516 találat a(z) adókedvezmény cimkére

Automatikusan jár a munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezmény Cikk

Mostantól az adóhivatal értesíti a nyilvántartásában szereplő adatok alapján a vállalkozásokat arról, hogy mely munkavállalóik után vehetik igénybe a munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezményt.

Adókedvezmények sorrendje Kérdés

Tisztel Szakértő! Adott egy munkavállaló, aki jogosult személyi kedvezményre, valamint két gyermek után családi kedvezményre is. Jelenleg a bérprogram a családi adókedvezményt veszi előre, és így a személyi kedvezmény már nem érvényesíthető, mert nincs szja. Fordított sorrendben azonban a munkavállaló maximálisan ki tudná használni mindkét kedvezményt. Mi a teendő ilyen esetben, van-e előírás a kedvezmények sorrendjét illetően? Válaszukat előre is köszönöm!

Adókedvezmény betegségeknél: itt van a NAV tájékoztatója Cikk

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 7450 forint adókedvezményt vehetnek igénybe a 2019-ben szerzett jövedelmük összevont adóalapjának adójából. A NAV honlapján ismerteti a kedvezmény feltételeit.

Alapítvány értéklevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. támogatott egy alapítványt, telefonon történt a megkeresés. A támogatott összegről az alapítványtól kaptunk egy értéklevelet és mellé egy kinyomtatott végzést az alapítvány nyilvántartásba vételéről. Ez alapján elszámolhatjuk ráfordításként az összeget? Adókedvezményt érvényesíthetünk az összeg után? Köszönettel: Glückné

Adókedvezmény visszamenőlegesen Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! A 2019.01.23-i "Jó hír a PM-ből" cikkével kapcsolatban érdeklődnék, hogy pontosan melyik jogszabály engedi a visszamenőleges érvényesítést?

Adókedvezmény súlyos betegség esetén Kérdés

2019. január elsejétől bekerült a rendeletbe egyes női betegségek adókedvezménye. Abban az esetben, ha a betegség 3 éve kezdődött, visszamenőleg lehet-e önellenőrizni az szja bevallást, vagy csak a 2019-es évtől vehető igénybe az adókedvezmény?

Súlyos fogyatékosság adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a személyi kedvezmény 5 évre visszamenőleg történő érvényesítése alkalmazható-e a 335/2009. kormányrendeletbe 2019.01.01-től bekerült betegségekre? (A betegség 2014. óta áll fenn.) Válaszukat előre is köszönöm!

Csoportos társaságiadó-alanyiság: válasszam vagy ne válasszam? Cikk

Január 15-éig dönthetnek a feltételeknek megfelelő vállalkozások, hogy szeretnének-e csoportos társaságiadó-alanyiságot választani. A cikk néhány szempontot villant fel a döntéshez, a teljesség igénye nélkül.

Adókedvezményeket érintő vhr.-módosítások jelentek meg Cikk

A 2018 őszén elfogadott adómódosítások között szerepelt az előadóművészeti szervezetek társasági adókedvezménnyel való támogatási lehetőségének megszüntetése, melyhez, továbbá a látványcsapatsport-támogatáshoz, illetve a filmgyártási támogatáshoz kapcsolódóan a december 27-én, a Magyar Közlöny 213. számában kihirdetett kormányrendeletek tartalmaznak előírásokat.

Önkéntes pénztári hozzájárulás, adomány adója, kedvezménye 2019-ben Cikk

Úgy tűnik, sok cég – a 2019. január 1-jétől megváltozott szabályok ellenére – továbbra is megtartaná cafeteriajuttatásként vagy azon kívül az önkéntes pénztári befizetéseket. Több olvasónk kérdése utal arra, hogy nehéz eligazodni az e befizetésekre vonatkozó, meglehetősen bonyolult előírások között. Összefoglaltuk a tudnivalókat.

NAV-tájékoztató az előadó-művészet adókedvezményes támogatásának megszűnéséről Cikk

Az előadó-művészeti szervezetek támogatása alapján a társasági adóban igénybe vehető adókedvezmény, illetve adójóváírásra jogosító adófelajánlás 2019-től megszűnik – figyelmeztet közleményében a NAV.

Közhasznú támogatás Kérdés

Ha egyéni vállalkozó ad támogatást kozhasznú alapitványnak, jogosult-e adókedvezményre?

Bakik és kérdőjelek a csoportos adóalanyiság szabályaiban Cikk

Az ősszel elfogadott és a 184. Magyar Közlönyben kihirdetett 2018. évi LXXXII. törvény a társasági adóalanyok között nevesíti a csoportos társaságiadó-alanyt, de a létesítéséhez kapcsolódóan rendelkezéseket tartalmaz az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) is. A rendelkezések helyenként ellentmondanak, másutt értelmezésre szorulnak. A cikk azokat a kérdéseket fogalmazza meg, ahol a végrehajtás problémásnak tűnik.

Visszlízing és a kkv adóalap-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2018 októberében 40 millió forintos megmunkálóközpontot vásárolt. Nem helyezte üzembe. 2018 novemberében a számlavezető pénzintézetével a finanszírozáshoz visszlízingszerződést kötött, melynek következtében értékesítette a bankja felé a termelőgépet, amit ugyanazon napon vissza is vásárolt. Ezután üzembehelyezte és aktiválta a gépet 2018 november végén. Érvényesíthető-e a 2018. évre a Tao. 7. paragrafus.(1) bekezdés zs) pontja szerinti kkv-s kedvezmény? Köszönettel: Kormosné

Adózási és számviteli kérdések saját napelempark-beruházás esetén Kérdés

Cégünk saját napelempark-beruházását tervezi 2019-ben. Az építés várhatóan megkezdődik 2018 decemberében. A napelempark műszaki tartalma: • fém szerkezet (állvány) • kábelek • inverter • napelemcellák • transzformátor-állomás A beruházás építésiengedély-köteles, mellyel már rendelkezünk. A telek saját tulajdonban van. A finanszírozás önerő és hitel együtt. Ezzel kapcsolatban több adónemet érintő kérdés merült fel, melyek az alábbiak: 1.) Áfát érintő: a kivitelező cég által kiállított számla (előleg és rész-, illetve végszámla) fordított áfatartalmú lesz? 2.) Értékcsökkenést érintő: a számviteli, illetve társasági adó szerinti értékcsökkenés maximális mértéke hány százalék lehet ennél a beruházásnál? Ingóságnak vagy ingatlannak minősül a beruházás? 3.) Adókedvezményt érintő: a kkv-adókedvezmény a felvett hitel kamatára vonatkozóan elszámolható-e? (Amennyiben kkv-státusza van a cégnek.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs