191 találat a(z) cég cimkére

Cégátalakulás határideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. jelenlegi jegyzett tőkéje 500 000 forint, az utolsó társasági szerződésének dátuma 2014. 02. 27-e volt, amikor még nem lépett hatályba az új Ptk. Ebben a szerződésben lehetnek olyan elemek, amik még a régi Gt.-re vonatkoztak. A cég ügyvezetője úgy döntött, hogy bt.-vé alakítja át a céget, mert később sem kívánja a jegyzett tőkét felemelni. Az átalakulás ebben az esetben 2017. 03. 15-éig várhat, vagy ebben az esetben is kötelező az átalakulás 2016. 03. 15-éig? Ez azért kérdés, mert a jelenlegi szerződés tartalmaz olyan elemet, ami még a régi Gt.-re utal és ezáltal nem felel meg az új Ptk.-nak. Tehát az átalakulás várhat 2017. 03.15-éig, vagy kötelező végrehajtani 2016. 03.15-éig?

Illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! 5 évvel ezelőtt cégünk vásárolt egy telket, melyre építettünk, mint magánszemély (építési engedély a nevünkre/magányszemély nevére szólt), emiatt a telek és a felépítmény különválik. Szeretnénk megvásárolni a telket a cégtől. A cég megfizette a rá kivetett illetéket vásárlás után. Kérdésem az lenne, hogy mi után fog illetéket fizetni a magánszemély? A telek vagy az ingatlan után? Külön helyrajzi számra kell-e szedni a telket és a felépítményt? Előre is köszönöm válaszát!

Sorra dőlnek be a cégek Cikk

Idén az 50 ezret is meghaladhatja a cégtörlések száma a tavalyi 41 ezer után, novemberben 4788 társas vállalkozás szűnt meg, amivel az elmúlt három hónap az eddigi legrosszabb periódussá vált a magyar cégstatisztikában – közölte az Opten céginformációs szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

Áfalevonási jog, ha új vagy felszámolás alatti cégtől jön a számla Cikk

Befogadható-e egy frissen alapított cég számlája vagy egy magánszemélyé, ha az nem jelentkezett be adóalanynak? Jelent-e kockázatot felszámolás alatt álló cég számlájának befogadása? Az útmutató mellett uniós bírósági esetről is beszámolunk.

Kegyelemdöfés a tetszhalott cégeknek Cikk

Októberben is sok gazdasági társaság szűnt meg Magyarországon, és a magas megszűnési ráta a jövő év közepéig még biztosan kitart. Mindez egy határozott tisztulási folyamat része, amelynek keretében a hatóságok egyre aktívabban lépnek föl a cégvilágot torzító tetszhalott vállalkozásokkal szemben. A folyamat a jelek szerint hamarosan lezárul, így a jövő év második felében csökkenhet a mutató.

Soha nem látott csúcson a megszűnő vállalkozások száma Cikk

Több mint ötezer vállalkozás szűnt meg szeptemberben Magyarországon, ennyi törlés még soha nem volt egyetlen hónapban. „Nem lepődtünk meg az adaton, világos volt, hogy augusztusban jelentős ügyhátralék halmozódott fel a cégbíróságon, és az alacsony értéket ősszel ismét magasabbak követik” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten ügyvezetője. A céginformációs szolgáltató a következő hónapokban is sok törlésre számít.

Nem jó jel: cégtörlések az építőiparban Cikk

A júniusi 609 után júliusban 474 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, de nem lehet felhőtlen az öröm, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint ugyanis nincs vége a megszűnési hullámnak: idén és jövőre is sok vállalkozás jut erre a sorsra.

Így vérzik el naponta több tucat cég Cikk

Az elmúlt egy év alatt – 2014. június és 2015. május között – 14 518 cég ellen indult felszámolási eljárás. A munkanapokat számolva naponta csaknem 60 cég szűnik meg ilyen módon. Ijesztőnek tűnik ez a szám, annak ellenére, hogy az utóbbi hat esztendőben ez volt a legalacsonyabb. A gazdasági válság kezdete (2008) óta egyébként összesen 116 025 gazdasági társaságot számoltak fel – tájékoztat a feketelista.hu.

Hitelek és betétek: így állnak a háztartások és a cégek Cikk

A háztartások bankhitelei 3,6 milliárd forinttal, a belföldi pénzintézeteknél elhelyezett betétállomány pedig 78,2 milliárd forinttal csökkentek májusban a szezonálisan nem kiigazított adatok szerint – derül ki a hitelintézetek összevont mérlegéről kedden kiadott MNB-jelentésből.

Osztalék Kérdés

Kérdésem az lenne, hogyan és milyen feltételekkel lehet, egy magyarországi kft., külföldi cég (nem EU) tulajdonosának osztalékot fizetni?

Óriási leépülés az építőiparban Cikk

Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben mindössze 250 új alakult. Ilyen mértékű leépülésre sohasem volt példa, még akkor sem, amikor a lánctartozások és a gazdasági válság egyszerre szedte áldozatait az ágazatban. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint azonban a látszat csal: az építőiparban kevesebb a feszültség, mint három-négy éve.

Új cége van? Erről a papírmunkáról se feledkezzen meg! Cikk

Nem volt semmilyen gazdasági esemény a tavaly decemberben alapított cégnél. Kell-e 2014-re beszámolót készíteni? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Kamu cégátírások – őrizetben az ügyvéd is Cikk

Cégtemetőt számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi pénzügyi nyomozói: a nyomozás során a kezdeti négyről harmincötre bővült a gyanúsítottak száma, az ügyben közokirat-hamisítás mellett adócsalás és sikkasztás miatt emeltek vádat – közölte a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Cégeladás kérdései Kérdés

Az egyik cég működése során különféle gazdasági eseményeket kíván meglépni, de nincs tisztában a gazdasági eseményekhez kapcsolódó adó- és illeték vonzatokkal. A társaság jelentős ingatlan (20 millió) és termelőgép (10 millió) vagyonnal rendelkezik, melyek forrása tagi kölcsön (35 millió). A saját tőke negatív (10 millió) és a jegyzett tőke feltöltésre szorul (500 ezer forint). A NAV-nál a cég bejelentkezett az ingatlan-bérbeadás és -értékesítés tekintetében az áfakörbe. A következő gazdasági események adó és közteher vonzatára lennénk kíváncsiak: • Szlovákiában működő szlovák adószámmal működő társaság részére értékesítené a cég a termelő gépeket (adók?) • Ingatlan kivezetés a) szlovák adóalany részére értékesíthető-e a cég tulajdonában lévő iroda (adók?) b) a tagi kölcsön egy része nem pénzben, hanem ingatlannal lenne „visszafizetve” (adók? illetékek?) • Tagi kölcsönből megemelhető-e a jegyzett tőke? Könyvelhető-e egy lépésben tagi kölcsön csökken; jegyzett tőke nő (bejegyzéssel egyidejűleg), vagy kvázi pénzmozgásként kell lezongorázni : tőkeemelés befizetés pénztárba; tagi kölcsön visszafizetés pénztárból. (Közteher vonzata van? Adózott pénzből emelt jegyzett tőkének minősül-e ez az eljárás? (Később sem kell leadózni?) • Ha ezt követően a cég eladja az üzletrészeit, a megmaradt tagi kölcsönét átadhatja-e a többi eszköz és forrás tételekkel együtt? Nem minősül-e ez ajándékozásnak? Van-e valami adó vagy közteher vonzat?

Felszámolná cégét? Ezt kell tennie Cikk

Evás bt. kilépett a számviteli törvény hatálya alól. Tartozása nincs, hogyan szüntethető meg a legegyszerűbben? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla könyvvizsgáló adószakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pedagógus nyári táboroztatásának adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Adóköteles munkába járás – saját gépkocsi

Lepsényi Mária

adószakértő

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close