hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag: törvénybe iktatott korábbi szja-szabályok

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Az országgyűlés 2023. július 14-én elfogadta a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényt, amely többek között számos ponton módosította a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt.

Az szja-törvény módosításainak egy része lényegében változatlan tartalommal 2023. augusztus 1-jétől törvényi szintre emelt a korábban veszélyhelyzeti kormányrendeletben szabályozott több fontos rendelkezést. Cikkünk e változásokat foglalja össze.

Fiatal anyák kedvezménye

Az szja-törvény új 29/G §-a törvényi szinten szabályozza a gyermeket vállaló 25-30 éves korú nők (fiatal anyák) számár a 2023-ban bevezetett kedvezményt, amely szerint az összevont adóalapból meghatározott értékhatárig levonható a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), munkavégzéssel szerzett jövedelmek együttes összege.

Fiatal anya az, aki vérszerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, illetve magzatára tekintettel családi kedvezményre jogosult.

A személyi jövedelemadóról további cikkeket itt, a 2023-as adóváltozásokról itt olvashat!

Átmeneti rendelkezés [szja-törvény 104. § (1) bekezdés] szerint a fiatal anyák kedvezménye – a családi kedvezmény megnyílta hónapjától – akkor illeti meg a 30 év alatti anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg. Ha azonban a 30 év alatti anya 2023. január 1-jén magzatára tekintettel már jogosult családi kedvezményre, a fiatal anyák kedvezményét 2023. január 1-jétől érvényesítheti azokra a hónapokra is, amelyekben magzatára tekintettel családi kedvezményre jogosult.

A kedvezmény a jogosultsági hónapokban a törvényben felsorolt jövedelmekre vonatkozik, és az adóévben legfeljebb az tárgyévet előző év július hónapjára a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra megállapított nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset mértékéig érvényesíthető.

Jogosultsági hónapként az a hónap vehető figyelembe, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

A 30 év alatti anyák kedvezménye a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), következő jövedelmekre vonatkozik:

– az szja-törvény 3. § 21. pontja szerint bérnek minősülő jövedelme,

– a bérnek nem minősülő nem önálló tevékenységből származó jövedelem, ide nem értve a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegét,

– önálló tevékenységből származó jövedelmei közül

 a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelme;

 a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó jövedelme;

 az európai parlamenti képviselő e tevékenységéből származó jövedelme;

 a helyi önkormányzati képviselő e tevékenységéből származó jövedelme;

 a választott könyvvizsgáló e tevékenységéből származó jövedelme;

 a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelme.

Az értékhatárt meghaladó, továbbá minden más adóköteles (bérbeadásból, magánszálláshely-szolgáltatásból származó, egyéb jogcímen szerzett, osztalék és más külön adózó, valamint az ekhós) jövedelmek a fiatal anya esetében is adókötelesek.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben további részleteket olvashat a törvénybe illesztett változásokról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31