12 találat a(z) bércsökkentés cimkére

Végkielégítés veszélyhelyzet miatti munkaadói felmondásnál Cikk

A munkaidőt és a bért is csökkentette a járványhelyzetben a munkaadó, aki most már csak napi kétórás munkaidőt és ennek megfelelő bért írna elő. Ezt a munkavállalók nem fogadják el. Munkaadói felmondás esetén mekkora végkielégítésre számíthatnak? Az Adózóna olvasójának kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A bércsökkentés hatása a csedre, gyedre Cikk

Sok munkáltató már márciusban, áprilisban kezdeményezte munkavállalóinál, hogy bérüket (és akár munkaidejüket is) csökkentse. Mindez csak mindkét fél beleegyezésével történhet, és munkaszerződés-módosítás szükséges hozzá. Egyoldalúan módosítani nem lehetséges. Amennyiben a munkavállaló nem fogadja el a módosítást, jelen körülmények között jogszerű lehet a munkáltatói felmondás. Azt viszont tudjuk, hogy a várandós kismamák felmondási védelme továbbra is él, függetlenül a koronavírustól vagy a veszélyhelyzettől, így elküldeni őket nem lehet. Ha a várandós kismama elfogadja a bércsökkentést, milyen hatással lehet ez a későbbi egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaira?

Döntött a kormány: akár 70 százalékkal is csökkenthetők a fizetések a látványcsapatsportágakban Cikk

Egyoldalúan csökkenthetik a látványcsapatsportágak szereplőinek (sportolók, edzők, sportszakemberek stb.) fizetését a veszélyhelyzet idején a sportszervezetek a nemrégiben kihirdetett, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó egyes munkajogi szabályokról szóló 142/2020. kormányrendelet szerint.

Munkaszerződés visszamenőleges módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon furcsa esettel találkoztam mint könyvelő. Egy alapítvány támogatott projektekhez alkalmaz munkaviszonyos dolgozókat, illetve nem számlaképes, önálló tevékenységet végző megbízási díjasokat. A támogató az adott projekt elszámolásban nem fogadta el a 2018. évben ténylegesen kifizetett személyi jellegű juttatásokat abban a mértékben, ahogy a dolgozónak kifizetésre került. Most, 2019-ben a munkáltató/kifizető előző évre visszamenőleg módosítaná, csökkentené a munkaszerződésekben szereplő bért, illetve a munkaviszonyt megbízási szerződéssé kívánja alakítani. Jogilag is aggályosnak tartom a tervezett módosításokat. A 2018. évről kiadtuk a jövedelem igazolásokat, a magánszemélyek adóbevallást nyújtottak be, A havi járulékbevallásokat elküldtük, az alapítvány éves beszámolóját is elküldtük. Mindenképpen lezárt évről beszélünk! Törvényesen meg lehet csinálni a tervezett munkaszerződés-módosításokat? Ez alapján lehet utólag csökkenteni a felvett bért? Új igazolásokat kiadni? Újra zárni az évet a számvitelben? Sok kérdésem van, tudom. Kérem szíves válaszát! Köszönettel: Kungl Mária

Sztrájkolt az adóhivatal több tízezer dolgozója Romániában Cikk

Spontán sztrájkba kezdett a romániai adóhivatal több ezer alkalmazottja ma, ami miatt az ország számos megyéjében több órára leállt az intézmény működése.

Bruttó bér csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy a munkáltató egy már megadott, és két hónapig ki is fizetett munkabért indoklás nélkül csökkentheti-e? A bér még így is meghaladja a garantált bérminimumot.

Pedagógussztrájk: itt a válasz, lehet-e kevesebb fizetést adni Cikk

Április 20-ára egész napos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. Milyen következményekkel járhat ez a pedagógusok bérére nézve? Elrendelhető-e a kieső tanórák pótlása?

Társas vállalkozó jövedelme Kérdés

Főfoglalkozású társas vállalkozó munkaviszonyban látja el ügyvezető igazgatói munkáját. Jelenlegi munkabére bruttó 250 000 forint/hó. A kft. munkavállalóinak keresete is bruttó 250 000 forint/hó. Kérdésem, hogy az ügyvezető igazgató döntése alapján munkabérét lehet-e csökkenteni az elvárt jövedelemre 129 000 forint/hó.

Munkabér csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy van-e arra lehetőség, hogy egy munkavállaló munkabérét csökkentse munkáltató úgy, hogy munkaideje, munkaköre nem változik, és a csökkentés után is bőven a minimálbér (szakképzett bérminimum) felett maradna a bére? A munkaadó megromlott anyagi körülményei miatt lenne szükséges ez a bércsökkentés.

Bércsökkentés Kérdés

Tisztelt Munkaügyi Szakértő! Csökkentheti-e a munkáltató a munkavállaló bérét a 2013. évi 130 000 forintról 2014. 01. 01-jével 118 000 forintra gazdasági okokra hivatkozva (a 2013. évet veszteséggel zárta), vagy átszervezés miatt 101 500 forintra, ha a munkavállaló más (alacsonyabb bérkategóriájú 9-es) FEOR-besorolású munkakörbe kerül? Ha igen, milyen feltételekkel, és van-e időkorlát a csökkentésre vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm.

Munkáltatói bércsökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, ha a munkáltató úgy dönt, hogy mindenkinek csökkentik a fizetését, és ehhez módosítják a munkaszerződést, akkor a szerződésben meg kell indokolni a munkabér csökkentését? Válaszát előre is köszönöm!

Bérkompenzáció alakulása Kérdés

Az alábbi problémában szeretném a segítségüket kérni! Ügyfelem, mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozó Kft. 2012 év elején végrehajtotta a kötelező béremelést minden dolgozójára aki 216805 Ft alatt keresett. Igénybe is vettünk a szocho-kedvezményt emiatt. Most viszont a csapadék hiánya miatt kiégtek a terményeik a földeken, óriási a vesztesége a cégnek, épphogy nem mennek tönkre. Emiatt a káresemény miatt nagyon vissza fog esni az árbevételük, így létszámleépítésre is kényszerülnek, a cég 16 fős létszáma 10-re fog csökkenni. A cég 2 ügyvezetője alkalmazotti státuszban látja el a munkáját, eddig bruttó 290000 Ft-os fizetésért. Megtehetik, hogy leveszik a jövedelmüket változatlan munkaidő mellett 108000 Ft-ra a kár miatt? Ilyen esetben igénybe vehetik a szocho-kedvezményt maguk és a többi dolgozó után vagy ilyenkor minden dolgozó után elvesztik a lehetőséget? Ha 4 dolgozónál történik bércsökkentés akkor hogy alakul a bérkompenzáció a továbbiakban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön rendezése pótbefizetéssel

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close