14 találat a(z) bércsökkentés cimkére

Háttérbe szorulhat az etika az érdek mögött veszélyhelyzetben Cikk

A globális krízis hatására kialakult gazdasági lassulás világszerte kockázatot jelent a vállalatok etikus működésére – derül ki az EY közel 3600 cégvezető és beosztott megkérdezésén alapuló nemzetközi felméréséből. A szervezetek munkavállalói és beszállítói ugyanis hajlamosabbá váltak a szabályok megszegésére annak érdekében, hogy megőrizzék az egészségügyi veszélyhelyzet előtt elért pozícióikat.

Munkaügy Kérdés

Végkielégítés veszélyhelyzet miatti munkaadói felmondásnál Cikk

A munkaidőt és a bért is csökkentette a járványhelyzetben a munkaadó, aki most már csak napi kétórás munkaidőt és ennek megfelelő bért írna elő. Ezt a munkavállalók nem fogadják el. Munkaadói felmondás esetén mekkora végkielégítésre számíthatnak? Az Adózóna olvasójának kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A bércsökkentés hatása a csedre, gyedre Cikk

Sok munkáltató már márciusban, áprilisban kezdeményezte munkavállalóinál, hogy bérüket (és akár munkaidejüket is) csökkentse. Mindez csak mindkét fél beleegyezésével történhet, és munkaszerződés-módosítás szükséges hozzá. Egyoldalúan módosítani nem lehetséges. Amennyiben a munkavállaló nem fogadja el a módosítást, jelen körülmények között jogszerű lehet a munkáltatói felmondás. Azt viszont tudjuk, hogy a várandós kismamák felmondási védelme továbbra is él, függetlenül a koronavírustól vagy a veszélyhelyzettől, így elküldeni őket nem lehet. Ha a várandós kismama elfogadja a bércsökkentést, milyen hatással lehet ez a későbbi egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaira?

Döntött a kormány: akár 70 százalékkal is csökkenthetők a fizetések a látványcsapatsportágakban Cikk

Egyoldalúan csökkenthetik a látványcsapatsportágak szereplőinek (sportolók, edzők, sportszakemberek stb.) fizetését a veszélyhelyzet idején a sportszervezetek a nemrégiben kihirdetett, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó egyes munkajogi szabályokról szóló 142/2020. kormányrendelet szerint.

Munkaszerződés visszamenőleges módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon furcsa esettel találkoztam mint könyvelő. Egy alapítvány támogatott projektekhez alkalmaz munkaviszonyos dolgozókat, illetve nem számlaképes, önálló tevékenységet végző megbízási díjasokat. A támogató az adott projekt elszámolásban nem fogadta el a 2018. évben ténylegesen kifizetett személyi jellegű juttatásokat abban a mértékben, ahogy a dolgozónak kifizetésre került. Most, 2019-ben a munkáltató/kifizető előző évre visszamenőleg módosítaná, csökkentené a munkaszerződésekben szereplő bért, illetve a munkaviszonyt megbízási szerződéssé kívánja alakítani. Jogilag is aggályosnak tartom a tervezett módosításokat. A 2018. évről kiadtuk a jövedelem igazolásokat, a magánszemélyek adóbevallást nyújtottak be, A havi járulékbevallásokat elküldtük, az alapítvány éves beszámolóját is elküldtük. Mindenképpen lezárt évről beszélünk! Törvényesen meg lehet csinálni a tervezett munkaszerződés-módosításokat? Ez alapján lehet utólag csökkenteni a felvett bért? Új igazolásokat kiadni? Újra zárni az évet a számvitelben? Sok kérdésem van, tudom. Kérem szíves válaszát! Köszönettel: Kungl Mária

Sztrájkolt az adóhivatal több tízezer dolgozója Romániában Cikk

Spontán sztrájkba kezdett a romániai adóhivatal több ezer alkalmazottja ma, ami miatt az ország számos megyéjében több órára leállt az intézmény működése.

Bruttó bér csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy a munkáltató egy már megadott, és két hónapig ki is fizetett munkabért indoklás nélkül csökkentheti-e? A bér még így is meghaladja a garantált bérminimumot.

Pedagógussztrájk: itt a válasz, lehet-e kevesebb fizetést adni Cikk

Április 20-ára egész napos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. Milyen következményekkel járhat ez a pedagógusok bérére nézve? Elrendelhető-e a kieső tanórák pótlása?

Társas vállalkozó jövedelme Kérdés

Főfoglalkozású társas vállalkozó munkaviszonyban látja el ügyvezető igazgatói munkáját. Jelenlegi munkabére bruttó 250 000 forint/hó. A kft. munkavállalóinak keresete is bruttó 250 000 forint/hó. Kérdésem, hogy az ügyvezető igazgató döntése alapján munkabérét lehet-e csökkenteni az elvárt jövedelemre 129 000 forint/hó.

Munkabér csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy van-e arra lehetőség, hogy egy munkavállaló munkabérét csökkentse munkáltató úgy, hogy munkaideje, munkaköre nem változik, és a csökkentés után is bőven a minimálbér (szakképzett bérminimum) felett maradna a bére? A munkaadó megromlott anyagi körülményei miatt lenne szükséges ez a bércsökkentés.

Bércsökkentés Kérdés

Tisztelt Munkaügyi Szakértő! Csökkentheti-e a munkáltató a munkavállaló bérét a 2013. évi 130 000 forintról 2014. 01. 01-jével 118 000 forintra gazdasági okokra hivatkozva (a 2013. évet veszteséggel zárta), vagy átszervezés miatt 101 500 forintra, ha a munkavállaló más (alacsonyabb bérkategóriájú 9-es) FEOR-besorolású munkakörbe kerül? Ha igen, milyen feltételekkel, és van-e időkorlát a csökkentésre vonatkozóan? Válaszát előre is köszönöm.

Munkáltatói bércsökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, ha a munkáltató úgy dönt, hogy mindenkinek csökkentik a fizetését, és ehhez módosítják a munkaszerződést, akkor a szerződésben meg kell indokolni a munkabér csökkentését? Válaszát előre is köszönöm!

Bérkompenzáció alakulása Kérdés

Az alábbi problémában szeretném a segítségüket kérni! Ügyfelem, mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozó Kft. 2012 év elején végrehajtotta a kötelező béremelést minden dolgozójára aki 216805 Ft alatt keresett. Igénybe is vettünk a szocho-kedvezményt emiatt. Most viszont a csapadék hiánya miatt kiégtek a terményeik a földeken, óriási a vesztesége a cégnek, épphogy nem mennek tönkre. Emiatt a káresemény miatt nagyon vissza fog esni az árbevételük, így létszámleépítésre is kényszerülnek, a cég 16 fős létszáma 10-re fog csökkenni. A cég 2 ügyvezetője alkalmazotti státuszban látja el a munkáját, eddig bruttó 290000 Ft-os fizetésért. Megtehetik, hogy leveszik a jövedelmüket változatlan munkaidő mellett 108000 Ft-ra a kár miatt? Ilyen esetben igénybe vehetik a szocho-kedvezményt maguk és a többi dolgozó után vagy ilyenkor minden dolgozó után elvesztik a lehetőséget? Ha 4 dolgozónál történik bércsökkentés akkor hogy alakul a bérkompenzáció a továbbiakban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close