hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa-visszaigénylés új lakások után, csok nyugdíjasoknak, jelzáloghitel elengedésének feltételei

  • adozona.hu

Megjelentek az új lakások vásárlásához kapcsolódó áfa-visszatérítés részletszabályai. Az új lakást építők is igénybe tudják venni bizonyos esetben az adókedvezményt. A rendelet emellett több további könnyítést is tartalmaz a lakástámogatásokkal kapcsolatban. A bankmonitor.hu elemzése összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Az otthonteremtési támogatás egyik eleme az új lakások áfa-visszaigénylése, vagyis az 5 százalékos adót a vásárlást, építkezést követően visszaigényelhetik a vevők, amennyiben csok-ot is kértek lakáscéljuk megvalósításához.

A lakást építők is élhetnek ezzel a kedvezménnyel

Az új adó-visszatérítésre azok lehetnek jogosultak, akik újépítésű lakást vásárolnak, vagy építtetnek. Az ingatlan alapterülete lakás esetén nem haladhatja meg a 150, míg ház esetén a 300 négyzetmétert.

Elvárás, hogy a számla adótartalma 5 százalék legyen. Továbbá csak 2021. január 1-jén, vagy azt követően kiállított számla fogadható el. (Már akkor is 5 százalék lehet egy lakásvásárlás áfatartalma, ha a számát idén állították ki, de a pénzügyi teljesítés csak 2021-ben történne meg. Ebben az esetben azonban az adót nem lehetne visszaigényelni.)

Építkezésnél is igénybe lehet venni az új adó-visszatérítési lehetőséget. A munkálatokra ugyanis 5 százalék áfát szükséges megfizetni, amennyiben generálkivitelezőt bíz meg a család háza felépítésére. Ezt az 5 százalékos adót vissza lehet igényelni – ha csok-ot is igényelne az építtető – attól függetlenül, hogy hol építkezne a család.

Az új támogatást 2022. december végéig lehet igényelni a családoknak. A visszaigényelhető adó nagyságának az új konstrukció esetében nincs felső korlátja. Egy 50 millió forint értékű új lakás vásárlása, vagy építése – generálkivitelező megbízása mellett – esetén 2,38 millió forint adó visszaigénylésére lehet jogosult a vevő, ha csok-ot is kért lakáscélja megvalósításához.

A 27 százalékos áfát is visszaigényelhetik azok, akik építkeznek

A 27 százalékos áfát tartalmazó számlák alapján is kérhetnek adó-visszatérítést a házat építtetők. (Eddig ezt csak preferált kistelepülések esetén lehetett igényelni.) Jelen esetben nem elvárás, hogy az építkezéshez csok-ot is igényeljenek, ugyanakkor az ingatlan alapterületére vonatkozó feltétel itt is él: lakás esetén legfeljebb 150, míg ház esetén maximum 300 négyzetméter alapterületű lehet az ingatlan.

A 2018. január 1-jén, vagy azt követően kiállított számlák alapján igényelhető vissza az adó, a kérelmet 2022. december 31-ig lehet benyújtani. A visszaigényelhető adó összege legfeljebb 5 millió forint lehet, melyet előzetesen kapna meg a család, az összeget az építkezésre lehet fordítani.

Ezzel egy 50 millió forint értékű ház építésénél 5 millió forint adót lehet visszaigényelni. (Az áfa nagysága nagyobb ebben az esetben, de ennél nagyobb összeg visszaigénylésére nem lenne jogosult a család.

A két építéshez kapcsolódó adó-visszaigénylés nem összekombinálható: 5 százalékos és 27 százalékos számla nem nyújtható be egyszerre.

Módosul több lakástámogatás feltétele is

Csok-kal kapcsolatos változások

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egy a meglévő és vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő lakáscélú támogatás.

A nyugdíjasok is jogosultak lehetnek csok igénylésére amennyiben a nyugdíj mellett dolgoznak, vállalkozásuk van.

A támogatással vásárolt, épített lakásban utólag – akár a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül is – tulajdont szerezhet az igénylő gyermeke.

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Pénzügyi és számviteli zárás" című kiadványunkat!
A könyvviteli zárlat minden évben – akár többször – ismétlődő feladat, mégis mindig kihívás elé állítja a szakembereket. Kiadványunk végigveszi a főbb könyvvizsgálói szempontokat és szabályokat, arra pedig külön is kitér, hogy pontosan miként is kell a könyvvizsgálati kötelezettséget megállapítani. Kidolgozott esettanulmányokkal, rengeteg számítási példával nyújt segítséget a könyvviteli zárlat feladatainak sikeres végrehajtásához.

Jelzáloghitel-tartozás elengedésével kapcsolatos változások

A családok meglévő lakáscélú jelzáloghitel-tartozását csökkenti az állam, amennyiben a hitel futamideje alatt gyermekük születik: a második baba érkezésekor 1 millió forintot, míg a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot enged el az állam.

  1. Akkor is jogosult lehet a tartozáselengedésre a család, amennyiben az ingatlan jelenlegi megnevezése még nem lakás, lakóház, tanya, vagy birtokközpont, de az adott telken lakóházat építenek és az ehhez kapcsolódó jelzálogjog terheli az ingatlant.
  2. Új lakás vásárlására felvett hitel is csökkenthető a gyermekek után járó tartozáselengedéssel abban az esetben is, ha jelenleg az építkezés zajlik, emiatt a tulajdoni lapra még nem vezették fel a lakóingatlant, illetve nem jegyezték be a vevő tulajdonjogát sem.
  3. Ha több lakáshitele is van a családnak és a támogatás összege meghaladja hitelekből külön-külön fennálló tartozás összegét – a két hitel együttes összege azonban meghaladja az elérhető támogatás összegét –, akkor a család kihasználhatja a teljes támogatást: mindkét hitelének fennálló tartozása csökkenne. (A csökkentés sorrendjét a család határozhatja meg.)

Az első két pont esetében az állam ellenőrizni fogja 1 éven belül, hogy a lakóingatlan elkészült-e és a támogatást igénylő tulajdonjoga bejegyzésre került-e. Amennyiben ez nem történt meg, a támogatást Ptk. szerinti büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szervizdíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kivaalap csökkentése

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás osztalék

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close