302 találat a(z) adóellenőrzés cimkére

Áfacsalások: vétlen adózókon csattan az ostor – Mit akar a NAV? Cikk

A magyar adóhatóság sokszor a jóhiszemű, akár hibátlan adóbevallást benyújtó adózók ügyleteit is megkérdőjelezi, miközben vitathatatlan, hogy az áfa a visszaélések melegágya – ecsetelték a szakértők a Magyar Adótanácsadó és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének az „EU bírósági esetek hatása a magyar áfa rendszerre” című konferenciáján.

Utolsó figyelmeztetés! Házipénztár, tagi kölcsön: ezeket a hibákat ne kövesse el! Cikk

Manapság már nem elég az adóellenőrzés kivédéséhez, ha a vállalkozás mindig időben bead minden bevallást, s befizeti az adóját, ahhoz, hogy ki lehessen védeni az adóhatóság összetett kockázatelemző kiválasztási rendszerét, számos egyéb elvárásnak is meg kell felelni. Nem elég a könyvelőkre bízni az elszámolásokat, a cégvezetőknek is tisztában kell lenniük azzal, hol vannak a kényes pontok a bevallásban.

NAV jegyzőkönyv Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Ügyfelemnél iratbetekintést végzett a NAV, egyéb adónem ellenőrzés kapcsán. A szigorú számadású nyomtatvány nyilvántartót, számlatömböket ellenőrizték, és kimásoltak pár darab kimenő számlát. Majd érkezett egy jegyzőkönyv, hogy a vállalkozás a szigorú számadású nyilvántartásai között nem szereplő számlatömbből állított ki számlát, melyen az adatai, mint eladó/értékesítő szerepelnek. Ezt a számlát nem az ügyfelem vásárolta, nem általa lett kiállítva a számla. A nyomtatványboltos nem tudott információval szolgálni arról, hogy ki vásárolta a számlatömböt, mert akkor még nem volt kötelező feltüntetni a vevő adóazonosító jelét. Kérdésem az lenne, hogy a NAV által küldött jegyzőkönyvet ilyen esetben, hogyan kifogásoljuk meg, hiszen nem az ügyfelem által vásárolt és kiállított számláról van szó, és ennek adóhiányát és késedelmi pótlékát a jegyzőkönyvben kilátásba helyezték. Kérem írják meg, ha van erre joggyakorlat, mit tegyünk. Köszönettel: Szabó Anita

Transzferár-háború: milliókat nyerhet a szokásos piaci ár megállapítással Cikk

Majdnem megduplázódott a transzferár-ellenőrzések során feltárt adóhiány az elmúlt három évben; amíg 2011-ben 18 milliárd forint volt a jogerős nettó adókülönbözet, tavaly már több mint 33 milliárd forint – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) statisztikáiból. Ezzel párhuzamosan az adóbírságok is jelentősen emelkedtek: tavaly 8 milliárd forint volt az ára a kapcsolt ügyletek között alkalmazott helytelen árképzésnek, a tartalmilag nem megfelelő transzferár-dokumentációknak, szemben a 2011-es 6 milliárdos összeggel.

2011. évi szakképzési hozzájárulás Kérdés

2011. évi szakképzési hozzájárulás – szakmunkástanulók tanulószerződéssel foglalkoztatottak – miatt az NSZFI-től visszaigénylést kértünk, az oktatói bér arányosítása nem történt meg, így a NAV ellenőrzése komoly visszafizetési kötelezettséget állapított meg. Hol lehet – rendelet, kitöltési útmutató – találni erre vonatkozó útmutatót? Segítségüket köszönöm. Jeneiné Ibolya

Jogos-e a büntetés? Kérdés

Az adóhatóság áfaellenőrzést folytatott egy cégnél. Az ellenőrzött időszak 2012. szeptember hónap. Adóhiányt állapítottak meg, mert a cég 2012. október 10-étől adószám felfüggesztés alatt állt, és emiatt nem volt jogosult levonható áfát is feltüntetni a bevallásán. A cég a felfüggesztésről 2012. novemberétől tudott, mert októberi bevallására hibaüzenet érkezett a fenti indokkal. De a szeptemberi bevallásra nem jött hibajelzés, az feldolgozottként (tehát elfogadottként) szerepelt a folyószámlán mindvégig. Az adóhiány, s ezáltal a bírság és késedelmi kamat magas. Jogosan? Köszönettel

Őket most nagyon figyeli a NAV Cikk

Fokozott ellenőrzésekbe kezdett az észak-magyarországi régióban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kereskedelmi és szolgáltatói vállalkozóknál - tájékoztatta a testület sajtóreferense az MTI-t kedden.

Sokat kockáztatnak a vállalkozások: már ezt is nézi a NAV a neten Cikk

Idén már a nyilvános online adatokat is felhasználja a kockázati kérdőívet (KOCKERD) kitöltő vállalkozások ellenőrzéséhez és a vizsgálati célpontok kiválasztásakor az adóhatóság – hívja fel a figyelmet a MAZARS. A kérdőív kitöltésére felkértek körének szélesítése, valamint a nyomtatványok információtartalmának helyszíni ellenőrzése is várható. Kiemelt figyelemre számíthatnak azon cégek, melyek székhelye és/vagy illetékessége gyakorta változik, illetve a cím nem létező, esetleg székhelyszolgáltatóhoz kapcsolódik.

Egyenes vagy fordított áfa? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésem arra vonatkozik, hogy egyenes vagy fordított áfás a számlázás? A szolgáltatás építési-szerelési munka, hatósági engedélyköteles, a megrendelő önkormányzat alanyi adómentes státuszú, az adó alanyának nem minősül, jogállása alapján az adó fizetése tőle nem követelhető. Az adóhatóság ellenőrzést tartott a kft.-nél, amely nem fővállalkozó, közvetlenül nem a megbízó önkormányzatnak számláz, és neki is számláznak alvállalkozók. A fenti munkához kapcsolódóan mindenki egyenes adózású számlát állított ki, mivel a megrendelő nem alanya az áfának. A revízió megállapította, hogy mind a kimenő, mind a bejövő számlákat fordított áfásan kellett volna kiállítani. Adóhiányt állapított meg a bejövő számlák levonása miatt. A kimenő számláknál viszont elfogadta a felszámított áfát, nem módosította a bevallásban szerepeltetett fizetendő összeget. Kérdésünk: hogyan lehet a kimenő számlákat helyesbíteni, mivel ez ellenőrzéssel lezárt időszak, de az adóhatóság az adózó javára írandó áfa összegét nem állapította meg. Köszönettel.

Megjelent a februári Válaszadó Cikk

Néhány hete már élesben vizsgáznak az új és módosított adószabályok, s mint általában minden év elején, ezúttal is kiderült, hogy a gyakorlatban nem mindig működik minden olyan simán, mint ahogy azt a hivatali íróasztalok mellett, illetve a parlamenti üléstermekben elképzelték.

Ugrásra kész a NAV: július 1-jétől új korszak indul az adóellenőrzésekben Cikk

Számos jogkövetkezmény fűződik az ellenőrzés megkezdésének időpontjához. Például ezen időponttól folytathat le joghatályosan a revízió ellenőrzési cselekményeket, illetve adónem-ellenőrzések esetén a vizsgálat megindulásával áll be az önellenőrzési, bevallás-benyújtási tilalom. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy az adózók pontosan tudják, mikor indult el az őket érintő vizsgálat.

Sosem gondolná, mennyire vicces az adóellenőr élete Cikk

Három – az adóztatás területén megtörtént – megmosolyogtató rövid történetet mutatunk be, amelyek azt szemléltetik, hogy olykor az adóellenőrök munkája is egészen szórakoztató. A vicces szösszenetekkel egyben megköszönjük az elmúlt évi megtisztelő bizalmukat, amelyre az idén is számítunk.

Adótrükkökkel tetten ért kapcsolt vállalkozások Cikk

A NAV rendszeresen ellenőrzi a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárak alkalmazását, és a trükközések miatt az idei év első három negyedében már csaknem 35 milliárd forintos adókülönbözetet állapított meg emiatt - válaszolta Orbán Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára egy képviselői kérdésre.

Határozati javaslat a NAV ellenőrzésére Cikk

А közelmúltban а sajtóban NAV botrányként napvilágot látott események felvetik а NAV működése ellenőrzésének szükségességét, ami а közvéleményben egyértelmű igényként jelent meg – indokolja Ivády Gábor és Szily Katalin független képviselő, miért kéri az Országgyűléstől a NAV tevékenységének ellenőrzését .

Támadva védekezik a NAV Cikk

A feketegazdaság elleni harc komoly háború, melyhez nem összeesküvés-elméleteket gyártó gerillaharcosokra van szükség, hanem jól felkészült hadseregre elkötelezett katonákkal - olvasható a NAV válasza honlapján a volt alkalmazottja, Horváth András által megfogalmazott vádakra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close