57 találat a(z) bérbeadó cimkére

5 százalék áfa a vendéglátásban Kérdés

Egy cég átveszi egy nagyvállalt üzemi konyhájának üzemeztetését (bérleti díjat fizet). Innentől fogva az utcáról betérő emberek is ehetnek az étteremben, de nyilván a vásárlói közönség döntő többsége a bérbeadó vállalat dolgozói közül kerül ki. Alkalmazhatja-e a cég az 5 százalékos áfát.

Ingatlanbérbeadás utalással fizetés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély magánszemélyként ad bérbe ingatlant másik magánszemély számára. A bérbeadásról szerződés készült, mely tartalmazza, hogy a bérbevevő mely időpontokban és mennyi összeget köteles bérleti díj jogcímén fizetni a bérbeadó bankszámlájára. Kell-e a bérbeadónak más számviteli bizonylatok kiállítania a bérbeadásról, vagy a szerződés és az átutalást alátámasztó bankszámla-kivonatok elegendőek? Válaszát előre is köszönöm!

Adószám nélkül ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlanját adná bérbe egyéni vállalkozónak anyagraktározásra. A bérleti szerződés megkötése után milyen teendői vannak a bérbeadónak és a bérbevevőnek? Mivel nincs adószáma, milyen bizonylatot állítson ki a bérbeadó, és ezt az egyéni vállalkozó elszámolhatja költségként? A bérbevevő egyéni vállalkozónak a 1908 bevallás melyik sorában kell vallani a bérbevételt és meg kell neki fizetni a levont 15 százalék szja-t vagy a bérbeadó fizeti? Köszönöm válaszát!

Nyugdíjas bérbeadó – egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: nyugdíjas adószámos magánszemély (nem egyéni vállalkozó) egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett-e? Köszönettel: Oltványi Sándor

Bérelt ingatlan átalakításának átszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy ingatlant vett bérbe, melyen nagyobb összegű átalakításra volt szükség, többek között a villamos rendszer, a vizesblokk felújítására, illetve kőműves munkák (például válaszfal építése) elvégzésére. A bérleti szerződésben a bérbeadó hozzájárult ezen munkálatok elvégzéséhez. A felújítást, illetve átalakítást követően tételesen rögzítésre került, hogy mely munkálatok azok, amelyeket a bérbeadó elismer és viseli költségét, és melyek azok, amelyek a bérbevevő költségei maradnak. A megállapodás szerint úgy kerül rendezésre ennek összege, hogy a bérleti díjba számítják be havi 150 ezer forintonként. A kérdéseim: - A bérbevevő az elkészült felújítást annak elkészültekor köteles-e egy összegben kiszámlázni a bérbeadó felé, vagy megteheti, hogy például 2 éven keresztül csak a havi beszámításra kerülő összeget számlázza a bérbeadó felé? - Azok a tételek, amelyek nem kerülnek átszámlázásra (tehát végső soron a költségeit nem a bérbeadó viseli), elszámolhatóak egyéb szolgáltatásként, vagy köteles aktiválni azokat mint bérelt ingatlanon végzett beruházás? Válaszukat előre is köszönöm!

Nem a tulajdonos adná bérbe a lakást Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem szíves szakértői véleményüket arról, hogy lakóingatlant csak annak tulajdonosa adhat-e bérbe? Avagy lehetséges-e, hogy – a tulajdonos felhatalmazásával – a család egy másik tagja (a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója) legyen a bérbeadó, és ő kapja a bérleti díjat, s természetesen ő fizeti az szja-t is? Ha utóbbi is lehetséges, mire kell figyelni? Válaszukat előre is köszönöm.

Maradványérték könyvelése nyílt végű pénzügyi lizingnél Kérdés

A nyílt végű pénzügyi lízing maradványértékének könyvelése hogyan történik a bérbevevőnél és a bérbeadónál? Ki állítja ki a végén a számlát, és ki fizeti be az áfát?

Haszonélvező bérbeadó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lányom tulajdonában lévő lakást szeretném kiadni haszonélvezőként. A bérleti szerződésen csak én szerepelek mint bérbeadó és a jövedelem után is teljes egészében én adózom majd. A közüzemi számlák a lányom nevére szólnak. Nem szeretnénk átíratni őket. Tételes adózás esetén elszámolhatom-e költségként a közüzemi számlákat ? Köszönöm

Óraadók, bérbeadók: közeleg az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

Számos magánszemélynek a tárgynegyedévet követő hónap 12-éig adóelőleget kell fizetnie. Közéjük tartoznak azok, akik az egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenység keretén kívüli önálló tevékenységet folytatnak (például óraadók, bérbeadók, tervezők), és jellemzően nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmük, vagy a kifizető bármely oknál fogva nem tudja, vagy nem köteles levonni az előleget. Adóelőleget kell fizetniük azoknak a magánszemélyeknek is, akik nem önálló tevékenységére tekintettel nem magyarországi kifizetőtől kapják jövedelmüket. Adóelőleget az összevonandó jövedelem után kell fizetni.

Bérbeadó magánszemélynél szja-levonás 100 százalékos adóalap alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megteheti-e a kifizető, hogy a bérbeadó nyilatkozata alapján a 100 százalék bérleti díjat veszi adóalapnak és úgy vonja le a 15 százalék szja-t? Egyelőre az eho nem érinti, de ha esetleg mégis, a későbbiekben megtehető-e ugyanez az ehonál? Köszönettel Remény Gyné

Őstermelő bérbead Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelői adószámmal rendelkezem. Szeretném bérbe adni a családi házam telkének egy részét. A bérleti díjról számlát (őstermelői adószámmal) kiállíthatok-e és nyilatkozhatok-e, hogy 10 százalékos költségátalányt kivánok alkalmazni a bérleti díjbevételből?

Lakásbérbeadás adózása ha a bérbeadó lakcíme megegyezik a bérlemény címével Kérdés

Állásfoglalást illetve tanácsadást szeretnék kérni, ingatlan bérbeadás adózás ügyében. Kétszintes családi házunk (férjemmel 50- 50%-ban tulajdonosok) alsó lakrészét szeretnénk hosszútávon bérbe adni. A közüzemi főórák mérik a teljes ingatlan fogyasztását. A bérlők havi rezsiköltsége havi házi elszámolásban történhet csak. A felső szinthez tartozó altmérők fogyasztását levonjuk a főmérők által mutatott fogyasztásból és az eredmény lesz a lakrészhez tartozó ténylegesen fogyasztás elszámolás alapja. Ebben az esetben hogyan lehet a tételes elszámolással adózni? Elég, ha vezetem a házi elszámolást ahhoz hogy a bevételből le tudjam vonni a rezsiköltséget? Mivel fölöslegesnek tartjuk hogy mindketten adózzunk a bevétel után így úgy döntöttünk hogy férjem lemond a bérbeadás jogáról és az ebből származó jövedelemről is. Amortizációs költségre vonatkozóan van-e korlátozás abban a tekintetben ha a bérbeadó állandó lakcíme azonos a bérlemény címével (két külön lakrész, nem társasház hanem családi ház)? Segítségüket előre megköszönve várom mielőbbi visszajelzésüket, Tisztelettel, Bátai Mária

Több magánszemély lakhatási támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van olyan pont a törvényben, hogy ha "több magánszemély is jogosult adómentes lakhatási támogatásra ugyanattól a munkáltatótól ugyanazon lakás tekintetében, akkor azt közülük csak az egyik veheti igénybe". Nos: ha egy kertes házból van kialakitva 2 külön bejárattal (ház eleje, utcafront, és ház hátulja kertkapcsolat) 2 lakóegység, benne 1 szoba, konyhasarok, fürdőszoba), de ugyanazon a házszámon van. Akkor a fenti törvény a bérbeadóra, illetve a cégre, illetve a bérlőre nem érvényes? (Év elején a munkáltatónak adatot kell szolgáltatni, hogy a cégétől kiknek adott ilyen támogatást és milyen cimre? Ha egy címre 2 dolgozónak ad támogatást?) köszönöm válaszát

Üzletpolitikai célú engedmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy bérbeadó cég, üzletpolitikai okokból nem kér novemberi és december havi bérleti díjat az egyik bérlőjétől, akkor ennek milyen bizonylatolási (kell-e számlát kiállítani) és adófizetési kötelezettségei vannak a bérlő és a bérbeadó részéről? Válaszát előre is köszönöm!

Bérleti díj magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy kft. üzlethelyisége után bérleti díjat fizet. A bérbeadó adószámos magánszemély, nem egyéni vállalkozó. Tudomásunk szerint ebben az esetben a kifizetőnek kell tőle levonni az szja-t, azonban a bérbeadó ezt nem engedi, nem veszi ezt tudomásul. Kérem, legyen szíves álláspontunkat megerősíteni. Tisztelettel: T.Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31