hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törvényjavaslat: illetékmentesség csok mellett és 5 százalékos lakásáfa

  • Bartha László adójogi szakjogász

A kormány családvédelmi és otthonteremtési programja részeként törvényjavaslatot nyújtott be a vagyonszerzési illeték mentességével kapcsolatban, amennyiben az ingatlan megszerzéséhez családi otthonteremtési kedvezményt használnak fel; továbbá az 5 százalékos lakásáfa ismételt bevezetésével kapcsolatban. Cikkünkben a várható szabályokat ismertetjük a törvényjavaslat alapján.

Vagyonszerzési illeték mentessége csok esetében

Az illetékmentesség vonatkozni fog a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő, gyermekes családok számára mind új, mind használt lakás vásárlására a forgalmi értéktől függetlenül, azaz

♦ lakás tulajdonjogának, lakás tulajdoni hányadának az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet 1.) 2020. október 1-jén hatályos 1. § a) pontja; vagy

♦ a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet 2.) 2020. október 1-jén hatályos 1. § (2) bekezdése szerinti családi otthonteremtési kedvezmény felhasználásával történő megvásárlására.

Olvassa el az Adózóna „Online számla 3.0 – Változások az adatstruktúrában” és „Áfaváltozások 2021 – kitárul az egyablakos rendszer” cikksorozatát!

Abban az esetben, ha a vagyonszerző megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vált jogosulttá az illetékmentességre, azonban a vállalt gyermek vagy gyermekek egyike sem születik meg, és emiatt a kedvezményt vissza kell fizetni, vagy azt egyéb okból (pl. válás miatt) visszafizetik, az állami adóhatóság intézkedni fog a visszterhes vagyonszerzési illeték kiszabásáról.

Ekkor az adóhatóság a lakásilleték-kötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket fogja az illeték alapjának tekinteni, és az ekkor hatályos illetékmértékkel fogja alkalmazni. Nem kell majd az illetéket megfizetni, ha a kedvezményben részesülő egészségi állapota miatt hiúsul meg a gyermekvállalás. Az illetékfizetési kötelezettség a visszafizetés, vagy a visszafizetésről hozott határozat jogerőssé válásától számított 5 éven belül fog elévülni – függetlenül az ingatlan megszerzésének időpontjától.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, hogy a javaslat szerint mikortól alkalmazható az illetékmentesség, illetve milyen feltételeket fogalmaz meg az 5 százalékos lakásáfa alkalmazásához! 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Katás egyéni vállalkozó gyeden

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close