hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változás a csed számításában: példákkal mutatjuk miként számolunk július 1-je után

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Mint ismeretes 2021. július 1-jétől változnak a csecsemőgondozási díj számítási szabályainak egyes részletei, amelynek következtében több forint marad a kismamák pénztárcájában, magasabb összegre lesznek jogosultak, mint a még június 30-áig érvényben lévő csedszabályok esetében. Cikkünkben most azzal foglalkozunk példákon keresztül, hogy milyen esetben lesz magasabb a csed, milyen esetben pedig nem.

Nézzük először is azt, mit jelent a csak 100 százalékos csednek nevezett fogalom! A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 42. § (1) bekezdés szerint
„a) a (2) és (3) bekezdés szerinti esetben a naptári napi alap 100%-a,
b) a (4) bekezdés szerinti esetben a naptári napi jövedelem 100%-a.”


A naptári napi alap meghatározásában nincs változás, tehát befolyásoló tényező továbbra is, hogy mennyi időt dolgozott adott munkahelyen, illetve biztosítási jogviszonyban, van-e annyi társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelme, amely elegendő ahhoz, hogy egy bizonyos időszak átlagbéréből számolják az ellátás alapját. Ugyanúgy keressük az irányadó, illetve számítási időszakot, és ha megállapításra került a naptári napi alap (és a naptári napi jövedelem), akkor július 1-jétől nem vesszük ennek a 70 százalékát, hanem marad a 100 százalék, tehát ez lesz a bruttó csed összege.

Olvassa el az Adózóna „Mikor éri meg munkahelyet váltani várandósság esetén, szülés előtt?”, „Változnak a csed és a gyed szabályai, mutatjuk a részleteket” és „Kedvezményszabály csednél, gyednél: ellátás emelt bér alapján. Példákkal” című cikkét is!

Ez pozitív változást eredményez a legtöbb esetben, azonban érdemes megvizsgálni, hogy mi a helyzet első gyermeknél, illetve akkor, ha aránylag rövid időn belül érkezik a testvér, és dolgozik az anya a két gyermek között. Ennek mentén vizsgáljuk meg a csed várható naptári napi alapját és összegét.

Olvassa tovább cikkünket, hogy példákon keresztül lássa, mit és mennyit jelent a változás a gyakorlatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Áfakérdés

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kivaalap

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close