26 találat a(z) csecsemőgondozási díj cimkére

Változás a csed számításában: példákkal mutatjuk miként számolunk július 1-je után Cikk

Mint ismeretes 2021. július 1-jétől változnak a csecsemőgondozási díj számítási szabályainak egyes részletei, amelynek következtében több forint marad a kismamák pénztárcájában, magasabb összegre lesznek jogosultak, mint a még június 30-áig érvényben lévő csedszabályok esetében. Cikkünkben most azzal foglalkozunk példákon keresztül, hogy milyen esetben lesz magasabb a csed, milyen esetben pedig nem.

Ügyvezetés szülési szabadság alatt Kérdés

Ekkor érdemes az apának gyedre menni, így számoljuk az ellátását Cikk

Nem újkeletű, hogy az apa is jogosult lehet gyedre, ennek ellenére még mindig többen rácsodálkoznak erre a lehetőségre. Érdemes tudni, hogy arra is van mód, hogy az apa maradjon otthon a gyermekkel gyermekgondozás céljából, illetve arra is, hogy csak magát az ellátást vegye igénybe az anya helyett, és közben ugyanúgy dolgozzon, mint akár előtte. Nézzük meg, hogyan számoljuk ki, hogy mit kap az apa, ha ő veszi igénybe a gyedet, függetlenül attól, hogy ő marad-e otthon a gyermekkel vagy sem!

Változások a szociális hozzájárulási adóban 2021-ben Cikk

A családi gazdaságokról szóló törvény módosította a társadalombiztosításijárulék-fizetés és a szociálishozzájárulásiadó-fizetés szabályait. Korábbi cikkünkben a társadalombiztosítási járulékhoz kapcsolódó 2021. évi változásokat mutattuk be. Az alábbi cikkünkben a szociális hozzájárulási adóban 2021. január 1-jétől bekövetkező változásokat foglaljuk össze.

A már cseden lévőknek is emelkedik a juttatás összege júliustól Cikk

Azoknak is emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) összege júliustól, akik már igénybe veszik a juttatást – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Facebook-oldalán.

Csed-, gyed-kedvezményszabály: mikor érvényes, mikor nem? Cikk

A 2015-ben bevezetett úgynevezett kedvezményszabállyal kapcsolatban még mindig érkeznek kérdések hozzánk. Az alábbi cikkben azt vesszük végig, hogy mit is jelent a kedvezményszabály, valamint példákon illusztráljuk, mikor tudja érvényesíteni ezt a kérelmező, illetve mikor nem.

Felmondási idő és végkielégítés számítása Kérdés

Így módosultak a kisgyermekesek részmunkaidős foglalkoztatásának feltételei Cikk

A szülési szabadságot, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot követő időszakban a teljes munkaidő vállalása nem mindig kivitelezhető a szülő számára. A gyermek(ek) logisztikája sem teszi jellemzően lehetővé, hogy már reggel nyolctól a szülő dolgozni kezdjen, illetve 16–17 óráig akár bent is maradjon. A cikkünkben végigvesszük, hogy milyen lehetőségei vannak a szülőnek munkaidő és az ehhez kapcsolódó kedvezmények tekintetében, külön figyelemmel a részmunkaidős foglalkoztatásra.

Milyen ellátásokra tarthat igényt az apa az anya halála esetén? Cikk

A gyermekszületés öröm, azonban előfordulhat (szerencsére nem gyakran), hogy a szülés során komplikációk merülnek fel és az édesanya elhalálozik. Azt vesszük most végig, hogy egy ilyen szomorú esetben az apa milyen ellátásokra lesz jogosult gyermeke után.

Ellátások örökbefogadás esetén Cikk

Egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és családtámogatás szempontjából a jogszabályok igyekeznek közel azonos lehetőségeket biztosítani az örökbefogadó szülőknek is, azonban igénybevétel szempontjából egyértelműen nehezebb helyzetben vannak a vér szerinti szülőkhöz képest. Ennek oka, hogy sajnos ritkábbak azok az esetek, mikor az örökbefogadott gyermek már születés után nem sokkal az örökbefogadó családhoz kerül, sokszor már nagyobb gyermekek örökbefogadására van lehetőség. Nézzük végig, milyen ellátások járnak örökbefogadás esetén, akár már a születés utáni időszakot követően!

Csed szülés előtti munkahelyváltás esetén – példával Cikk

A szülőnek járó egészségbiztosítási pénzbeli ellátások, mint csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj, szempontjából nem mindegy, várandósság előtt mikor vált valaki munkahelyet. A rosszul megválasztott időpont anyagilag negatívan érintheti a családi kasszát, akár több évre is. A várandósságot megtervezni nem feltétlenül lehet, azonban az esetleges munkahelyváltási szándékot érdemes időben átgondolni, megtervezni, a későbbi kedvezőbb összegű ellátások érdekében.

Tb-ellátásra vonatkozó méltányossági kérelem Kérdés

Tisztelt Szakértő ! 32 éves hölgy augusztus 1-jén szült. Munkaviszonya az utolsó két éven belül nem érte el a 365 napot. Viszont 2016.02.01-től alkalmazásban állt, és jelenleg is fennáll a munkaviszonya (határozatlan idejű). A férj munkanélküli, a család egy főre jutó jövedelme alacsony, mivel a hölgy minimumbéren volt foglalkoztatva és a szülés előtt veszélyeztetett terhesség miatt még táppénzen állományban is volt. Kérdésem, hogy méltányossági kérelemmel igényelhető-e a csecsemőgondozási díj segély helyett? (365 nap hiánya!) Kellő indok-e, hogy a család nem rendelkezik a csecsemő egészséges ellátásához a szükséges jövedelemmel? A választ előre is nagyon köszönöm.

Ha az egyszemélyes kft. ügyvezetője várandós Cikk

Egyszemélyes kft. tulajdonosa heti 36 órás munkaviszony mellett látja el az ügyvezetői tevékenységet. Az ügyvezető hölgy várandós lett, de mi a helyzet az esetleges táppénzzel, és a szülés után otthonról is el tudná látni a feladatok egy részét. Olvasónk kérdéseire Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszol.

Gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások és igénylésük: itt a lista! Cikk

Az elmúlt években több, a gyermekvállalást elősegítő szabályt fogadtak el a törvényalkotók, gondoljunk csak például a gyed extrára vagy a családi adó- és járulékkedvezményre. Tapasztalatok szerint a szülőknek még abban sem egyszerű kiigazodniuk, hogy gyermekvállalás esetén milyen pénzbeli ellátásokat vehetnek igénybe gyermekük születése esetén, és azokat hol kell igényelni. Alábbi cikkünkben ehhez nyújtunk fogódzót.

Csecsemőgondozási díj Kérdés

Egy édesanya (jogviszonya: főállású egyéni vállalkozó) 2015. november hó végén szüli meg 3. gyermekét. Jelenleg gyeden van a 2013. 10. 17-én született ikergyermekeivel. 2013. 10. 17. óta a tgyáson és a gyeden kívül egyéb jövedelme nem volt. A kérdésem a következő: a 2015 novemberében születendő gyermeke után igényelt csecsemőgondozási díjának mi lesz az alapja? Amennyiben a szülést megelőző 3 hónapban az egyéni vállalkozásából jövedelmet vesz ki, a jövedelemkivét összege módosítja-e a csecsemőgondozási díj összegét?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Villamosenergia-kereskedő – adók

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Gépkocsijavítás fél áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs