34 találat a(z) besorolás cimkére

Besorolás Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Kormányinfó a környező országok besorolásáról, a Lánchídról, fesztiválokról Cikk

Fokozott óvatosságra kéri a kormány a külföldre utazókat – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kkv-besorolás: ezen is múlhat az adóalap- és az adókedvezmény Cikk

Több kérdés is felmerül a kkv-besorolással kapcsolatban, részben az innovációs járulék alóli mentességgel, részben a külföldi kapcsolt vállalkozások adatainak figyelembevételével összefüggésben.

Elismert közalkalmazotti jogviszony megállapítása besoroláshoz Kérdés

Jogi állásfoglalást szeretnék kérni az alábbiakban felsorolt adatok alapján. Az elismert közalkalmazotti jogviszony tartamának megállapítását kérném közalkalmazotti bérbesoroláshoz, új közalkalmazotti bér megállapításának hatálya: 2019.09.01- Igazolt munkaviszony: 1983-1984. munkaviszony 1 hónap 18 nap 1985.09.01-2006.08..30. közalkalmazotti munkaviszony 2006.11.24-2011.06.20. kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó 2011.06.21-2019.08.30. munkaviszony Válaszukat előre is köszönöm.

Munkaköri besorolás változtatása visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónk munkaköre és FEOR száma megváltozott a belépését követően. Van-e lehetőség, és ha igen, milyen módon a munkaköri besorolás és a FEOR szám visszamenőleges módosítására? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: S. Ildikó, Szepi Sped Kft.

Állatok besorolása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Ügyfelem főtevékenysége a 9107'08 Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése TEÁOR szám alá tartozó tevékenység. A tevékenységből adódóan jelentős értéket képviselő állatállománnyal rendelkezik. A mezőgazdasági állattartástól eltérően az adott vállalkozásnál az állatokat nem tenyésztés céljából tartják, a tartás célja az állatok látogatók előtti bemutatása. Ebből adódóan ügyfelem a számviteli politikáját akként állította össze, hogy az állatokat a 2. számlaosztályban a készletek között tartja nyilván annak ellenére, hogy az állaltok jellemzően évet meghaladóan az adott vállalkozásnál vannak. Számviteli elszámolása kialakításnál abból indult ki ügyfelem, hogy a könyveiben szereplő állatokat nem lehet besorolni a Sztv. 26. § (6) bekezdésében rögzítettek alapján a befektetett eszközök közé. Kérdésem arra irányul, hogy az ügyfelem az általa alkalmazott besorolást [Sztv. 28. § (3) b) pont] helyesen alkalmazza-e? Megfelelően kerül-e bemutatásra a vállalkozás vagyoni helyzete, tekintettel arra a tényre, hogy a készletek közé történő besorolás miatt nincs értékcsökkenés elszámolása, és ennek következtében társasági adó vonatkozásában eltérő adózás előtti eredmény, illetve adóalap keletkezik? Válaszukat várva, tisztelettel Bakó Anikó

Pecsenyesütő besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapján olvastam, hogy az éttermi vendéglátásban használt 5%-os kedvezményes adómérték alkalmazásának egyik feltétele, hogy 55 30 1 éttermi szolgáltatás alá kerüljön a tevékenység. Mi jelenleg egyéni vállalkozóként működtetjük a vállalkozásunkat, de nekünk a besorolási számunk OVJT 56 10 02. Pecsenye és más húsalapú készítmény sütése. Ezek szerint az egyéni vállalkozóként használt kód megfelel a 55.30.1. éttermi szolgáltatásnak? Mindenhol csak a 55.30.-1-ről lehet olvasni. Legyen szíves erősítsen meg, hogy a 56 10 02 pecsenyesütő tevékenység megfelel a 55.30.1 éttermei szolgáltatásnak és az ételek helyen történt értékesítése a kedvezményes (5%-os) adókulcs alá tartozik! Pecsenyesütőnkben összesen egy pult 4 bárszékkel van körbevéve. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

OKJ képzés alapján közalkalmazott besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi probléma megoldásához: A pénzügyi csoportvető 54-es OKJ képesítéssel rendelkezik, 2016-ban szerezte meg a bizonyítványát. A másik kolléga 2018-ban szintén 54-es OKJ számú pedagógiai asszisztensi végzettséget szerzett. Kérdésem, hogy "D" vagy "E" kategóriába kell besorolni őket a Kjt. szerint? Köszönöm szíves válaszát!

Munkaviszony beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni. Óvodapedagógus végzettséggel rendelkezem. A diplomám megszerzése után más területen (eladó) dolgoztam 5 évig. Jelenleg óvodapedagógusként szeretnék elhelyezkedni. A munkáltató azt mondja, hogy ezt az 5 évet a besoroláshoz nem tudja figyelembe venni. Jogosan jár el? A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) 87/A § (3) bekezdése szerint: A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni a) a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett. Ezt én úgy értelmezem, hogy a mostani munkakör betöltéséhez szükséges diploma megszerzése után bármilyen munkakörben dolgoztam, azt be kell számítani a besoroláshoz (fizetési fokozat megállapításához). Jól értelmezem? Köszönöm segítő válaszát!

A jövő héten vizsgálja a magyar adós-besorolást a Fitch Ratings Cikk

A nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először március 9-én, vagyis jövő pénteken, ezután augusztus 31-én kerül sorra.

Ezért nem változtatott a S&P a magyar besoroláson Cikk

A várakozásoknak megfelelő volt a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő péntek este nyilvánosságra hozott döntése, mellyel nem változtatott a magyar államadósság besorolásán – vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Pótszabadság fordulónapja? Kérdés

Ha valaki 1979.03.13-án született, vagyis 2017.03.13-án lett 38 éves, akkor 6 vagy 7 nap pótszabadságra jogosult? Vagyis a besorolásnál az elért vagy a megkezdett évet kell figyelembe venni? Köszönettel

Szellemi termék vagy áru? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely egy szoftver terméket – mobil telefonos applikáció – fejlesztetett egy erre szakosodott szolgáltatóval. A kérdésben szereplő kft. a fejlesztett programmal kapcsolatban minden jogot megszerzett, vagyis szabadon felhasználhatja, fejlesztheti, értékesítheti stb. A szerződés alapján a kft.nél ez szoftver termék a szellemi termékek közé került besorolásra. Az aktiválása 2017.06.01-jével megtörtént. A kft. a szoftver terméket használatba vette, az alkalmazás során már árbevételt is elért. A kérdés arra irányul, hogy a kft. ezt a szoftver terméket értékesíti például 2017. december hóban, vagy akár 2018. év elején – tehát még éven belül –, akkor számvitelileg helyes-e a szellemi termék besorolás? Ha kevesebb mint 1 évig használja ezt a szellemi terméket, akkor nem inkább az áru a helyes számviteli besorolás? Vagy az átsorolás csak a tárgyi eszközökre vonatkozik? A másik kérdésem, hogy ha nem értékesíti a szellemi terméket, hanem használja, akkor az 50 százalékos Szt. szerinti értékcsökkenés – időarányosan – jogos lehet-e? A mai világban az okos telefonokra íródott applikációk valóban elavulnak 2 év alatt. Sőt folyamatos fejlesztést igényelnek, hogy használhatóak maradjanak. Ez azért fontos kérdés, mert a szóban forgó applikáció bekerülési értéke 8-10 millió forint. (A kft. a kiva szerint adózik) Válaszát előre is köszönöm.

Dajka, gondozónő besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét, abban, hogy az óvodai dajka FEOR besorolásának helyes-e az 5221 FEOR szám, illetve a családi bölcsődében a gondozónő besorolásának szintén az 5221 FEOR számot gondoljuk helyesnek és csak az óvónő FEOR száma lehet a 2432? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close