hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített foglalkoztatás: mikor jár műszakpótlék?

  • adozona.hu

Milyen bérpótlékok illetik meg az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozókat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász válaszolt.

Szálláshely- és étteremüzemeltető egyszerűsített foglalkoztatás keretében is alkalmaz munkavállalókat. Rendeltetéséből adódóan hétvégén és ünnepnapokon is nyitva tart. Úgy tudjuk, ünnepnapra 100 százalékos bérpótlék jár az egyszerűsített foglalkoztatottaknak. Ezen kívül egyszerűsített megilleti-e őket műszakpótlék a 18 és 6 óra közötti időszakra, ha igen, akkor annak jogosultságát hogyan tudjuk megállapítani? – kérdezte olvasónk.

Arra figyelemmel, hogy az alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás esetén a vasárnapi munkavégzés nem korlátozott, a munkavállalók nem jogosultak vasárnapi bérpótlékra. Kötelező azonban – ahogyan arra helyesen utalt – munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén 100 százalékos bérpótlékot fizetni (függetlenül attól, hogy rendeltetés folytán e napon is működő munkáltatóról vagy munkakörről van-e szó).

Ugyanígy jogosult műszakpótlékra is a feltételek teljesülése esetén az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló is. A munka törvénykönyve (Mt.) 141. paragrafusa kimondja, hogy ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár. A változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

Azaz a 30 százalékos mértékű műszakpótlékra való jogosultság időbeli feltétele a 18 és 06 óra közötti munkavégzés. A másik feltétel a rendszeresen változó munkaidőkezdet, ami azt jelenti, hogy havi szinten a beosztott munkaidő kezdetének időpontja legalább a munkanapok egyharmada esetében eltér, és a legkorábbi, illetve a legkésőbbi munkakezdési időpontok között legalább 4 óra eltérés van.

Bővebb magyarázatot az egyharmados eltérés értelmezése igényel: ehhez meg kell nézni, mely munkaidőkezdési időpontban dolgozott a legtöbbet a munkavállaló, és ahhoz kell viszonyítani a fennmaradó napokat. Ha azok meghaladják az egyharmad részt, abban az esetben jár műszakpótlék.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close