231 találat a(z) adócsomag cimkére

Megjelent a szeptemberi VálaszAdó Cikk

Ősszel – a hírek szerint – újabb adócsomag várható, melynek részleteiről ezúttal is megtalálják majd írásainkat az adozona.hu-n. Addig is maradt még szemezgetni való a nyári adócsomagból – szeptemberi VálaszAdónkban az adóhatósági végrehajtás és néhány szja-szabály változásait ismertetjük.

Adócsomag: változások a számviteli törvényben Cikk

A parlament július 14-én elfogadta a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló – a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában megjelent – 2023. évi LIX. törvényt. A cikk a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény módosításait mutatja be.

Adóhatósági végrehajtás: mikor lehetséges? Változtak a szabályok Cikk

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán elfogadott adócsomag szerint az adóhatóságnak az eddigiek mellett további okok, okiratok adnak lehetőséget végrehajtásra.

Adócsomag: változások a szociális hozzájárulási adóban Cikk

A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény módosította többek között a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvényt (Szocho tv.) és a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényt (Tbj.) is. A módosítások alkalmazását nehezíti, hogy a hatályba lépésükre több különböző időpontban kerül sor. Az alábbi cikkben, a hatályba lépések időrendjét követve, a 2023. évi LIX. törvény szociális hozzájárulási adóra vonatkozó változásait foglaljuk össze.

Átmeneti fejlesztési adókedvezmény az adócsomagban Cikk

A parlament július 14-én elfogadta a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló – a Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában megjelent – 2023. évi LIX. törvényt. A cikk a módosításnak az átmeneti fejlesztési adókedvezményre vonatkozó rendelkezéseit mutatja be. A rendelkezések 2023. július 15-étől lépnek hatályba.

Adócsomag: törvényi szintre emelték a pénzügyi és értékpapír tranzakciós illeték szabályait Cikk

2023. július 14-én kihirdetésre került a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény. Ahogyan arról a törvényjavaslat bemutatásánál is szó volt, a javaslat a pénzügyi és értékpapír tranzakciós illeték kapcsán a veszélyhelyzeti kormányrendelet szintjén szabályozott rendelkezések átvételére és pontosítására irányult; a hatályba lépő szabályok pedig a javaslat szövegét változatlan tartalommal emelték most törvényi szintre. A többi, korábban rendeleti szabályhoz hasonlóan, ez a szabályozás is majd csak 2023. augusztus 1-jén lép hatályba.

Adócsomag: így változnak a járulékfizetési szabályok Cikk

Cikkünkben a nemrégiben kihirdetett, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény Tbj.-t (2019. évi CXXII. törvény), az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényt (Efo.), illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. (Ekho.) törvényt érintő újdonságait tekintjük át.

Ősszel is lesz adócsomag Cikk

Egyelőre 18 törvényjavaslat szerepel a kormány Országgyűlésnek megküldött őszi törvényalkotási programjában.

Legújabb tudnivalók a vagyonkezelő alapítványokról Cikk

Jelen cikk apropóját az adja, hogy az Országgyűlés elfogadta a tavaszi/nyári adócsomagot, mely többek között módosította a vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó adózási szabályokat (hasonlóan a bizalmi vagyonkezelési szerződésekhez).

Tavaszi adócsomag – az EY elemzésében Cikk

Az Országgyűlés július 4-én elfogadta a T/4243. számú törvényjavaslatot, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról. Az EY hírlevelében összefoglalta az egyes adótörvényeket érintő fontosabb, végleges változtatásokat, utalva a benyújtott törvényjavaslathoz képest bekövetkezett módosításokra. A parlamenti vita során a társasági adót érintően történtek érdemi módosítások, új fejlesztési adókedvezményi forma igénybevételére nyílik majd lehetőség.

Megjelent a júliusi VálaszAdó Cikk

Mostani VálaszAdónk nyomdába adásakor – elvben – még nem lehetett tudni, hogy az Országgyűlés megszavazza-e a 2024-es évre szóló, T/4243. számon előterjesztett adócsomagot. Ezért a törvényjavaslat alapján még feltételes módban írt cikkekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. Nem mintha azt véltük volna, hogy elvérzik az indítvány. De a jogalkotási menetrend ezt a logikát indokolta.

Az Országgyűlés megszavazta a jövő évi adócsomagot Cikk

„Európa-szerte nehéz gazdasági körülményeket okozott a háború és a szankciós energiaválság, amely hazánkban is érezteti a hatását. E nehéz helyzet ellenére is a kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést hajt végre a jövő évben a ma elfogadott adótörvények alapján. A 2024-es adóeljárási szabályok fókuszában a családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll. Egyebek között kiterjesztjük a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkentjük az adminisztrációt és egyszerűsítjük a gépjárműadó szabályait.” – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Adócsomag: várható változások a gépjárműadóban Cikk

Az országgyűlés hamarosan elfogadja a T/4243. számú törvényjavaslatot, amely többek között a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) adómentességre vonatkozó rendelkezéseinek módosítását indítványozza. A javaslat kedvező: kibővíti azok körét, akik mentesülnek a „súlyadó” néven ismert kötelezettség alól. Egyúttal módosul az adófizetési határidő is.

Az adóhatósági végrehajtás és az adóigazgatási rendtartás változásai Cikk

Írásunkban a 2023. június 6-án, T/4243. számon benyújtott törvényjavaslatnak az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény módosítására előirányzott rendelkezéseit tekintjük át.

Áfával kapcsolatos változások az új adócsomagban Cikk

A 2023. június 6-án benyújtott, az adótörvények módosításával is kapcsolatos T/4243. számú törvényjavaslat alapján az általános forgalmi adó szabályaiban több ponton változások várhatók. Ezeket vesszük sorra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1