139 találat a(z) SZÉP-kártya cimkére

Belföldi napidíj közúti fuvarozást végzők esetében Kérdés

A 437/2015. kormányrendelet 5. §-a és az szja-törvény 7. § g) pontja, illetve az szja-törvény 3. számú melléklet II.3. pontja alapján úgy gondolom, hogy a 6 órát meghaladó kiküldetés esetén ezen személyeknek fizetett 3000 forint napidíjátalány adómentes juttatásnak minősül. Ezt nem kell az 1,19 százalékos alapra 15 százalékos szja-val és 27 százalékos ehoval terhelni akkor, ha "a kiküldetés többletköltségeire tekintettel más juttatást nem ad". Ilyen juttatásnak minősül-e az egyébként minden munkavállaló részére a cafetéria rendszerében önként választhatóan adott Erzsébet-kártya (utalvány), illetve a SZÉP-kártya vendéglátás "zsebébe" történő juttatás? Válaszukat előre is köszönöm!

Uszodabérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk jogi formája kft. Dolgozóink részére maximálisan feltöltött 45 000 forintos SZÉP-kártyát biztosítunk. Az érvényben lévő jogszabályok alapján sportesemények belépődíjai korlátlan mértékben támogathatók. Kérdésem: ez az általunk biztosított cafatéria fölött és az országhatáron kívül is igaz? Továbbá milyen járulékfeltételekkel, vagy nélküle tudnám a dolgozóink uszodabérletét támogatni akkor, ha a városunkban az uszodát üzemeltető önkormányzati kft. nem SZÉP-kártya elfogadóhely? Várom válaszát. Tisztelettel: Horilla János ügyvezető igazgató

Cafetéria adása, illetve adhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., amely éttermi vendéglátással foglalkozik, szeretne cafetériaelemeket adni dolgozóinak. Megteheti azt, hogy cégen belül a különböző munkavállalói köröknek másfajta juttatást ad? Például a szakácsok SZÉP-kártyát kapnak, a kézilányok és takarítók pedig Erzsébet-utalványt? Lehet más összegű juttatást adni cégen belül, vagy egységesen kell? Vagy, ha mindenki összegben ugyanazt kapja, de különböző elemeket, a szakácsok mondjuk 5 ezer forintot SZÉP-kártyában, a takarítók és kézilányok 5 ezer forintot Erzsébet-utalványban? Vagy lehet olyat, hogy valaki egyáltalán nem kap semmit?

Kilépő dolgozó időarányos béren kívüli juttatásának adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik kilépő munkavállalónk munkaviszonya 2015. 09. 30-ával megszűnt. A részére fizethető éves cafetériaösszeg 306 000 Ft. Idén 2015. 09. 30-ig összesen 219 000 Ft béren kívüli juttatásban részesült. Amely összeg 156 000 forint értékben Erzsébet-utalványt és helyi utazási bérletet, továbbá 63 000 forint összegben SZÉP-kártya feltöltést tartalmazott. A SZÉP-kártyán kívüli béren kívüli juttatások után 14 százalék ehokötelezettség keletkezik a 200 000 forintos keretösszeg erejéig. Mivel a dolgozó munkaviszonya 09. 30-án megszűnt, az szja-törvény 70. § (4) bekezdésének b) pontja, valamint a (4a) bekezdés b) pontja értelmében a kedvezményes juttatás keretösszegét is arányosan kell figyelembe venni, értelmezésem szerint. Így a kedvezményes keretösszegen felüli rész (jelen esetben: 200 000 Ft x 273/365 nap=149 589 Ft) lenne, viszont a munkavállaló részére kedvezményesen adott béren kívüli juttatás összege (SZÉP-kártyán felüli rész) 156 000 Ft volt. A különbség: 6 411 Ft. Az ehotörvény 3. § (4) és (6) bekezdése értelmében ezen különbözet után 27 százalék ehokötelezettség keletkezik, amelyet csökkenteni kell a már bevallott, és megfizetett 14 százalékos ehoval. Vagyis plusz 13 százalék ehofizetési kötelezettség keletkezik (jelen esetben 6411x1,19x0,13=992 Ft). A kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem-e az szja- és az ehotörvény előírásait? Válaszát előre is köszönöm!

SZÉP-kártya: reagált a főtanácsnoki véleményre a minisztérium Cikk

A kormány a SZÉP-kártya kibocsátási feltételeit az európai uniós joggal összhangban határozta meg, az ezzel kapcsolatos uniós vitában kialakult helyzetet pedig az idén év végére vagy 2016 elejére várt jogerős ítélet után fogják érdemben értékelni – hangsúlyozta csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Szép-kártya: saller a főtanácsnoktól Cikk

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a cafeteriarendszerre vonatkozó magyar szabályozás több ponton is ellentétes az uniós joggal – írja a napi.hu.

PTGSZLAA Kérdés

Tisztelt Szolnoki Béla Szakértő Úr! Gondot okoz számomra, hogy a bankkártyás és a SZÉP-kártyás számlákat be kell-e jelenteni a PTGSZLAA nyomtatványon. Társaságunk élt a jogával, és nem használ pénztárgépet, mindenkinek számlát adunk. A NAV szerint mindkét fizetési mód készpénz-helyettesítő, ezért be kell jelenteni az ilyen számlákat. Az Önök oldalán pedig a következőket olvastam: Kérdés: PTGSZLAH nyomtatvány, az Ön válasza: Az Áfa tv. 166. §-ában foglaltakból következően az adóalanyt akkor terheli nyugtaadási kötelezettség, ha az ellenérték készpénzzel, illetve készpénz-helyettesítő, pénzhelyettesítő eszközzel történő megtérítése (ide tartozik a bankkártyával történő fizetés is) az ügylet teljesítéséig megtörténik, és az adóalany mentesült a számlaadási kötelezettség alól. Mivel a bankkártyás – és így a SZÉP-kártyás – ügyletek nem minősülnek készpénzfizetéses (és így adott esetben nyugtával vagy az azt kiváltó „készpénzfizetéses számlával” kísérendő) értékesítéseknek, a szóban forgó adatszolgáltatási kötelezettség nem érinti ezeket. A második bekezdésben azt írja, hogy a pénzhelyettesítő eszköz a bankkártya. Ha annak számít, akkor a kiállított számla jelentésköteles. A harmadik bekezdésben pedig azt írja, hogy a bankkártyás és a SZÉP-kártyás ügyletek nem minősülnek készpénzfizetésnek, tehát nem is kell róluk adatot szolgáltatni. Kérem szíveskedjék útba igazítani, mit értek félre? Kell, vagy nem kell ezeket a számlákat jelenteni? Köszönettel: Zsuzsa

Ügyvédi iroda tagja – SZÉP-kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi irodának az ügyvéd tagja igénybe veheti a SZÉP-kártyát normál adózással? Köszönettel.

SZÉP-kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az elfogadott SZÉP-kártya értékét beütik a pénztárgépbe, kötelező-e arról számlát is kiállítani, ha a vevő külön nem kéri?

SZÉP-kártya elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kéz- és lábápoló műkörmösként van-e olyan szolgáltatás, amit el lehet számolni SZÉP-kártyával? A SZÉP-kártya esetében van olyan kategória, hogy "testi közérzetjavítás", ebbe beleférhet-e a pedikűr, SPA-pedikűr, talpmasszázs, SPA-manikűr? Válaszát előre is köszönöm!

Nyaralás a munkáltató pénzéből: üdülési szolgáltatás, SZÉP-kártya Cikk

Béren kívüli juttatással támogathatják a munkáltatók a munkavállalók nyári pihenését is. Összefoglaltuk, mit kell tudni az üdülési szolgáltatásról, illetve a SZÉP-kártyás juttatásról.

Megszűnhet az ifa, gyorsétteremben nem lehetne SZÉP-kártyával fizetni Cikk

Megszűnhet az idegenforgalmi adó (ifa) és kikerülhetnek a SZÉP-kártyát elfogadó helyek közül a gyorséttermek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön egy kehidakustányi konferencián.

SZÉP-kártyán hagyott pénzek: ezt bizony jól elbukják a munkáltatók Cikk

Május 31-én lejárt a 2013-ban juttatott elektronikus Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) támogatás-utalványok felhasználásának határideje. Kérdés, hogy mi történik a fel nem használt pénzzel, illetve az utána megfizetett adóval és egészségügyi hozzájárulással?

900 milliós kártyaveszteség Cikk

A Nemzetgazdasági Minisztérium a SZÉP-kártya rendszert érintő pozitív fejleményként értékeli, hogy idén május 31-én mindössze 910 millió forint – a 2013-ban feltöltött 67,8 milliárd forint elenyésző töredéke, 1,3 százaléka – járt le a kártyákon.

Ne hagyja veszni a SZÉP-kártyán lévő forintokat! Cikk

Mintegy 1,8 milliárd forint szerepel még a Széchenyi Pihenőkártyákon (SZÉP-kártya) a 2013. évi befizetésekből, amelyek felhasználási határideje 2015. május 31-én jár le – derült ki az MTI által megkérdezett kártyakibocsátók tájékoztatásából.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közhasznú nonprofit kft. beszámoló típus

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kapcsolt vállalkozás kft. és egyéni vállalkozás között

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close