51 találat a(z) Adóváltozások 2014 cimkére

Számla teljesítés dátuma, számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni az új Áfa tv. értelmezésében. Nem vagyunk áfakörösek (általános iskola), és az új szabály szerint nem fogadhatunk be július 1-jével olyan számlát, amelynek a teljesítési dátuma a hónap utolsó napjára esik. Szeretném kérdezni, hogy ez azokra vonatkozik, akikkel szerződésünk van (víz, villany, gáz, telefon, biztonságvédelem, szemétszállítás, lízing), tehát minden hónapban folyamatos szerződésünk van? Aktuális szennyvízszippantásnál mi a helyes teljesítés dátuma? A másik kérdésem az lenne, hogy ha terembérletről állítok ki számlát, akkor nekünk is a teljesítés dátuma a hónap utolsó napjára kell, hogy essen? Köszönöm válaszát!

Fontos változások az áfatörvényben az új Ptk. nyomán Cikk

Az általános forgalmi adóról szóló törvény is módosult az új Polgári Törvénykönyv március 15-ei hatályba lépésével, az új szabályozás mellé több ponton lesz szükség a jogalkalmazást segítő tájékoztatók közzétételére.

Jön az új Ptk.: így változik a társasági adó és az eva kötelezettség Cikk

Az adótörvények egy részében is változtatásokat indokolt az új Polgári törvénykönyv március 15-ei hatályba lépése, a változások nagy része formai módosulás, más részük tartalmi változást jelent.

Fontos változás az adózás rendjében: mire jó a kijavítási kérelem? Cikk

Új jogintézménnyel, a kijavítási kérelem lehetőségével élhetnek idén januártól az adózók. Milyen lehetőségeket biztosít az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) új rendelkezése, és milyen nehézségek adódhatnak a jogértelmezés során?

Lakáscélú munkáltatói támogatás: itt vannak a részletek! Cikk

Közzétették végre a nemzetgazdasági miniszter rendeletének tervezetét, amely lakáscélú bankhitelek visszafizetésére január elseje óta adómentesen adható munkáltatói támogatás végrehajtási szabályait tartalmazza. Mire lehet számítani?

Kevés a havi fixe, jutalékra dolgozik? Így számoljon a családi kedvezménnyel! Cikk

Lehet-e göngyölíteni a családi kedvezményt, vagyis le lehet-e vonni az egyes hónapokban ki nem használt összeget a későbbi hónapokban kifizetett jutalom, prémium, egyéb jövedelmek után fizetendő adóból, illetve járulékból, vagy azt csak az év végi adóbevallásában tudja érvényesíteni a munkavállaló? Olvasónk kérdésére Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Áfatörvény 2014: így változtak az adó-megállapítási szabályok Cikk

Január 1-jétől négy új passzussal bővültek az általános forgalmi adóról szóló törvény adó-megállapításra vonatkozó szabályai. Cikkünkben bemutatjuk, mit is jelent valójában a törvénymódosítás.

Bér- és családikedvezmény-kalkulátor 2015 (II.) – Közös érvényesítés nélkül, élettársi kapcsolatban élők eltérő jogosultsága esetén Kalkulátor

Ezt a kalkulátort Ön akkor alkalmazza, ha nem bejegyzett élettársi kapcsolatban él (ide értve, ha bejegyzéstől számítva egy év még nem telt el), a családi kedvezményre az élettársával nem közös és – az apa esetében a magzat kivételével – közös gyermek után (is) jogosult, és azt nem kívánja, illetve a nem közös (az apa esetében ideértve a magzatot is) gyermek(ek) tekintetében jogosultság hiányában nem tudja vele közösen érvényesíteni, és nincs olyan gyermeke, aki után a családi pótlékra 50 százalékban jogosult. Amennyiben Ön bírósági ítélet alapján a Cst. szerint a gyermekét felváltva gondozó, a családi pótlékra 50 százalékban jogosult szülő, a kalkulátort ne alkalmazza, mert ekkor a felváltva gondozott gyermek után a családi kedvezményt is csak 50 százalékban érvényesítheti.

Családi kedvezmény élettársi kapcsolatban élők eltérő jogosultsága esetén, közös érvényesítés nélkül – Használati útmutató és fogalommagyarázat Cikk

Ezt a kalkulátort Ön akkor válassza ki, ha élettársi kapcsolatban él, a családi kedvezményre az élettársával nem közös és – az apa esetében a magzat kivételével – közös gyermek után (is) jogosult, és azt nem kívánja, illetve a nem közös (az apa esetében ideértve a magzatot is) gyermek(ek) tekintetében jogosultság hiányában nem tudja vele közösen érvényesíteni, és nincs olyan gyermeke, aki után a családi pótlékra 50 százalékban jogosult. Amennyiben Ön bírósági ítélet alapján a Cst. szerint a gyermekét felváltva gondozó, a családi pótlékra 50 százalékban jogosult szülő, ezt a kalkulátort ne alkalmazza, mert ekkor a felváltva gondozott gyermek után a családi kedvezményt is csak 50 százalékban érvényesítheti.

Áfamizéria: teljes a jogbizonytalanság az Európai Bíróság döntése után is Cikk

Nyilván tudtak a döntés-előkészítők és -hozók arról az ügyről, amelyben az Európai Unó Bírósága (EuB) múlt év december 19-én hozott ítéletet (C-563/12. sz. ügy), különben nem módosították volna az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) termékexportra vonatkozó rendelkezéseit. Csakhogy úgy tűnik, hogy az áfatörvény módosításához képest később kihirdetett ítélet indokolása olyan okfejtést tartalmaz, amely további, azonnali törvénymódosítást igényel. Hogy ne beszéljünk rébuszokban, lássuk, miről is van szó.

Figyelem! Bírsággal járhat a téves családikedvezmény-nyilatkozat Cikk

A munkáltatók ezekben a napokban kérik a januári fizetések adóelőlegének megállapításához szüksége – többek között a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó – nyilatkozatokat. Mire ügyeljen az, aki el akarja kerülnia téves nyilatkozat miatt fizetendő bírságot?

Szocho- és más kedvezmények: feltételek, mértékek táblázatban Cikk

Nem könnyű eligazodni a kedvezmények rendszerében, ezért ezúttal táblázatokba foglalva ismertetjük a szociális hozzájárulási adóban, valamint a szakképzési hozzájárulásban érvényesíthető bónuszokat. Bemutatjuk azt is, hogy melyik kedvezmény igénybevételéhez milyen igazolás szükséges.

Figyelem! Új szabályok a telekadóra 2014-től Cikk

Kertje, szőlője, halastava, erdője, vagy telkes családi háza van? Kell-e telekadót fizetnie, mely területek mentesek e kötelezettségek alól? 2014. január 1-jétől több ponton változtak a szabályok. Áttekintettük.

Adóbírságot és munkát takaríthat meg! Itt az új szabály! Cikk

Kijavítási kérelem címszó alatt új lehetőséget kaptak az adózók január 1-jétől arra, hogy helyrehozzák korábbi tévedésüket. Ha kihasználják a lehetőséget, felesleges munkát és adóbírságot is megtakaríthatnak.

Adómentes a juttatás, ha jól választ helyszínt Cikk

A céges rendezvények arculatváltozására lehet számítani az idén január 1-jétől hatályba lépett új adómentességi szabály következtében, amely szerint sportrendezvény keretében bármely kifizető bárkinek nyújthat – az utazás és az elszállásolás kivételével – adómentes szolgáltatásokat. Mi változott?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Utazásszervezés, iparűzési adóalap

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Alkalmi 2024

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3