hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adóbevallási tervezettel kapcsolatos fontosabb tudnivalók

  • Lepsényi Mária adószakértő

A személyi jövedelemadó bevallásának benyújtására nyitva álló határidő nem változott, tehát a 2019. évről továbbra is 2020. május 20-áig kell a bevallást benyújtani, javítani, vagy kiegészíteni, amennyiben a bevallási tervezettel adózó nem ért egyet. A külföldi illetőséget 2020. április 30-áig kell bejelentenie a magánszemélynek annak érdekében, hogy a bevallási tervezete ne váljon véglegessé.

Az adóbevallási tervezetet érdemes a magánszemélynek összevetnie a rendelkezésére álló igazolásokkal. Abban az esetben, ha a magánszemély az adóbevallási tervezetben feltüntetett adatokkal nem ért egyet, az adóbevallási tervezetet a bevallás benyújtásának határidejéig (2019. évre 2020. május 20-áig) módosíthatja. A bevallási tervezet például a személyi kedvezmény összegét sok esetben nem tartalmazza, aminek az lehet az oka, hogy az igazolást kiállító a NAV felé nem szolgáltatott adatot.

Ha a magánszemély az adóbevallási tervezet adatait 2020. május 20-áig nem javítja, nem egészíti ki, vagy bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti, akkor úgy kell tekinteni, hogy az adóbevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, és az adóbevallási tervezet a magánszemély bevallásnak minősül, annak minden jogkövetkezményével együtt. Ettől eltérően az adóköteles bevételt szerzett mezőgazdasági őstermelő, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély és az egyéni vállalkozó adóbevallási kötelezettségét akkor teljesíti, ha az adóbevallási tervezet felhasználásával vagy adóhatósági közreműködés nélkül bevallást nyújt be. Akik papíralapon adják be bevallásukat, azok aláírásának szerepelnie kell a főlapon, különben a bevallás érvénytelen.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Az adóév teljes időszaka alatt a kata vagy eva hatálya alá tartozó (őstermelői tevékenységet nem végző) egyéni vállalkozók, akik a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szabályai szerint adóköteles jövedelmet is szereztek 2019-ben, szerkesztés nélkül is elfogadhatják a bevallási tervezetüket.

Nem válik a határidő után bevallássá az adóbevallási tervezet, ha a magánszemély a személyi jövedelemadó bevallás késedelmes benyújtására vonatkozó bejelentést tesz. Ebben az esetben a bevallási késedelem miatt mulasztási bírság a bevallás naptári éve november 20. napjáig nem szabható ki, kivéve, ha az adózó bevallását november 20-a előtt nyújtja be és késedelmét igazoltan nem menti ki.

Aki olyan jövedelmet is szerzett 2019-ben, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelme volt), annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy szociális hozzájárulási adó összege nem több mint 200 ezer forint, akkor – egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – kérhető akár 6 havi pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban kell jelölni.

Az első részlet befizetésének határideje 2020. május 20.

Abban az esetben, ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha nem kéri a magánszemély a visszaigényelhető adó összegét, akkor az általa visszaigényelhető összeg az adószámláján marad, melynek kiutalásáról vagy más adónemre történő átvezetéséről a későbbiekben a ’17-es átvezetési és kiutalási kérelem benyújtásával lehet rendelkezni.

Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, mit kell tennie a külföldi illetőségű magánszemélynek, milyen bevételt nem kell bevallani, és mikor kötelező kiegészíteni a bevallási tervezetet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó vállalkozó bankszámlanyitás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérbeadott, használt ingatlan eladáskori áfaarányosítása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs