hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Döntött a kormány: akár 70 százalékkal is csökkenthetők a fizetések a látványcsapatsportágakban

  • dr. Nagy András ügyvéd

Egyoldalúan csökkenthetik a látványcsapatsportágak szereplőinek (sportolók, edzők, sportszakemberek stb.) fizetését a veszélyhelyzet idején a sportszervezetek a nemrégiben kihirdetett, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó egyes munkajogi szabályokról szóló 142/2020. kormányrendelet szerint.

A koronavírus-járvány miatt a bajnokságok szünetelnek, ennek következtében a legtöbb klub igyekszik csökkenteni a költségeit. Számos egyesületnél (klubnál) jelenleg is folynak a bértárgyalások a játékosok bérének csökkentése kapcsán.

A kormány a nemrégiben kihirdetett 142/2020. számú rendeletben szabályozta, hogy mennyivel csökkenthető a látványsportágak szereplőinek (futballista, vízilabdázó, jégkorongozó, kézilabdázó, röplapdázó, kosárlabdázó, valamint a velük dolgozó sportszakemberek) bére.

Labdarúgás

A  veszélyhelyzet ideje alatt a  Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt versenyrendszerben szereplő sportszervezet az általa labdarúgás sportágban

  • munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott hivatásos sportolót, illetve
  • munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztatott sportszakembert

megillető rendszeres havi díjazást írásbeli nyilatkozatával egyoldalúan csökkentheti [kormányrendelet 2. § (1) bekezdés].

A megbízási jogviszony esetén akkor csökkenthető a díjazás, ha a megbízási díjat a számvitelről szóló törvény alapján bérköltségként fizetik ki [kormányrendelet 2. § (2) bekezdés].

  • A csökkentés mértéke legfeljebb 70 százalék lehet [kormányrendelet: 2. § (3) bekezdés].
  • A csökkentett díjazás a veszélyhelyzet megszűnéséig érvényes [kormányrendelet 2. § (4) bekezdés].

A labdarúgás esetében tehát a játékosok fizetése a kihirdetést követően egyoldalúan is módosítható a sportszervezet által, így a klubok akár hetven százalékkal is csökkenthetik a futballisták és a sportszakemberek (például edzők, gyúrók) bérét, ameddig a veszélyhelyzet fennáll.

Egyéb látványcsapatsportok

A kormányhatározat nemcsak a labdarúgásra, hanem az egyéb látványcsapatsportokra is vonatkozik, azonban utóbbiak esetén a sportági szövetségek dönthetnek arról, hogy sportszervezeteik éljenek-e a fizetéscsökkentés lehetőségével.

A  veszélyhelyzet ideje alatt a  látványcsapatsportban működő, országos sportági szakszövetség erre irányuló döntése alapján a szakszövetség által kiírt versenyrendszerben szereplő sportszervezet az általa látványcsapatsportágban

  • munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott hivatásos sportolót, illetve
  • munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztatott sportszakembert

megillető rendszeres havi díjazást írásbeli nyilatkozatával egyoldalúan csökkentheti [kormányrendelet 3. § (1) bekezdése].

A csökkentésre a kormányrendelet 2. paragrafusának (2)–(4) bekezdéseit kell alkalmazni, vagyis a megbízási jogviszony esetén akkor csökkenthető a díjazás, ha a megbízási díjat a számvitelről szóló törvény alapján bérköltségként fizetik ki, a csökkentés mértéke legfeljebb 70 százalék lehet, és a csökkentett díjazás a veszélyhelyzet megszűnéséig érvényes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close