hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Háborognak az apartmankiadók a szállodások által javasolt korlátozások miatt

  • MTI/lapszemle

Ellehetetlenítené a rövid távú lakáskiadást a szállásszolgáltatási terület szállodaszövetség javaslata szerinti újraszabályozása – állítja a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

A szállodaszövetség öt pontból álló javaslatcsomagjában egyebek között a kereskedelmi szálláshelyekkel azonos adózás bevezetése, a kiadható napok éves szintű korlátozása, minimális egészségügyi és biztonsági követelmények előírása, valamint a közvetítő platformok felelősségének meghatározása szerepel.

Schumicky Balázs, az apartmankiadók egyesületi elnöke szerint most is pontosan nyomon követhető, kik szállnak meg az apartmanokban, rendszeresen jelentik a vendégek és az eltöltött vendégéjszakák számát, információt kell adni a számlákról, azok sorszámáról, be kell fizetni az idegenforgalmi adót. Ezért az apartmankiadók nem teljesen értik, miért van szükség bármilyen változtatásra – értetlenkedett a Magyar Nemzetnek.

Az elnök a Világgazdaságnak is nyilatkozott, s leszögezte: a magán-szálláskiadás kifehérítését és átláthatóságát számos intézkedés biztosítja most is. Emlékeztetett: jelenleg az az ingatlant kiadó magánszemélyek tételes átalányadózást is választhatnak, míg a több szállást üzemeltető vállalkozások cégként adóznak, így bevételeiket a NAV is látja. Az Airbnb statisztikai oldala szerint a hirdetett 8944 budapesti szállás zöme egy- és kétszobás, a mintegy 5000 vendéglátó közül 3600 egyetlen lakást hirdet, tehát kevesen űzik a több lakással üzemelő, kereskedelmi jellegű szálláshely-szolgáltatást – tette hozzá.

A Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége (MSZISZ) ugyanakkor a szállodaszövetség javaslataival megegyezően látná jónak a szálláshely-szolgáltatást szabályozó 2009-es kormányrendelet módosítását. Molnár Kristóf elnök szerint előremutató a versenyfeltételek egységesítése, és fontos megteremteni a szállásszolgáltatás piacának átláthatóságát – írja a Világgazdaság.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs