31 találat a(z) céges autó cimkére

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

A járványhelyzet okozta kihívások mellett számos jelentős adó-, illetve tb-módosítással is meg kellett birkózniuk júliusban az adózóknak, illetve a tanácsadóknak, könyvelőknek.

Ezt érdemes tudni a céges autók magánhasználatáról Cikk

A cégek tulajdonában lévő vagy általuk üzemeltetett gépjárművek korlátlan magánhasználata nem minden esetben adómentes. Milyen szabályokra kell figyelni? Cikkünk erre a kérdésre ad választ.

Céges autó közeli hozzátartozó általi használata Kérdés

Személygépkocsi mint céges autó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személygépkocsit vásárolt. Az áfát nem helyezte levonásba, a cégautóadót megfizeti. Üzemanyagszámlákat nem számol el. Kell-e útnyilvántartást vezetnie? A gépkocsihoz beszerzett például téli gumi áfája levonásba helyezhető-e? Ha ez Szlovákiából történt, akkor be kell vallani fizetendő áfaként? Az autóhoz kapcsolódó szolgáltatások áfájának 50%-a levonásba helyezhető? Köszönettel: Nagyné

Céges autó magánhasználata: üzemanyag-elszámolás Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_7_30_Ceges_auto_uzemanyag_elszamolasa__jwt kérdésemre nem kaptam meg a választ: kimondottan üzemanyagra tekintettel vizsgálva a kérdést: céges autó magánhasználata alatt (például szabadság idején) elhasznált üzemanyag az Szja tv. 8.37. alá tartozik? Köszönettel: PM

Nőhet a céges autólízing iránti kereslet Cikk

Idén akár 10 százalék fölött nőhet a járművek lízingfinanszírozása a tavalyi évhez képest – jósolja elemzésében a Business Lease.

Parkolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft- ben a kft. nevére szóló telefonszámlában parkolási szolgáltatás is van. Az autó nem céges autó, hanem az egyik tulajdonos felesége munkálatójának (céges autó) nevén van. Ilyenkor a parkolási díj hogyan adózik, költség vagy ráfordítás? Szabályos-e az az elszámolás, ha a parkolási díjat költségként vagy ráfordításként elszámoljuk, de nem számlázzuk tovább a magánszemélynek vagy cégnek, hanem év végén a tao-bevallásban adóalap-növelő tételként szerepeltetjük? Köszönettel várom válaszukat.

Céges autó áfájának kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_28_Ceges_auto_afajanak_kezelese_utc linken elérhető kérdéshez tennék még fel további kérdést. Mi a helyzet akkor, ha a magánhasználatért 20 ezer forint havi díjat szed a társaság a munkavállalóktól? Akkor a fizetendő adót 2019-től milyen összegben kell megállapítani? Lehet a bérleti díj 50 százaléka után megállapítani? Ha igen, akkor lehet úgy kezelni, hogy a lízingdíj áfájának csak 50 százalékát vonjuk le, és nem kalkulálunk fizetendő adót (így ugyanannyi levonható áfánk keletkezik összesen, mintha a lízingdíj 100 százalékát levonnánk, és a fizetendő adó a lízingdíj 50 százaléka után állapítanánk meg)? A munkavállalók felé kibocsátott számlán szerepelnie kell a kalkulált áfának? A kalkulált áfát hogyan kell könyvelni? Válaszukat előre is köszönöm!

Céges autó áfájának kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk jelenleg lízingeli a céges autókat, és a magánhasználatért jelképes hozzájárulást kér a munkavállalóktól. Ha jól tudom, ebben az esetben a jelenlegi szabályozás szerint levonhatja a teljes lízingdíj után az áfát, és fizetendő adója keletkezik a munkavállalóktól kapott összeg miatt (piaci alapon kell számolni az áfát). Így a fizetendő és levonható áfa összege megegyezik. Lehet változtatni ezen a gyakorlaton az új módosítás miatt (hogy 50%-a az áfának levonásba tehető útnyilvántartás nélkül)? Lehet máshogy kalkulálni a fizetendő áfát? Lehet kedvezőbben kezelni a fizetendő és visszaigényelhető áfát? Segítségüket előre is köszönöm!

Külföldi tankolás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégvezető Olaszországban céges bankkártyáról tankolta meg céges személyautóra. A kapott bizonylaton semmi nem szerepel, csak a bankkártya adatai, az időpont, a vásárlás összege, és hogy milyen kútnál történt a tankolás. Semmi olyan, ami a céges autóhoz kötné. Mivel áfát nem igénylünk vissza, elszámolhatjuk költségnek? Ha nem, mi legyen a banki tranzakcióval? Köszönettel.

Amit a kiküldetés, szakmai út elszámolásáról tudni érdemes Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: Egy kft. minden alkalmazottja 3 napos szakmai úton vesz részt Ausztriában, az utazás a kft. tulajdonában lévő gépjárművekkel történik. A programban több szakmai kirándulás szerepel, melyhez kapcsolódóan a belépőket, az étkezést és a szállást a kft. fizeti. Hogyan számolhatók el ezek a költségek? Melyiknek van adóvonzata, melyiknél vonható le az áfa? Kiküldetésnek minősül-e? Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Parkolási igazolvány céges autóhoz használható-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal, rokkantsági ellátásban részesülő (B1) személy vagyok, aki súlyos autóbalesetet szenvedett. A megfelelő dokumentumokkal a helyi járási hivatalban igényeltem, és meg is kaptam a mozgáskorlátozott személy részére adható parkolási igazolványt. Sikerült elhelyezkednek egy cégnél, ahol kaptam "céges autót", azonban a vezetőség "nem engedi/nem járul hozzá", ahhoz, hogy a parkolási igazolványomat a céges autóban is használjam, csak ha a sajátommal megyek. Jogos a cégvezetés ilyen korlátozása? Az az igazolvány most személyhez vagy gépjárműhöz van kötve? Az gond, ha céges? Azt mondták, hogy mutassak jogszabályhelyet erre vonatkozóan. Köszönöm szépen a segítségüket!

Cascós esemény és egyéb költségek, levonható áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.04.01-én Szolnoki Béla szakértő nagyon pontosan megválaszolta a Cascós esemény könyvelését. Egy új ügyfelem kérésére teszem fel Önnek az áfa visszaigényelhetőségére vonatkozó kérdésem. Céges személygépkocsi esetén visszaigényelhető-e a javítás számláján lévő áfa értékének 50 százaléka? Kérem, írja meg, az összes egyéb költséget is, amelynek az áfája visszaigényelhető céges személyautó vonatkozásában.

Céges autó – káresemény, javítás számlája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Új céges autóba parkolóban beletolattak, a javítás számlájának kontírozásához kérek szépen segítséget, az alábbi adatok alapján: 1. Számla összesen: 400 013 2. Gépkocsibérlés 15% 1535 3. Bruttó kár 398 478 4. Áfa-visszatérítés 42 358 (?) 5. Önrészalap 356 120 6. Önrész 0 7. Ügyfél fizet (2+4+6) 43 893 8. Biztosító fizet (5+6) 356 120 _________________________________ Mi a 42 358 forint áfa sorsa? Köszönettel: előfizető kérdező

Céges autó matricázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a céges szállítójármű teljes egészét befóliáztatjuk, cégünk profilja szerint (céges logó, telefonos, e-mailes, netes elérhetőség, cégnév – szolgáltatásokat nem tartalmaz a felragasztásra kerülő fólia) kell-e reklámadót fizetnünk? Illetve a felmerült költségek reklámköltségnek vagy beruházásnak minősülnek-e? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Zsuzsanna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close