297 találat a(z) bizonylat cimkére

Garázsból Armani, Nike, Adidas: ismét lebukott a "butik" Cikk

A NAV munkatársai év végén füleltek le egy békéscsabai garázsban működő „rejtett” butikot. A közelmúltban ismét a helyszínen jártak, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

Energiahatékonysági támogatás Kérdés

Importtermék más tagállami szabadforgalomba helyezés utáni behozatalának bizonylatolása, bevallása Kérdés

Készpénzfizetési számla, online pénztárgép: kerülje el a kettős bizonylatolást és a dupla adatszolgáltatást! Cikk

A számlával bizonylatolt ügylet adatait nem kell és nem is célszerű a pénztárgépbe rögzíteni olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 2020/7. adózási kérdésben.

Közösségi értékesítés (fuvar a magyar határig) Kérdés

Személyi jövedelemadó bevallása Kérdés

Eljárás folyik egy őrző-védő kft. ellen, igy már nem adott ki összesitő adatlapot sem, rendörségi zár alatt vannak a bizonylatok, a munkavállalónak megvannak a havi bérszámfejtési lapjai. Erről köteles összesitőt csinálni, vagy csak a NAV tervezetét küldje vissza, amibe ez a cég nem adott le senmmiféle bevallást, nincs is feltüntetve a tervezetén. Mi lehet a jó megoldás?

Céges HUF bankszámláról céges bankkártyával fizetett EUR számlák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagjai, ügyvezetők (személyesen közreműködő nyugdíjasok) külföldi árubeszerzéseik alkalmával a cégautóhoz szükséges üzemanyag külföldi vásárlását céges bankkártyával fizetik. A céges HUF bankszámlán ez természetesen HUF összegben jelenik meg, tehát előzetesen nem kell EUR-t váltania a cégnek. Az EUR pénznemben lévő üzemanyag-számlákon számviteli elszámolásához ugye nem szükséges, hogy a cég neve a számlákon legyen? Milyen bizonylat szükséges ahhoz, hogy ezen EUR üzemanyagszámlák és a forintban megfizetett cégre a külföldi autópályadíjak szabályoasan elszámolhatók legynek? Milyen bizonylattal kell igazolniuk, hogy céges utazáshoz fizették ki az előbbiekben említett számlákat? Válaszát előre is köszönöm.

Színházjegyek, koncertjegyek visszaváltása: mi a teendőjük a rendezvényszervezőknek? Cikk

A koronavírus-járványra való tekintettel elmaradó rendezvényre megváltott jegyek visszaváltásakor hogyan jár el helyesen a rendezvényszervező? Szükséges-e valamilyen bizonylatot kiállítania a jegy visszaváltásakor? – merül fel a kérdés, amelyre a honlapján közzétett Gyakori kérdések és válaszok a járványhelyzet adóintézkedéseiről című bejegyzésében válaszol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Számviteli feljegyzés, "vegyes" bizonylat kellékei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődöm, hogy egy "vegyes könyvelés" mögötti belső bizonylatnak milyen tartalmi/formai követelményei vannak, mit kell felvezetni rá? Köszönöm!

Fotópályázati díj befizetéséről milyen dokumentumot szükséges kiállítani? Kérdés

Fotóköri egyesület fotópályázatokat szervez magánszemély pályázók részére. A pályázatnak pár ezer forint díja van, amelyet az egyesületi bankszámlára fizetnek be. Kérdésem, hogy szükséges-e külön bevételi bizonylatot, számlát, vagy számviteli bizonylatot kiállítani a pályázó részére? Ez a tevékenység az alapszabályban szereplő úgynevezett cél szerinti tevékenység.

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató kölcsönt ad a saját munkavállalójának, a kölcsönt lakásfelújításra és korszerűsítésre adja a munkáltató nulla százalékos kamatozás mellett – munkáltatói banknál vezetett, külön erre a célra létrehozott alszámla közbeiktatásával (szja-mentesség miatt) – kell-e a munkavállalónak megőrizni a felújításról szóló számlákat, valamint a későbbiek folyamán kérheti-e a NAV ezeket a számlákat ellenőrzés céljából? Illetve bármilyen bizonylatmegőrzési kötelezettség terheli-e a munkavállalót vagy a munkáltatót (a kölcsön folyósításával kapcsolatos iratanyag stb. természetesen rendelkezésre áll)? Köszönöm.

Sajtótermékek értékesítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. több lapkiadótól sajtótermékeket vásárol, amit saját pavilonjaiban értékesít. Mi a bevétel és az áfaelszámolás bizonylata, ha az áfatörvény 167. § szerint nem kell nyugtát kiállítania? Üdvözlettel: Simon

Civil közhasznú társaság támogatás, ösztöndíj 4. Kérdés

Kedves Adózóna, Surányi Imréné! Igazán nagyon köszönöm válaszát. Sajnos tudomásul kell vennem az szja-törvény 1. számú mellékletének 3.3. pontja nem vonatkozik a közhasznú civil társasági formára. Esetleg tud abban segíteni, hogy hol és hogyan lehet jogszabály-módosítási javaslatot, indítványt előterjeszteni, mert véleményem szerint ez a kialakult helyzet diszkriminatív. Csak azért, mert egy közhasznú civil szervezet választott formája társaság, de ugyanazzal a céllal jött létre és működik, mint más hasonló alapítvány, nem zárható ki, ezzel a feladatainak teljesítése korlátozottak lesznek. Átalakulással sajnos a helyzet nem orvosolható. Az szja-törvény 1. számú melléklet 3.2.6. pontja sem járható út, mert a társaság nem nonprofit gazdasági társaság. Konkrét eset: a társaság alapcél szerint kiírt pályázat alapján: gyógyszerkutatás területén eredményesen tevékenykedő tagjai részére a konferencia részvételi támogatást nyújt, amely hazai és nemzetközi konferencián, workshop-on, szimpóziumon, tanfolyamon, továbbképzésen, illetve nyári iskolán való részvételre, ezen belül is részvételi díjra, szállásköltségre és utazási költségekre használható fel. Kérdés: A társaság és a magánszemély között nincs csak tagsági viszony. Milyen bizonylattal kell, hogy a magánszemély elszámoljon a társaság felé? Köszönöm jogszabályra hivatkozó részletes válaszát.

Vásárlás külföldi magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. az interneten vásárolt, valószínűleg eu-s cégtől, de a letöltött bizonylaton nem volt eu-s adószám. Hogyan szerepeltessem ezt az áfabevallásban? Ha nem válaszolnak a kérésünkre, hogy küldjenek olyan számlát, amelyen fel van tüntetve a közösségi adószám, akkor hogyan lehet ezt kideríteni? Cégvezető egy szlovák magánszemélytől vásárolt alkatrészeket, és egy német magánszemélytől számítógépet. Hogyan kell ezt az áfabevallásban szerepeltetni? Az egyik magánszemély a másik olyan kisvállalkozó, aki alanyi mentes a saját országában és nincs eu-s adószáma. Ezeket az eseteket hogyan kell kezelni az áfabevallásban és az A60-as nyomtatványban?

Iratanyag üzletrész-átruházás esetén Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink