hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt az új adóeljárási törvény tervezete, véleményezze Ön is!

  • adozona.hu
1

Felére csökkenne az adóbírság mértéke, és 365 napon belül le kellene zárniuk az ellenőrzéseket az adórevizoroknak – derül ki az új adóeljárási törvény tervezetéből, amelyet ma tett közé a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormany.hu oldalán, s augusztus 18-áig lehet véleményezni. Az adóhivatal új szolgáltatással – mentorálással, és ha szükséges, szakmai támogatással – segítené a kezdő vállalkozásokat.

A mentorálás, szakmai segítségnyújtás keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóban vagy írásban tájékoztatást nyújt a kezdő vállalkozás adókötelezettségeiről, az azok teljesítését segítő információk elérhetőségéről, s a kapcsolatfelvételt követően fél éven keresztül személyre szabott segítséget nyújt – emeli ki az NGM.

A tervezet szerint megszűnnek az egy évnél hosszabb ideig tartó ellenőrzések, azok időtartama nem haladhatja majd meg a 365 napot. A változás természetesen nem érinti a magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és a megbízható adózókat, mert esetükben – épp úgy, ahogy most is – a revizoroknak 180 napon belül be kell fejezniük a vizsgálatot – hangsúlyozza az adóhatóság felügyeletét ellátó Nemzetgazdasági Minisztérium.

A bürokráciacsökkentés az adóeljárást is érinti, így számos bonyolult jogintézmény megszűnhet a jövőben. A tervezet szerint például nem lesz fokozott adóhatósági felügyelet, amely többek között formalizáltsága miatt is rendkívül nagy adminisztrációs terhet ró az érintett vállalkozókra. Erre a szigorú felügyeletre gyakorlatilag nincs is szükség, hiszen az adóeltitkolókat, adócsalókat – az egyre szélesebb körű adatbázisnak és hatékony kockázatelemzésnek köszönhetően – azonnal kiszűri a NAV. Megszűnik az adószám felfüggesztése éppúgy, mint ahogy számos (a háztartási alkalmazott bejelentésének elmulasztása vagy a jogszerűtlen adóelőleg mérséklése miatti, illetve az üzletlezárást helyettesítő) mulasztási bírság kiszabásának alapjául szolgáló tényállás.

Kedvező változás, hogy a tervezet szerint felére csökkenne a szándékos adóeltitkolás esetén kiszabható – jelenleg 200 százalékos – bírság. A könnyítés mellett talán alkalmas a pusztán időhúzás miatt benyújtott fellebbezések visszaszorítására is az az új szabály, amely szerint, ha az adózó lemond a fellebbezésről, és az esedékességig megfizeti a határozatban előírt adókülönbözetet, mentesül a kiszabott adóbírság 50 százalékának megfizetése alól – véli az NGM.

Az egyes jogintézmények mellett a szabályozás is jelentősen egyszerűsödött. Ezt bizonyítja, hogy az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény – amely az általános eljárási szabályokat foglalja magában – mindössze 39 oldal. Az adózói jogokhoz és kötelezettségekhez kapcsolódó speciális részletszabályokat az adózás rendjéről szóló törvény tartalmazza.

Mától majd három héten keresztül bárki véleményezheti az új adóeljárási törvényt, amelyet ITT érhet el. 

Az őszi parlamenti törvényalkotási programban négy fontos új törvény, illetve módosítás szerepel:

1. Törvényjavaslat az adóigazgatási rendtartásról (eljárási szabályok a Ket. hatályon kívül helyezése és az új Art. miatt). Közepes terjedelmű változtatás; a törvényjavaslat tervezett benyújtása augusztusban, elfogadása októberben.

2. Új adózás rendjéről szóló törvény (Art.) Nagy terjedelmű változtatás; a törvényjavaslat tervezett benyújtása augusztus, elfogadása október.

3. Törvény az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról. Nagy terjedelmű változtatás; a törvényjavaslat tervezett benyújtása szeptemberben, elfogadása októberben.

4. Adócsomag. Nagy terjedelmű változtatás; a törvényjavaslat tervezett benyújtása októberben, elfogadása novemberben.

Az adózás rendjének 2018-as változásairól, és annak az adóellenőrzésre gyakorolt hatásáról bővebben olvashat a 2018. februárjában megjelent kiadványunkban, amelyet a HVG Kiadó webshopjában kiadói kedvezménnyel vásárolhat meg.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Hahó, ami most kikerült, az még csak a Ket. adóeljárásra átírt változata. Az Art. tervezete is elkészült, az továbbra is durva, adózók számára nem sok új pozitív dolgot tartalmazó iromány. Az a jó, hogy egyelőre ez még csak tervezet, de ha ebből kell elmozdulni, az elég nagy baj...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Milyen dátummal könyveljek?

Kelemen László

adószakértő, jogász

EU-s szállítás, EU-n kívüli számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Rendszerfelügyelet számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs