben sorra vesszük a legfőbb eseteket.

Öregségi nyugdíjas egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérjük szíves állásfoglalását: Egy kft.-ben két ügyvezető van, mind a ketten öregségi nyugdíjasok. Ők az eladók, heti 40 órás munkaszerződéssel rendelkeznek. 2019. 01. 01-jétől csak az szja-t vonják tőlük, kérdésünk, hogy esetükben a havi 7500 Ft egészségbiztosítási járulékot meg kell-e fizetniük? Válaszát előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Kik és mikor kötelesek megtéríteni az egészségbiztosítási ellátás árát? Cikk

Megtérítési eljárás keretében megfizetteti az egészségbiztosítási ellátásokat a kormányhivatal egészségbiztosítási szerve azzal, aki felelős a baleset bekövetkezésért vagy másik személy betegségéért, keresőképtelenségéért, egészségkárosodásáért, haláláért. Erre a visszafizetésre megtérítési eljárás keretében kerül sor. Cikkünkben mind a foglalkoztató, mind a természetes személy megtérítési kötelezettségeit ismertetjük.

Utazás- és egészségbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk közúti fuvarozással foglalkozó vállalkozás. Minden, a vállalkozásnál dolgozó sofőrre belépéskor 1 évre, névre szóló egészség és utazási biztosítást köt a vállalkozás. Területi hatálya Európa. A biztosításnak nincs lejárata és kifizetés csak akkor történik, ha bármiféle olyan esemény történik, ami miatt a sofőr sérül. Ezen felül van olyan eset is, hogy a sofőröknek amiatt kell biztosítást kötnünk, mert harmadik országba mennek és vízumot csak úgy állítanak ki részükre, hogy legalább féléves, érvényes egészségbiztosításuk van. A jelenlegi, 2019-es szabályozás szerint akkor az összes ilyen típusú biztosítás mint magánszemély jövedelme fog adózni? Mi van azokkal a biztosításokkal, amiket vízumkérelem miatt például 2018. novemberben kötöttünk és 2019. novembertől – 2020. novemberig érvényesek? Köszönöm válaszát.

Belföldi illetőségű külföldi állampolgár egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Osztrák állampolgár ügyfelem az állandó lakhelyét Budapestre jelenti be. 100 százalékos tulajdonában van egy magyar kft., ahol tagi jogviszonyban szeretnénk őt bejelenteni. Kérdéseim: 1. A bejelentés időpontjától kezdve lesz magyar egészségbiztosítási jogviszonya. Ebben az esetben ez a biztosítása érvényes az EU-ban? Ha a jelenlegi, külföldön, magán biztosítónál kötött egészségbiztosítását felmondja, az EU-ban jogosult lesz ellátásra? 2. Ausztriában és Németországban is rendelkezik ingatlanokkal, melyeket bérbe ad. A külföldön bérbe adott ingatlanok utáni bevétele után fizethet Magyarországon szja-t? 3. Amennyiben nem jelentjük be a magyar kft.-be tagi jogviszonyba, akkor a külföldi egészségbiztosítása érvényes Magyarországon? Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? A szolgáltatási járulék megfizetésével csak Magyarországon lesz biztosított, vagy az EU-ban is? Üdvözlettel:

Generali Private Car Egészségbiztosítás elszámolásához Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! A kérdésemre adott válaszához kapcsolódóan felmerült újabb kérdés. Adómentes a magánszemélynél a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó, a szerződő kft. által a biztosított magánszemélyre fizetett díj? A 2018. évben és a 2019. évben is? Egyes meghatározott juttatásként 2017-2018. évben, és jövedelemként – az új adószabályok szerint – 2019. évben is? Tisztelettel: Czigányné Tóth Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink