hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törvényjavaslat: illetékmentesség csok mellett és 5 százalékos lakásáfa

  • Bartha László adójogi szakjogász

A kormány családvédelmi és otthonteremtési programja részeként törvényjavaslatot nyújtott be a vagyonszerzési illeték mentességével kapcsolatban, amennyiben az ingatlan megszerzéséhez családi otthonteremtési kedvezményt használnak fel; továbbá az 5 százalékos lakásáfa ismételt bevezetésével kapcsolatban. Cikkünkben a várható szabályokat ismertetjük a törvényjavaslat alapján.

Vagyonszerzési illeték mentessége csok esetében

Az illetékmentesség vonatkozni fog a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő, gyermekes családok számára mind új, mind használt lakás vásárlására a forgalmi értéktől függetlenül, azaz

♦ lakás tulajdonjogának, lakás tulajdoni hányadának az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet 1.) 2020. október 1-jén hatályos 1. § a) pontja; vagy

♦ a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet 2.) 2020. október 1-jén hatályos 1. § (2) bekezdése szerinti családi otthonteremtési kedvezmény felhasználásával történő megvásárlására.

Olvassa el az Adózóna „Online számla 3.0 – Változások az adatstruktúrában” és „Áfaváltozások 2021 – kitárul az egyablakos rendszer” cikksorozatát!

Abban az esetben, ha a vagyonszerző megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vált jogosulttá az illetékmentességre, azonban a vállalt gyermek vagy gyermekek egyike sem születik meg, és emiatt a kedvezményt vissza kell fizetni, vagy azt egyéb okból (pl. válás miatt) visszafizetik, az állami adóhatóság intézkedni fog a visszterhes vagyonszerzési illeték kiszabásáról.

Ekkor az adóhatóság a lakásilleték-kötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket fogja az illeték alapjának tekinteni, és az ekkor hatályos illetékmértékkel fogja alkalmazni. Nem kell majd az illetéket megfizetni, ha a kedvezményben részesülő egészségi állapota miatt hiúsul meg a gyermekvállalás. Az illetékfizetési kötelezettség a visszafizetés, vagy a visszafizetésről hozott határozat jogerőssé válásától számított 5 éven belül fog elévülni – függetlenül az ingatlan megszerzésének időpontjától.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, hogy a javaslat szerint mikortól alkalmazható az illetékmentesség, illetve milyen feltételeket fogalmaz meg az 5 százalékos lakásáfa alkalmazásához! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakmai gyakorlat bérezésének adókérdései

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close