144 találat a(z) bérlet cimkére

Bérlet elszámolása kilépéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalóinknak helyközi bérletet biztosítunk, amiről a cég nevére számla készül. A könyvelésben 100% költségként elszámoljuk 5512 főkönyvi számon. Ha egy dolgozónak hónap közben megszűnik a munkaviszonya, akkor kell-e arányosítani az elszámolt költséget és megtérítetni a még hátralevő időre a munkavállalóval a bérlet árát? Válaszát előre is köszönöm!

Óriási adókönnyítések sportolóknak, sportvállalkozásoknak Cikk

Január 1-jétől nem kellene iparűzési adót fizetniük a sportvállalkozásoknak a belépőjegy-, bérleteladásból, a reklámközzétételi tevékenységből, szponzori szerződésből eredő bevételük után. Nem kellene megfizetni a hivatásos sportolónak e foglalkozása ellenértékeként (már 2017. szeptember 1-jét követően) juttatott bevétel után a kifizetőt terhelő 20 százalékos mértékű ekhót.

Céges autó beszámítása a bérleti díjba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskörben szeretném a segítségét kérni. Háromoldalú megállapodás keretében (egy kft. "A", egy autókereskedő "B" és egy lízingcég "C") a "B" cég megvásárolja "A " Kft. használt céges autóját. Az autó eladási árát "B" cég a "C" új autók vételárának önerő részleteként kezeli, míg a "C" az "A" Kft. első emelt összegű bérleti díj részleteként kezeli. A használt autó értékesítéséhez pénzmozgás nem tartozik. A segítségét szeretném kérni a fenn említett gazdasági esemény helyes könyvelésében. Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan értékesítése felbontás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gazdasági társaság egy ingatlan értékesítésében állapodott meg, az eladó áfa szempontjából az adókötelessé tételt választotta. Az ingatlan értékesítése részletfizetés mellett történt (áfatörvény 10. §-a), a vevő birtokba került. A felek felbontották a szerződést az utolsó részlet megfizetése előtt, és a szerződést visszamenőlegesen bérletté nyilvánították, visszatérítés nem történt. Véleményem szerint az áfatörvény 77. § (1) bekezdése és a (2) bekezdés a) pontja sem alkalmazható, mert nincs visszatérítés, és az üzletkötés előtti állapot sem állítható helyre. Miként lehet az adóalapot utólag rendezni, és a bérbeadást utólag – direkt áfa – számlázni?

Bérelt autó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magyar adóalany Németországból bérel személyautót, és a számlán fel van tüntetve, hogy fordított adózás (közösségi szolgáltatás), akkor ebben az esetben keletkezik-e adófizetési kötelezettsége a magyar bérbevevőnek, valamint az áfát levonhatja-e (személyautóhoz kapcsolódó szolgáltatás)? Be kell-e vallani az áfabevalláson, és ha igen, akkor melyik sorokon? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Gulácsiné

Ajándékutalvány, bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Masszázs tevékenységet folytató egyéni vállalkozónál ajándékutalványt és bérletet is lehet vásárolni. Hogyan történik ezek bizonylatolása? Mikor szükséges számlát kiállítani? Köszönöm válaszukat!

Szállító számla több évre visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás bérel egy helyiséget, a rezsiszámlát nem a tulajdonos, hanem egy másik bérlő számlázza mert nála van a fő leolvasó óra. A bérleményt 2014. évben vették ki, a számlázás elmaradt, most érkezett egy számla áram- és gázelszámolás 2014--2017. 04. 19-éig. Kérdésem a következő áfa szempontjából elszámolhatom a számlát így, hogy már 3 évet érint? Valamint a vállalkozás mikrogazdálkodó beszámolót készít, így ha jól értelmezem, elszámolhatom 2017. évi költségként. Elég a főkönyvben, ha külön soron feltüntettem vagy szét kell bontanom 2017. évi és az előző évekre? Van esetleg még más teendőm a számlával kapcsolatban? Az iparűzési adóban is figyelembe vehetem? Válaszát előre is köszönöm üdvözlettel

Kisadózó és adószámos magánszemély – bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású kisadózó (alanyi mentes) fodrászszalont vesz bérbe. A bérleti díj egy részét továbbszámlázná a műkörmös részére. Katásként nem teheti meg, hogy bérleti díjról számlát ad. Megoldás lehetne az, hogy adószámos magánszemélyként bérli a szalont és számlázza tovább? Lehetséges, hogy csak magánszemélyként bérli és mint magánszemély bérleti szerződéssel adja tovább? (Ezt persze, majd az szja-bevallásában rendezi.) Legyen kedves nekem erre valami megoldás találni! Nagyon köszönöm a válaszát.

Ingatlanon karbantartási munkálatok megtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. önkormányzattól bérel ingatlant (az önkormányzat adómentesen számlázza a bérleti díjat a kft. felé). Mivel a bérelt ingatlan állagán a rendeltetésszerű működéshez karbantartási munkálatok szükségesek (festések, takarítások, burkolások), külön megállapodásban rögzítették, hogy az önkormányzat megtéríti a felmerült anyag- és munkaköltségeket. A kft. az ingatlan egy részét további bérletbe adja, a bérbeadási tevékenységét adómentesen végzi. Milyen jogcímen, és áfa nélkül vagy áfásan számlázza az önkormányzat felé ezeket a karbantartási munkálatokat? (Szükséges-e számlát kiállítani az önkormányzat felé?) Amennyiben áfa nélkül számlázza, akkor jól gondolom-e, hogy a beszerzéshez kapcsolódó áfa összegét sem helyezheti levonásba? A kft. áfaalany. Köszönöm válaszát.

Személygépkocsi nyílt végű lízing Kérdés

Ügyvéd nyílt végű lízinggel személygépkocsit bérel, az egyéni vállalkozónál a személygépkocsi - az ő esetében - nem kizárólagos tárgyi eszköz és feltételezem, hogy a bérleti díj átalányban számolható el, jól gondolom-e? Ez az átalány-elszámolás csak a használatbavétel évében számolható el vagy a bérlet teljes időtartamában? A bevételen kívül a lízingdíj (bérleti díj) összegében van-e felső határ vagy csak a bevétel 1 százaléka a határ? Az egyéb költségek például szervizelés is a futás arányában költségelhető? Kérném részletesen ennek a témának a költség-elszámolási és áfalevonhatósági szabályait. Szíves segítségüket megköszönve.: Hideghéty B.

Földhasználat áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Földhasználatra kötöttünk szerződést, egy útépités kapcsán a főút melletti részt használhatjuk áthaladásra a kisajátításig. Akivel a szerződést kötöttük, a bérleti díj tekintetében áfa nélkül kellene számláznia. A kérdésem az lenne, hogy minek minősítsük a használatot, bérletnek? Ez esetben akkor áfamentes számlát kellene kapnunk? Köszönöm válaszukat.

BKK bérlet adózása, könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló részére munkába járáshoz (Budapesti lakhelyről Pest megyei munkavégzési helyszín) biztosított BKK bérlet után kell béren kívüli juttatás szerinti ehót és szja-t fizetni? Vagy az az Mt. 52. § (2) szerint (a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel) elszámolható utazási költségként is? Köszönöm a segítséget!

Személygépkocsi-vásárlás áfája közösségen belüli beszerzésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. Csehországból vásárolt személygépkocsit. Ilyen esetben az áfát közösségi termékbeszerzésként a vásárló kft. fizetendőként szerepelteti az áfabevallásában? És mivel az autót saját célra vásárolta, nem eladásra vagy bérbeadásra, így nem vonható le az áfa? Ha tartósan bérel a kft. személygépkocsikat szintén EU tagországból, akkor az áfa tekintetében hogyan kell eljárni a bérlettel kapcsolatban? Nem lízingről van szó, hanem tényleges bérlet, a futamidő végén visszaadják az autókat. Szerepeltetni kell a bevallásban az áfát? Levonhatóságnak milyen feltételei vannak? Előre is köszönöm a segítséget!

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg. A "más település" alatt külföldi települést érthetünk-e? A bérbeadó magyarországi lakcímmel nem rendelkező magánszemély, tehát nem belföldi. Tisztelettel: Mátrai-Ignácz Éva

Újítás a MÁV-tól: e-személyire is fel lehet tölteni a vasúti bérletet Cikk

Az új típusú személyi igazolványra is fel lehet tölteni a vasúti bérletet, a szolgáltatást a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon kísérleti jelleggel vezette be a MÁV-Start Zrt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs