hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fogalmi útvesztők az egészségbiztosításban: ki minősül biztosítottnak?

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Sokszor megtévesztő lehet különböző törvényekben ugyanazon fogalom használata. Ilyen a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényben (Ebtv.) említett biztosított fogalma, amely nem csak a Tbj. szerinti biztosítottat jelenti. Cikkünkben ismertetjük, mikor kit kell érteni az Ebtv.-ben biztosított alatt.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) három, egymástól elkülönült esetben használja a biztosított fogalmát.

Biztosított

– az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai – beleértve a baleseti táppénzt és a baleseti járadékot is – tekintetében a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 6. paragrafusa szerinti biztosított,

– az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásainak tekintetében a Tbj. 6. paragrafusa szerinti biztosított, valamint a Tbj. 3. paragrafusa és a 22. paragrafus (1) és (3) bekezdései szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy,

– a baleseti egészségügyi szolgáltatás tekintetében a Tbj. 6. paragrafusa szerinti biztosított, a Tbj. 21. paragrafusa szerint baleseti egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy, valamint az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 7. paragrafusának (2) bekezdése szerinti foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mit is jelent a biztosított a fenti három esetben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs