Így látja Varga Mihály a magyarországi adórendszert

  • adozona.hu

Európa egyik legnagyobb adócsökkentését és gazdaságfehérítését hajtotta végre Magyarország – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

A kormány adópolitikájának 2010 óta követett alapelve, hogy az adókat nem emelni kell, hanem beszedni – jelentette ki Varga Mihály a Nézőpont Intézet Hófehér gazdaság felé című konferenciáján. A pénzügyminiszter kiemelte: az Eurostat adatai szerint 2010 óta Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb mértékű adócsökkentést és gazdaságfehérítést az Európai Unióban.

A nemzeti kormány 2010-ben munkaalapú gazdaság felépítését és egymillió új munkahely létrehozását célozta meg – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a kormány adópolitikája ennek megfelelően a munkát terhelő adók csökkentésére épül, míg a közösségi kiadásokhoz szükséges források nagyobb részét a fogyasztást terhelő adókon keresztül szedi be.

A tárcavezető hangsúlyozta: többek között az online pénztárgépek, az ekáerrendszer, az online számlaadat-szolgáltatás bevezetésével a kormány jelentősen csökkentette az adóelkerülést, amely így az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint 22 százalékról 4,4 százalékra javult, ez a 4. legnagyobb előrelépés az uniós rangsorban. A gazdaság fehérítése utat nyitott a további adócsökkentéseknek, Európában ma nálunk a legalacsonyabb a társasági adó, de a személyi jövedelemadó terén is dobogósak vagyunk – ismertette Varga Mihály kiemelve, hogy a GDP-arányos adóterhelést 40 százalékról 34 százalékra mérsékelték, miközben az uniós átlag 42 százalék.

Arról nem ejtett szót a miniszter, hogy a 27 százalékos áfakulccsal a dobogó legfelső fokán áll Magyarország, és arról sem, hogy a minimálbéren foglalkoztatottakat is ugyanakkora mértékű adó- és járulékterhek sújtják, mint a havonta milliókat keresőket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31