hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített foglalkoztatás: mikor jár műszakpótlék?

  • adozona.hu

Milyen bérpótlékok illetik meg az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozókat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász válaszolt.

Szálláshely- és étteremüzemeltető egyszerűsített foglalkoztatás keretében is alkalmaz munkavállalókat. Rendeltetéséből adódóan hétvégén és ünnepnapokon is nyitva tart. Úgy tudjuk, ünnepnapra 100 százalékos bérpótlék jár az egyszerűsített foglalkoztatottaknak. Ezen kívül egyszerűsített megilleti-e őket műszakpótlék a 18 és 6 óra közötti időszakra, ha igen, akkor annak jogosultságát hogyan tudjuk megállapítani? – kérdezte olvasónk.

Arra figyelemmel, hogy az alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás esetén a vasárnapi munkavégzés nem korlátozott, a munkavállalók nem jogosultak vasárnapi bérpótlékra. Kötelező azonban – ahogyan arra helyesen utalt – munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén 100 százalékos bérpótlékot fizetni (függetlenül attól, hogy rendeltetés folytán e napon is működő munkáltatóról vagy munkakörről van-e szó).

Ugyanígy jogosult műszakpótlékra is a feltételek teljesülése esetén az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló is. A munka törvénykönyve (Mt.) 141. paragrafusa kimondja, hogy ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár. A változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

Azaz a 30 százalékos mértékű műszakpótlékra való jogosultság időbeli feltétele a 18 és 06 óra közötti munkavégzés. A másik feltétel a rendszeresen változó munkaidőkezdet, ami azt jelenti, hogy havi szinten a beosztott munkaidő kezdetének időpontja legalább a munkanapok egyharmada esetében eltér, és a legkorábbi, illetve a legkésőbbi munkakezdési időpontok között legalább 4 óra eltérés van.

Bővebb magyarázatot az egyharmados eltérés értelmezése igényel: ehhez meg kell nézni, mely munkaidőkezdési időpontban dolgozott a legtöbbet a munkavállaló, és ahhoz kell viszonyítani a fennmaradó napokat. Ha azok meghaladják az egyharmad részt, abban az esetben jár műszakpótlék.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési bevallás 2024

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31