34 találat a(z) adórendszer cimkére

Adóreformokról szóló kormányzati intézkedési lista a Magyar Közlöny 116. számában Cikk

Hét új kormányrendelet, egy BM rendelet és két határozat, közöttük az adóreformokat jelentő kormányzati intézkedési listát tartalmazó Gazdaság-újraindítási Akcióterv végrehajtása érdekében Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéhez kapcsolódó intézkedési lista jóváhagyásáról szóló 1495/2021. (VII. 23.) kormányhatározat módosításáról szóló 1372/2023. kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlöny 2023. évi 116. számában.

Jogkövetkezmények az adórendszerben 4. Adóbírság Cikk

Az adóbírság lényegében egy adózót érintő, a terhére megállapított adókülönbözet. Lényege, hogy ha az adózónak adóhiánya (meg nem fizetett adója) vagy jogosulatlanul igénybe vett támogatása van, akkor az adóhatóság adóbírságot állapít meg.

Jogkövetkezmények az adórendszerben 2. Késedelmi pótlék Cikk

Miért, mikor és mennyi késedelmi pótlékot kell fizetni? Cikkünkben ismertetjük az Art. előírásait, valamint a gyakorlati tudnivalókat.

Jogkövetkezmények az adórendszerben 1. Adókötelezettségek Cikk

Magyarországon számos különböző adó létezik, melyekre vonatkozóan általánosságban szabályozást az adózás rendjéről szóló törvény tartalmaz. Noha az egyes adók teljesen más tényállást adóztatnak, közös bennük, hogy különböző joggyakorlási elveket azonos módon kell érvényre juttatni, és ha ez nem sikerül, akkor az ezzel járó jogkövetkezményeket is azonos módon kell viselni.

A rekord magas áfakulcs mellett is versenyképesebb lett a magyar adórendszer Cikk

Hat helyet javítva a hetedik helyen végzett Magyarország az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló Tax Competitiveness Index idei rangsorában, 38 ország közül – közölte az EY globális pénzügyi tanácsadó.

Közép- és Kelet-Európa adórendszerét vizsgálta a Mazars Cikk

A Mazars budapesti irodája immár tizedik alkalommal jelentette meg a közép-és kelet-európai régió 22 országára kiterjedő, a 2022-es év legfontosabb adózási kondícióit ismertető kiadványát.

Bezárulhat ez az adókikerülési lehetőség Cikk

Adószakértői körökben gyakran okoz fejtörést az olyan ügyletek kezelése, amelyek a több tagállamban (például telephelyként) működő gazdasági szervezeteknél a tagállamok eltérő adószabályai miatt eltérő adókövetkezményeket idéznek elő. Az Országgyűléshez a múlt héten beterjesztett jogharmonizációs csomag egyes elemei az ilyen helyzeteket igyekszik rendezni.

Aggódnak a cégek a globális adórendszer-átalakítás miatt Cikk

Folyamatos erőfeszítésre van szükségük a cégeknek, hogy adó- és pénzügyeik kezelésében lépést tartsanak az egyre inkább transzparens és összekapcsolódó nemzetközi adórendszerekkel. A döntéshozók 93 százaléka tart tőle, hogy nem fogja tudni kezelni a különböző nemzeti adóhatóságok esetenként egymásnak ellentmondó álláspontját – derül ki az EY több mint 1700 cégvezető körében végzett nemzetközi kutatásából.

Egyszerűsítés az adózásban: szakértőkkel egyeztet a Pénzügyminisztérium Cikk

Az adóadminisztráció csökkentésének lehetőségeiről egyeztet pénteken a Pénzügyminisztérium a szakma képviselőivel – írja a Világgazdaság.

Szabad az út az amerikai adórendszer átalakítására Cikk

Elvi megállapodásra jutottak az amerikai képviselőház és szenátus republikánus párti többségének vezetői az adórendszer átalakításáról szóló reformtervről – közölték republikánus források szerdán.

Pankucsi az adórendszer módosításáról Cikk

A kormány nem tervezi az adórendszer módosítását, a jelenleg alkalmazott arányos teherviselést eredményező rendszer, amely elismeri a legális munkavállalást, a gyermeknevelés költségeit, sokkal jobb, mint amit az IMF, az OECD vagy más nemzetközi ajánlás Magyarország számára megfogalmazott – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Túl sokféle adó van Magyarországon Cikk

Nagyobb átláthatóságra, kevesebb adminisztrációra és az áfa-visszaigénylések egyszerűsítésére lenne szükség az adóhivatalnál az adótanácsadók egyesületének alelnöke szerint. Vadász Iván a Magyar Nemzetnek elmondta: a gazdasági tárcának nem az adóhivatal irányítási struktúrájával kellene foglalkoznia, miközben a revizorokat sem anyagilag, sem társadalmilag nem becsülik meg.

Ezt ígéri a NAV 2014-re az adózóknak Cikk

Három nagy, európai uniós támogatással megvalósuló projekt befejezése várható 2014 első félévében A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), ezek együttes támogatási összege 5,5 milliárd forint - közölte a NAV az MTI-vel.

Vesztesek és nyertesek a magyar adórendszerben Cikk

Nem feltétlenül jogosak az adórendszer átalakításával kapcsolatban készített tanulmányukat ért kritikák, az egykulcsos személyi jövedelemadót kiragadni az egész rendszerből nem lehet, ám a jövedelem-eloszlás mellett az adóváltozások egyéb dimenzióit – mint például kereslet élénkítését – is érdemes lenne megvizsgálni. E területekről rendkívül kevés nyilvános hatástanulmány áll rendelkezésre. A költségvetési átláthatóság szempontjából mindeközben nemcsak a kelet-közép-európai régió, hanem Afganisztán vagy Albánia is lehagy bennünket. A hvg.hu interjúja Tóth G. Csabával, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. volt kutatási igazgatóhelyettesével, az egykulcsos adó hatásait elemző, nagy port felkavaró tanulmány egyik szerzőjével.

Javaslat ingatlanadóra Cikk

Környezetvédelmi adóból vagy vagyonadóból kellene finanszírozni a bérterhek mérséklését, állítják uniós szakértők. A célzott járulékcsökkentés, az új vállalati adók bevezetése, valamint a fogyasztási adók emelése illeszkedik az uniós gyakorlathoz, a válság terheit azonban a magyar gyakorlattal szemben máshol sokkal inkább a magasabb jövedelműek viselik - hivatkozik egy uniós tanulmányra a privátbankár.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1