233 találat a(z) cég cimkére

Export vagy belföldi értékesítés Kérdés

Tisztelt szakértő! Amerikai cég a webshopjában értékesített terméket magyarországi cégtől vásárolja úgy, hogy azt a magyar cég szállíttatja el (DHLszámla a magyar cégnek jön) az amerikai cég ügyfeleinek a világ különböző országaiba. Kérdés, hogy a magyar cégnek hogyan kell az ügyletet számlázni az amerikai cég felé? Van-e különbség, ha a végső vásárló magánszemély, ha uniós vagy harmadik országbeli? Köszönöm

Külföldről kamat adózása cégek közöett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Romániai cégtől kamatot kap egy magyar kft. Romániában a cégnek le kell vonni a forrásadót, gyakorlatilag a magyar cég adózott jövedelmet kap. Magyarországon ez újra adózik társasági adóban? A levont forrásadó figyelembe vehető-e a magyar adózáskor, hogyan?

Részesedés eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég eladta egy másik cégben lévő részesedését. Év végén értékelés történt. Eladás előtt kell értékelést végezni? Válaszukat előre is köszönöm!

Emelkedett és csökkent is a hitelek kamata Cikk

2018. augusztusban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója – részben az éven túli kamatfixálású hitelek növekvő súlyának hatására – enyhén emelkedett, míg a személyi hitelek hitelköltsége csökkent. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú és személyi hitelek esetében kismértékben emelkedett az előző hónaphoz képest, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében csökkenés volt tapasztalható. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott 1 millió euro érték alatti hitelek esetében a kamatlábak csökkenése, míg az 1 millió euro érték felettiek esetében a kamatlábak emelkedése volt megfigyelhető, közölte az MNB.

Magánszámláról történű utaláskor céges számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy amennyiben egy magánszemély a saját magán bankszámlájáról utal részünkre előleget, és kéri az előlegszámla kiállítását egy cég (kft., bt.) nevére, kiállíthatjuk-e cégnévre az előlegszámlát? Mi a helyzet, ha magán bankkártyával fizet, de cégnévre kér számlát, kiállíthatjuk? Előre is köszönöm a választ!

Alapítvány támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő témával kapcsolatban. Cégünk egyik dolgozójának gyermeke súlyos, gyógyíthatatlan beteg. A család egy alapítványt hozott létre a gyermek támogatásának megoldására. Cégünk dolgozói pénzbeni gyűjtést kívánnak szervezni, valamint a társaság vezetői is támogatnák az alapítványt. Kérdéseink. - A magánszemély adományozónál keletkezik-e valamilyen adókötelezettség? - A társaság által nyújtott támogatás, azon kívül, hogy növeli majd a társaságiadó-alapot, milyen adókötelezettségeket eredményez? Várom mielőbbi szíves válaszát Köszönettel: Havasi Györgyi

Üzletszerzői jutalék 2. Kérdés

Belföldi kft. üzletszerzéssel kíván megbízni a) magánszemélyt, b) céget. Ellenértékként üzletszerzői jutalékot fizetne. Kérdésem: milyen járulékok, adók illetve közterhek terhelik ezt a jutalék kifizetést a) és b) esetben? Továbbá: milyen megállapodást vagy szerződést kell kötniük a feleknek szintén a) és b) esetben? Köszönettel

Szerencsejáték Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: egy társaság a pénzével játszhat-e szerencsejátékot például lottó, tipp-mix? A "bizonylaton", amit adnak az ilyen üzletekben, nem szerepel név. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel:hfejes

Áfamentes tevékenység Kérdés

Hol tudom ellenőrizni cég, egyéni vállalkozó adószámát, akik mentesek az áfafizetési kötelezettség alól (tárgyi, vagy alanyi mentes), hogy valós vállalkozásról van-e szó? Cégnél segít az ingyenes céginformáció, de egyéni vállalkozónál problémám van. Köszönettel

Ingatlan bérbeadás TEÁOR ’08 6820 esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. bérel egy lakást magánszemélytől, és ezt bérbe adja. El lehet a cégnek számolni a lakásba megvett bútorokat, kiegészítőket, kisebb javítások, egy későbbi festés költségeit? Ha igen, akkor a 100 ezer forint alatti tárgyi eszközök egy összegben elszámolhatók-e? A 100 ezer forint feletti tárgyi eszközök minden esetben csak 14,50 százalékos kulccsal íródhatnak le? Ha a cég (2-es, áfás adószámos) a bérleti díjról számlát állít ki, azt minden esetben 27 százalék áfa terheli, ha belföldi / külföldi magánszemélynek, ha belföldi cégnek / uniós külföldi cégnek / 3. országbeli külföldi cégnek adja ki? Ha a cég fizető-vendéglátás keretében szeretné kiadni ezt a lakást, akkor megfelelő a TEAOR ’08 5520 (Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás), ha nem, akkor milyen TEAOR ’08-as tevékenységi körrel kell rendelkeznie ehhez? Ez esetben a cég választhatja-e a tételes átalányadózást ((szobák száma x 38 400 forint/év) vagy ezt az adózási módot csak magánszemély választhatja? Ha a cég a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásról (fizető vendéglátásról) számlát állít ki, akkor azt 18 százalék áfa terheli (áfatörvény 3/A melléklet, áfatörvény 82. § 3. bek.) ? Válaszukat előre is köszönöm!

Könyvkiadás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: magánszemély írt egy szakkönyvet, amihez támogatókat (jellemzően cégeket) keres. Esetleg a támogatást nyújtó cég alkalmazhat ez esetben bármilyen kedvezményes költségelszámolást (adóalap-csökkentést), hátha úgy jobban tudna támogatókat szerezni? Valamint, amennyiben sikerül támogatáshoz jutnia nevezett magánszemélynek, úgy nála –magánszemélyként – keletkezik adóteher (szja, eho, tb)? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Magánszemély bérleti díjának adóztatása kinek a feladata? Kérdés

Magánszemély részére bérleti díjat ítéltek meg, melyet végrehajtás útján teljesítettek. Annak okán, hogy a bírói végzés nem rendelkezett az szja levonásáról kérdésem, hogy az összeg adóztatását és az adóztatás jelentésének kinek kell eleget tennie? A bérleti díjról kinek kell a számlát bekérnie a magánszemélytől? A bírói ítélet erre nem tért ki. Kérdésem: a bérleti díjat hogyan adóztassa az a cég, ahol ez elszámolásra kerül? És hogyan jelentse a NAV felé ?

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. magánszemély tulajdonában lévő autót használ cégben taxiként, de nem fizet bérleti díjat utána, akkor kinek kell megfizetni a cégautóadót, a magánszemélynek, vagy a cégnek? Az üzembentartó a cég, a tulajdonos a magánszemély. Előre is köszönöm a választ.

Már csaknem tízezer céget alapítottak idén Cikk

Többéves cégalapítási rekord dőlhet meg idén, a kereskedelemben még az építőiparnál is nagyobb a vállalkozói kedv. Annak ellenére is felülreprezentált a központi régió, hogy szűkösek a fejlesztési források – írja a vg.hu.

Ezek a számviteli és adózási feladatok a cég megszűnésekor Cikk

A számviteli és adózási, adóbevallási kötelezettségek részben eltérőek attól függően, hogy a megszűnés jogutódlással történik vagy jogutódlás nélkül, illetve, hogy a jogutód nélküli megszűnés végelszámolás vagy felszámolás.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Civilszervezet társasági adója

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs