214 találat a(z) alkalmazott cimkére

Magánvállalkozó szünetelése alatt alkalmazottak Kérdés

A szünetelő magánválallkozás alatt lehet-e fizetés nélküli szabadságon az alkalmazott, vagy ki kell léptetni?

Felmentési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő, „A” kft. 2019.12. 31-gyel beleolvad „B” kft.-be. „A” kft. jogutódja „B” kft. lesz. Az „A” kft. munkavállalójának munkaviszonyát 2020. 03. 31-gyel – ekkor már mint „B” kft. alkalmazottja – közös megegyezéssel megszüntetik, és „B” kft. szolgáltató központjába („C” kft.) új munkaszerződéssel kerül át nem jogfolytonosan. „B” kft.-nél csak a végkielégítést akarják kifizetni. A munkavállalónak ilyenkor is jár a felmentési idő? Jogszerű így, hogy „B” kft. nem foglalkozik a felmentési idővel? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy lengyelországi vállalat, amely Magyarországon építkezési felújítást végez. Alkalmazottainak itt-tartózkodása meghaladja a 183 napot, de nem éri el a 24 hónapot. Az alkalmazottak nem lettek ideiglenes lakcímre bejelentve, a számukra bérelt munkásszálláson élnek. Odahaza van a családjuk, ott kapnak bért. A cégnek nincs magyar leányvállalata, telephelye, csak az áfához szükséges magyar adószámmal rendelkezik. Ebben az esetben a munkavállalóknak kell-e Magyarországon bármilyen adót, járulékot fizetniük? A munkáltatónak kell-e bevallást küldenie, járulékot fizetnie?

Önálló tevékenységet folytat? A minimálbér így hat a kedvezményekre Cikk

A minimálbér összege 149 ezer forintról 161 ezer forintra emelkedett január elsejétől, és ezt az összeget kell alkalmazni az önálló tevékenységet folytatók esetében is egyes kedvezmények érvényesítésénél. A kedvezmények tekintetében két adózói kör érintett, az egyik az őstermelők, a másik az szja-törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók.

Itt van a NAV friss listája az alkalmazottat bejelentés nélkül foglalkoztatókról Cikk

Összesen 5097 olyan adózó szerepel a NAV januári adatoka tartalmazó listáján, akik bejelentés nélkül foglalkoztatnak alkalmazottakat.

Katás vállalkozó alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő. Szeretnék érdeklődni, hogy egy kis (jelenleg áfakörös) egyéni vállalkozó, aki tevékenységet tekintve kereskedelem, pénztárgép használatára kötelezett, akinek 1 fő fix alkalmazottja van, 2020-tól választhatja-e a kata adózási módot? Köszönöm szépen.

Egyéni vállalkozó alkalmatottjának gépkocsi-költségtéritése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó alkalmazottja saját gépkocsijával jár a munkahelyére. A munkáltató milyen mértékü gépkocsi-költségtérítést adhat az alkalmazottja részére? Köszönettel: Gyurics Istvánné

Egyéni vállalkozó alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó olyan tevékenységre szeretne számlázni, amelyhez nincs végzettsége, ezért úgy gondolta, munkavállalót vesz fel (napi 2 órára) ezzel a képesítéssel. Kérdésem: jogosan számlázhat így az egyéni vállalkozó? Ha igen, akkor a másik kérdésem az lenne, hogy a felvett személy munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban vagy egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazható-e? Válaszát előre is köszönöm!

Főállás melletti egyéni vállakozó ellátáson Kérdés

Tisztelt Szakértő! 36 órát meghaladó munkaviszony melletti egyéni vállalkozó gyermeket vár. Egyéni vállalkozásában veterán teherautók kölcsönzésével/bérletével foglalkozik alkalmanként. Egyéni vállalkozásából járulékköteles jövedelem nem került kifizetésre, év végén az szja és eho/szocho/járulékok kerültek megfizetésre. A szülést követően is szeretné vállalkozását folytatni. Folytathatja-e vállalkozási tevékenységét, anélkül, hogy az ellátásai megszűnnének, ha nem, mikortól lehet folytatni? Ha ő nem folytathatja a tevékenységet, alkalmazottat foglalkoztathat-e, aki a tevékenységet végezné? Alkalmazott foglalkoztatása esetén az egyéni vállalkozó a szerződéseket aláírhatja, számlát állíthat ki, vagy minden jogot át kell ruháznia az alkalmazottnak? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Ügyvezető bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új ügyvezetőnk van júliustól, aki nem áll alkalmazásban a cégünknél, hanem a cégcsoport egy másik leányvállalatánál alkalmazott (ahol szintén ügyvezető). Kérdésem, hogy nálunk van-e ezzel kapcsolatban bejelentési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm

Megszűnő egyéni vállalkozó alkalmazottai Kérdés

Egyéni vállalkozó megszünteti a tevékenységét. Kérdésem az alkalmazottja munkaviszonyának megszüntetésére vonatkozik. Az alkalmazott közel 25 éve dolgozik a cégnél, milyen törvényes lehetőségek vannak? Köszönettel.

Egészségügyi hozzájárulás közgyógyigazolvány esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közgyógyigazolvánnyal rendelkező vállalkozónak mennyi tb- és egészségügyi járulékot kell fizetnie? Van-e valamilyen kedvezmény? Mi a helyzet alkalmazott esetén? Válaszát előre is köszönöm!

Őket érte tetten a NAV be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt Cikk

Összesen 4307 adózó szerepel a NAV be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók legfrissebb (januári) listáján.

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett katás egyéni vállalkozó csedre, majd gyedre megy, ezt a 19T101E nyomtatványon be is jelenti, így a 25 ezer forint/hó katát nem kell fizetnie. A vállalkozó nem végez személyesen munkát ez idő alatt a vállalkozásban, de foglalkoztat munkaviszony keretében alkalmazottat, aki "helyette ellátja a feladatokat", és így termelő tevékenységet végez. Kérdésem, hogy ilyen esetben nem kell fizetnie a havi 25 ezer forint katát, illetve működhet tovább alkalmazottal a vállalkozás? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjas Kérdés

T. Szakértő! Az ügyvezetőnk szerint az új rendszerben, mivel a nyugdíjas nem alkalmazott, fizetett szabadság sem jár neki. Mi az igazság? Hol van erre nézve jogszabály? Köszönettel. Jeszenszky Lászlóné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs