11 találat a(z) Litvánia cimkére

Sumup kártyaelfogadó számlája Kérdés

Milyen veszélyeket rejt, hogy a Revolut nem leánybank Magyarországon? Cikk

A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be leánybanki engedélyezési kérelmet Magyarországon, noha az Magyar Nemzeti Bank (MNB) – a több százezer magyarországi ügyfél, esetleges betétes biztonsága és a hazai pénzügyi piac stabilitása érdekében – folyamatosan szorgalmazza azt. E helyzetben a magyar jegybank nem felügyelheti a Revolut Bank üzleti megbízhatóságát, a hazai ügyfelek pedig esetleges betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában kell, hogy intézzék, olvasható az MNB honlapján.

Magyarországon is szolgáltatást kínáló elektronikuspénz-kibocsátó működését korlátozta a litván jegybank Cikk

A litván jegybank vizsgálatot folytat a felügyelete alá tartozó, és Magyarországon is határon átnyúló szolgáltatást kínáló UAB "epayblock" elektronikuspénz-kibocsátó társasággal szemben, és a vizsgálata lezárásáig korlátozta a társaság működését – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Litvánia kiadja az adathalászt az Egyesült Államoknak Cikk

Egy litván bíróság pénteken döntött egy adathalász üzletember kiadásáról az Egyesült Államoknak, aki több mint 100 millió dollárt (mintegy 260 milliárd forintot) csalt ki a Google-től és a Facebook-tól kifinomult módszerekkel.

Nyereményjáték (ajándéksorsolás) Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk egy élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó kft., amely jellemzően külföldről importált élelmiszeripari termékeket értékesít Magyarországon. A litván élelmiszert gyártó partnerünk azzal kereste meg társaságunkat, hogy az egyik magyarországi élelmiszerláncnál – az általa gyártott és általunk forgalmazott termék forgalomösztönzése érdekében – nyereményjátékot (ajándéksorsolást) szeretne szervezni és lebonyolítani. A vásárlást ösztönző akciónak az lenne a lényege, hogy a gyártó meghatározott termékének – az élelmiszerlánc boltjaiban történő megvásárlása esetén – a vásárló a gyártó litván honlapján regisztrál a terméken lévő vonalkód vagy a vásárláskor kapott blokk alapján. A regisztrált vásárlók között kerül kisorsolásra több, de összesen kb 300 000 Ft értékű tárgynyeremény, amelyet szintén a litván gyártó biztosít. A sorsolásra is Litvániában kerül sor. Társaságunk mint forgalmazó feladata a felek közötti közvetítés. A tervezett nyereményjátékkal kapcsolatos kérdéseink a következőek: - A vonatkozó magyar jogszabályok alapján a nyereményjátékkal kapcsolatban akár a magyarországi forgalmazót, akár a magyar élelmiszerláncot terheli-e bárminemű bejelentési, engedélyezési vagy egyéb kötelezettség, ha azt teljes egészében a litván gyártó bonyolítja? - Ki minősül ebben az esetben az ajándéksorsolás szervezőjének? - A litván társaságnak van-e Magyarországon bármilyen kötelezettsége, vagy a litván jogszabályok vonatkoznak rá?

Euróban fizethetnek a litvánok is Cikk

Január 1-jén a balti államok közül utolsóként Litvánia is bevezeti az egységes valutát, kiteljesítve ezzel a három köztársaság euró-atlanti integrációját. Az év utolsó napjaira többségbe kerültek az euró támogatói Litvániában, ami inkább a biztonsággal kapcsolatos aggodalmaknak tudható be, mint a közös pénz vonzerejének – írja a bruxinfo.hu.

Kettős adóztatás elkerülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon bejegyzett magyar tanácsadó cég tréninget tart, amelyhez alkalmaz megbízási szerződéssel egy litván trénert magánszemély minőségében, aki Litvániában tartja meg a kétnapos tréninget. Kérdés, hogy a 2004. évi CXXIX. törvény a kettős adózás elkerüléséről Magyarország és a Litván Köztársaság között a 14. cikkbe sorolandó-e, s ez alapján sem a magánszemélytől nincs semmi levonandó adó, sem mint kifizető nem merül fel járulékteher? Az illetőség-igazolást, amit be kell szereznie a litván magánszemélynek ahhoz, hogy így itt ne keletkezzen adóteher, kell-e magyar nyelvre szakfordítani? Adatszolgáltatási kötelezettség felmerül-e a NAV felé a 1408-on, vagy egyéb más nyomtatványon? Köszönettel: Vné Andrea

Áttérhetnek az euróra a litvánok is Cikk

Az EU-ügyi miniszterek szerdai tanácsülése hivatalossá tette azt a döntést, miszerint Vilnius 2015. január 1-jén az euróra cserélheti eddig nemzeti fizetőeszközét, a litast. A litván csatlakozással az eurózóna tagja lesz mindhárom balti állam, az euróközösség tagjainak száma pedig 19-re nő.

Társadalombiztosítás Litvániában Cikk

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Litvánia társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

Megemelték a nyugdíjkorhatárt a Litvániában Cikk

A litván parlament csütörtökön jóváhagyta a nyugdíjkorhatár emelését.

Az EU-tagállamok legfőbb adónemei: Litvánia Cikk

A 2001. május 23-án kiadott „ Az Európai Unió adópolitikája – prioritások az elkövetkezendő évekre” dokumentuma képezi az Európai Bizottság adózásra vonatkozó stratégiáját.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NAV-határozat

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Egyszerűsített végelszámolás

Nagy Norbert

adószakértő

Előre fizetett szolgáltatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs