157 találat a(z) anyagköltség cimkére

Iparűzési adó csökkentése Kérdés

Egy termelői csoport kft. formában működik. Tagjaitól hűtött nyers tejet vásárol fel és eladja felvásárlónak. A hűtött tejet eladott áruk beszerzési értékeként könyvelik [2000. évi C. tv. 78. § (5)] . A sávos levonás miatt a kft. jelentős iparűzési adó fizetésére kötelezett. A kft. mint termelői csoport a korábbi években támogatásra volt jogosult, de 2017 óta nem pályázhat támogatásra, így nincs fedezet a megnövekedett iparűzési adóra. Helyesen gondolom-e, ha a "tőgymeleg" hűtetlen tejet vásárolja fel a kft., és lehűti a tejet, akkor anyagköltségnek minősül, és nem ELÁBÉ-nak, így 100 százalékban levonható a felvásárolt tej? Véleményem szerint az iparűzési adót csökkenthetnénk, ha a tagoktól "tőgymeleg" tejet vásárolna fel a kft. A hűtést a kft. végezné a tagoktól bérelt tejhűtő berendezéssel. Így nem változatlan formában értékesíti az általa felvásárolt tejet, az akkor nem ELÁBÉ-nak, hanem anyag költségnek minősül. Az anyagköltség 100 százalékban levonható az iparűzési adó alapjából. Köszönettel: Hushegyi Lászlóné

Iparűzési adó számítása Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kérdésem, hogy az iparűzési adó levezetésénél, ha van befejezetlen termelés, és lekönyveltük az anyagot mint költséget, azzal az anyagköltséggel kell-e csökkenteni a bevallásban kitöltendő anyagköltség sort, mivel ennek a bevétele csak a jövő évben realizálódik? A befejezetlen munkát pedig úgy könyveljük mint T 26-K 58 -as. Építőipari tevékenységet végez a cég. Válaszukat köszönöm

Felni vásárlása személygépkocsira Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gumiabroncs témához kapcsolódva szeretnék kérdés feltenni: ha a téli gumi használathoz új felniket vásárolunk a személyautóra, azt is lehet anyagköltségnek venni, vagy értékhatártól függően beruházásként könyvelni? Az utóbbi esetben rá kell-e aktiválnom a személyautóra? Köszönettel Falvainé.

Anyagköltség vagy természetbeni juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kiemelt informatikai pályázat keretében – digitális szakadék csökkentése célcsoportok számára –, mint képző intézmény köteles a képzésben résztvevőknek eszközöket (tablet) biztosítani. A jelentkezők felé semmilyen költség nem hárítható át. A kérdés az, hogy a képzéshez szükséges eszközök (jelen esetben a tabletek) elszámolhatók-e képzés részét képező anyagköltségként, vagy pedig egyéb személyi juttatásnak minősülnek és mint ilyen adófizetési kötelezettség terheli? A tabletek a hallgatóknál maradnak a képzést követően. Köszönöm.

Anyagköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fém felületek kezelésével foglalkozó társaság a galvanizáló kádat (annak karbantartása után) újratöltötte elektrolit folyadékkal, ehhez nagy mennyiségben vásárolt oxidot, melyet teljes egészében beletöltött. Az így keletkezett elektrolit folyadékkal kb. öt évig (a következő nagy tisztításig) tudják a felületkezelést végezni. Az elektrolit folyadék állapotát folyamatosan ellenőrzik, ha szükséges a pH-szint beállításához kis mennyiségben szintén töltenek oxidot, illetve egyéb anyagot, amelyet azonnal anyagköltségként számolnak el. A társaság folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartást vezet. Kérdés: hogyan kell a kád újratöltéséhez felhasznált anyagot elszámolni? Azonnali felhasználást (anyagköltséget) jelent, amikor beletöltik a kádba, vagy készletre kell venni, és a számított felületre tapadás alapján kell a felhasználást anyagköltségként elszámolni, illetve van-e lehetőség ezt az anyagköltséget aktív időbeli elhatárolásként elszámolni?

Beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasággal foglalkozó kft. 2 éve 1 db John & Deere 8400 T típusú használt traktort vásárolt 10 millió Ft+áfa értékben. A traktor sajátossága, hogy nem gumikerekek, hanem a lánctalphoz hasonló gumihevederek vannak rajta, ezek a vásárláskor is láthatóan kopottak voltak, számoltunk is vele, hogy cserélni kell. A csere megtörtént, amelynek az anyagköltsége 6.750.000 Ft+áfa, ez 2 db heveder és 2 db meghajtó tárcsának az ára, külön javítási munkadíj nem lesz, saját dolgozóink fogják a cserét megcsinálni. A gép teljesítménye, élettartama ezzel a javítással nem nőtt. Az lenne a kérdésünk, hogy ezen javítás elszámolható egyösszegű, tárgyévi karbantartási költségnek, vagy a gép értékét növelő felújításnak kell kezelni?

Anyagköltség vagy bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég egyedi gépek gyártásával foglalkozik. A kérdésem: amikor egy szállítórendszer kiépítéséhez például tésztakocsikat rendel, akkor ezt anyagköltség közé sorolhatom és nem bérmunkához? S gondolom, amikor a gyártósorhoz hűtőpályákat rendel, az is anyagköltség?

Szórólap nyomtatási költsége lehet-e anyagköltség? Kérdés

Kedves Adószakértő! Kérdésként merül fel, hogy szakmai vásárra készíttetett, nem kis összegű nyomdaipari termékek (szórólapok, névjegykártyák, prospektusok) minősíthetők-e kizárólag anyagköltségnek, s így iparűzésiadóalap-csökkentő tételnek? Mivel egyéb szolgáltatás nem jár hozzá a nyomda részéről! (Például marketingtevékenység, grafikai munka stb.) Köszönettel.

Így könyvelje a befejezetlen termelést és hipát Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_8_24_Igy_konyvelje_a__befejezetlen_ter_vre Tisztelt Szakértő! Kérnénk szépen részletesen könyvelési és ipa szempontjából levezetni ebből a leírásból adódóan az alábbi kérdést, esetleg javítani a számviteli levezetést! Tehát egy adott évben elkezdődik a kivitelezés, ami nem fejeződik be tárgyévben. Gyűlnek a számlák az 51 és 52 es kartonokon. A közvetlen költségek, és a közvetett költségek arányos része év végén egy vegyes könyveléssel állományba vételre kerül. T235, K 581. (Az 511-en maradnak az anyagköltségek.) Az ipa alapját akkor tárgyévben az 51 es kartonon szereplő tételekkel lehet csökkenteni, majd következő évben, mikor realizál árbevételt a vállalkozás, és kivezeti késztermékről a lakást, akkor az 581 ből az anyagköltséget érintő rész ismét csökkentő tétel lesz az ipában?

Fordított adózás az áfában Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy vállalkozás építésiengedély-köteles tárolót épít. Erre garázskapu kerül, ahol a számlában feltüntetett beépítési költség a számla végösszegének mintegy 10 százaléka, a 90 százaléka pedig a garázskapu anyagértéke. Kérdésem, hogy az ilyen arányokat tartalmazó számla végösszegét tekinthetem-e fordított adó alá tartozónak az áfa 142. § alapján? Köszönöm válaszukat. Tisztelettel Irodavezető

Iparűzési adó és saját gépkocsi használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki útnyilvántartás kiállításával saját gépkocsi használata után számol el költséget, a NAV által közzétett norma szerint elszámolt üzemanyagköltségét figyelembe veheti-e anyagköltségként az iparűzési adó alapjának kiszámításánál? Köszönöm a segítséget!

Névjegykártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Névjegykártyát rendelünk reklámcégtől, az árát anyagköltségként vagy szolgáltatásként kell könyvelni? Válaszát előre is köszönöm!

Fordított adózás alvállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alvállalkozóként dolgozó áfás egyéni vállalkozó, amennyiben a fővállalkozó felé számláz, aki szintén áfakörös, akkor fordított áfás számlát kell kiállítania? Érdekelne ez abban az esetben is, ha van építési engedély, és ha nem építésiengedély-köteles a munka. Házépítésről van szó, és a kőművesmunkát kell a fővállalkozó felé számlázni. Számlázáskor külön kell bontani az anyagot és a munkadíjat? Ebben az esetben mind a kettő fordítottan adózik? Gondolom, hogy ha magánszemélynek számláz, akkor áfásan, vagyis 27 vagy 5 százalékosan kell számlázni. Kérem, hogy erősítsék meg, jó úton járunk-e. Előre is köszönöm.

Anyagköltség vagy bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! CNC-megmunkálással foglalkozó cég bérmunkát (fémmegmunkálást, alkatrészgyártást) vesz igénybe, de effektíve egy megmunkált árut kapnak vissza és a számlán sokszor maga az áru darabárban van feltüntetve, nem pedig az azon végzett szolgáltatás. Mi alapján lehet eldönteni (iparűzési adó miatt fontos), hogy ezek most anyagköltségnek vagy bérmunkának számítanak? Köszönöm.

Autójavítási számla könyvelése Kérdés

Kedves Szakértő! Autójavításos számla esetében az anyagköltséget, ha az külön szerepel a bizonylaton, lehet-e anyagköltségként kezelni, s nem karbantartásként? Mivel az iparűzési adóból az levonható lenne, de a karbantartási költség nem, hogyan helyes ezeket kezelni a könyvelésben? Függ-e attól, milyen arányú az anyagköltség a javításhoz képest? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs